Cuptoarele încorporabile au devenit în ultimii ani principala alegere a românilor astfel încât aragazele de sine stătătoare au început sa piardă teren în fața cuptoarelor și a plitelor încorporabile.

Alegerea unui cuptor încorporabil poate fi la început o sarcină destul de grea deoarece oferta de astfel de aparate este foarte vastă și anume în acest moment la un magazin online din România se găsesc la vânzare peste 150 de modele cu diferite caracteristici.

Pentru a vă ajuta să vă alegeți cuptorul încorporabil vă prezentăm care sunt principalele tipuri disponibile în acest moment:

1. Cuptoare convenționale

În principiu acest tip de cuptoare sunt cele mai ieftine și pot fi descrise ca și o cutie închisă în care se prepară mâncarea și care poate avea ca și sursă de alimentare gazul sau energia electrică.
Acest tip de cuptoare sunt cele mai vechi, iar căldura este distribuită în interior în mod natural de jos în sus.

          Avantaje

Preț mic: Sunt cele mai ieftine cuptoare încorporabile datorita faptului că au puține dotări, iar complexitatea lor tehnologică este destul de mică. În clasamentele cu cele mai bune cuptoare electrice se poate observa prezența lor în categoria  aparatelor ieftine la care prețul este un factor important.
Ușurință în utilizare: De obicei pe panoul de comandă sunt prezente doar două butoane (funcție de gătire și temperatură) cu ajutorul cărora se setează procesul de gătire.

          Dezavantaje

Eficiență energetică mai mică: Izolația cuptorului este formată dintr-un singur strat, iar ușa conține doar două panouri de sticlă ceea ce face ca pierderile de energie să fie mai mari.
Limitarea la un singur nivel de coacere: În cazul cuptoarelor convenționale se poate coace doar un singur preparat pe când in cazul cuptoarelor multifuncționale este posibilă coacerea simultană și pe 3 niveluri.
Accesorii puține: Din cauza prețului mic producătorii livrează aceste aparate doar cu accesoriile de bază. Din acest motiv de exemplu un cuptor convețional nu va conține accesorii precum unul de la producătorul premium Neff

2. Cuptoare cu aburi

Acest tip de cuptoare duc procesul de gătire la un alt nivel și din acest motiv sunt foarte utilizate de bucătarii profesioniști care au nevoie de rezultate excelente tot timpul..
În principiu cuptoarele cu aburi folosesc căldura din cuptor pentru a transforma apa în aburi. Cele mai performante cuptoare sunt cele care au în dotare un rezervor cu apă, generator de aburi și un senzor de măsurare a umiditații astfel incât cantitatea de aburi este dozată cu precizie.   

          Avantaje

Rezultate excelente: Preparatele nu devin uscate la finalul procesului de gătire, iar produsele de panificație capătă o crustă aurie.  În cazul legumelor se păstrează textura, aroma și culoarea.
Cel mai sănătos mod de gătire: Alimentele preparate cu ajutorul aburului își păstrează vitaminele și mineralele.
Gătirea simultană: Permite prepararea simultană fără a exista un transfer de mirosuri între alimente.
Curățare ușoară: Datorită puterii aburilor curățarea murdăriei de pe pereții cuptorului devine o joacă de copii.

         Dezavantaje

Prețul: Este principalul dezavantaj, iar pentru a vă face o idee despre preț vă anunțăm că acest tip de cuptoare au un preț de pornire de aproximativ 4000 Lei ceea ce face să fie o alegere în majoritatea cazurilor doar pentru persoanele care doresc rezultate excelente și acceptă să plătească un preț destul de mare pentru un astfel de cuptor.

3. Cuptoare cu convecție

Reprezinta de fapt categoria de cuptoare la care căldura produsă de elemenții încălzitori este distribuită în mod uniform de către ventilatorul poziționat pe panoul posterior.

         Avantaje

Consum redus de energie: Pe toate etichetele pe care apare consumul de nergie al cuptorului se poate observa că în modul de gătire cu ventilator consumul de energie este mult mai mic decât în cazul modului de gătire tradițional.
Distribuirea uniformă a căldurii: Înseamnă rezultate excelente deoarece preparatul din cuptor este supus la aceeași căldură astfel încât se elimină zonele cu temperaturi diferite.
Reducerea timpului de gătire:Timpul preparării unui aliment se reduce considerabil când se utilizează funcții cu ventilator.

         Dezavantaje

Prețul: Și acestea au un preț mai mare decât cuptoarele convenționale dar beneficiile sunt pe măsură .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.