Ministrul spaniol al Muncii, Yolanda Díaz, propune acordarea sumei de 20.000 de euro fiecărui tânăr din țară la împlinirea vârstei de 18 ani, în cadrul unei scheme menite să combată inegalitățile sociale și să asigure „egalitatea de șanse”. Potrivit platformei Sumar, care a prezentat această inițiativă înaintea alegerilor generale anticipate din Spania din 23 iulie, costul total al acestei propuneri ar fi de 10 miliarde de euro, suma ce ar urma să fie strânsă prin impozitarea persoanelor bogate.

Scopul acestei inițiative este de a garanta „egalitatea de șanse” pentru toți tinerii, indiferent de mediu familial sau venituri. Plățile ar urma să înceapă la vârsta de 18 ani și să continue până la vârsta de 23 de ani, fiind însoțite de sprijin administrativ pentru a ajuta tinerii să studieze, să se formeze sau să-și înființeze propria afacere.

„Este vorba de a oferi tinerilor un viitor și de a le oferi șansa de a studia sau de a începe o afacere fără ca asta să depindă de numele lor de familie sau de familia din care provin”, a declarat Díaz într-o reuniune cu corespondenții străini la Madrid. Propunerea a fost prezentată ca fiind o miză pentru alegerile din 23 iulie.

Díaz a confirmat că această politică, numită „moștenire universală”, va fi disponibilă tuturor tinerilor spanioli, indiferent de situația lor economică, și va fi finanțată prin impozitarea persoanelor care câștigă peste 3 milioane de euro pe an. Potrivit estimărilor Sumar, această inițiativă ar reprezenta 0,8% din PIB-ul Spaniei.

Ministrul, care a crescut într-o familie cu orientare comunistă, a menționat că nu a reușit să-și urmeze propriul vis de a deveni inspector de muncă din cauza lipsei de resurse financiare necesare pentru a studia pe o perioadă mai lungă de timp.

Un purtător de cuvânt al partidului PP a criticat prioritățile lui Díaz și a sugerat că guvernul ar trebui să se concentreze asupra altor probleme într-o țară în care „27% din populație este expusă riscului de excluziune socială, rata șomajului este cea mai mare din Europa, familiile se confruntă cu dificultăți financiare și întreprinderile mici luptă să supraviețuiască”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.