Pop Gherasim Alexandru, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine și Ovine Valea Vinului din Rodna, trimis în judecată de DNA pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene în baza unor declarații false, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, în baza acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii. În plus, acesta trebuie să returneze aproape două milioane de lei, sumă care reprezintă totalul subvențiilor obținute timp de aproape 6 ani de la APIA, în baza documentelor false depuse la agenția din Bistrița-Năsăud.

Pop Gherasim Alexandru s-a ales cu dosar penal la DNA, în urma unei sesizări transmise în martie anul trecut de APIA, care, după ce a făcut o serie de controale la asociația condusă de rodnean a constatat o serie de nereguli.

Astfel, în sesizare APIA arăta că “în perioada iunie 2015 – aprilie 2021, în baza unei rezoluții infracționale unice, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Taurine și Ovine Valea Vinului, în susținerea cererilor unice de plată depuse la A.P.I.A. –Centrul județean Bistrița-Năsăud, pentru a atesta îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, au depus documente false (tabele centralizatoare privind acordul, datele de identificare, numărul de animale pe fiecare membru al asociației și suprafața alocată fiecărui membru), cu consecința obținerii pe nedrept de către asociație a sumei de aproximativ 354.593 euro și a creării unei pagube în același cuantum persoanei vătămate APIA”.

“Astfel, potrivit notelor de relații obținute de la membri Asociației Crescătorilor de Taurine și Ovine Valea Vinului menționați în centralizatoarele regăsite la dosarele aferente campaniilor 2015-2021, APIA a apreciat că nu a fost îndeplinită condiția privind acordul tuturor membrilor pentru depunerea cererilor unice de către asociație în numele acestora, deoarece cinci dintre membri (…) nu și-au recunoscut semnăturile din centralizatoare, trei dintre membri (…) nu și-au recunoscut semnăturile de pe centralizatoarele depuse în anumiți ani, iar un membru (…) a decedat la data de 01.05.2017, anterior datei de întocmire a centralizatorului din 03.05.2017”, sunt printre constatările agenției care au ajuns pe masa procurorilor DNA.

A falsificat semnături pentru subvenții

Potrivit procurorilor DNA, rodneanul este cel care a depus la APIA Bistrița-Năsăud toate documentele, inclusiv cererile unice de sprijin dar și centralizatoarele

În urma depunerii cererilor unice și a documentelor anexate acestora, între care și centralizatoarele antemenționate, asociația condusă de Pop a primit în perioada mai sus amintită 1.915.473,27 lei, cu titlu de sprijin financiar:

-pentru campania 2015 suma de 236.156 lei, aferentă suprafeței de 162,23 ha;

-pentru campania 2016 suma de 250.455,54 lei, aferentă suprafeței de 161,9 ha;

-pentru campania 2017 suma de 278.676,30 lei, aferentă suprafeței de161,9 ha;

-pentru campania 2018 suma de 286.363,60 lei, aferentă suprafeței de 161,9 ha;

-pentru campania 2019 suma de 289.481,9 lei, aferentă suprafeței de161,9 ha;

-pentru campania 2020 suma de 285.299 lei, aferentă suprafeței de 161,74 ha;

-pentru campania 2021 suma de 289.040,93 lei, aferentă suprafeței de 161,74 ha.

Banii însă au fost obținuți însă în baza documentelor depuse la APIA, centralizatoare care conțineau semnături false, declarații pe proprie răspundere semnate în fals în numele unor membri ai asociației, dar și hotărâri ale adunării generale a membrilor asociației care în realitate nu au avut loc, dar semnate în locul membrilor de Pop.

“Potrivit înscrisurilor de la dosar, în data de 15.06.2015 asociația a avut 31 de membri (…).

În scopul atestării îndeplinirii condițiilor de eligibilitate și beneficierii de plăți în cadrul schemelor prevăzute în O.U.G. nr. 3/2015 și O.U.G. nr. 11/2021, inculpatul Pop Gherasim-Alexandru, în calitate de membru și președinte al asociației susmenționate, în cursul anilor 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021, cel mai târziu până la data depunerii la A.P.I.A. – Centrul județean Bistrița-Năsăud a cererilor unice, a falsificat prin contrafacere semnăturile mai multor membri ai asociației din tabelele centralizatoare antemenționate, fie personal, fie instigând alte persoane, apoi a depus tabelele respective la APIA în susținerea cererilor, obținând cu titlu de subvenție diverse sume, după cum urmează a se arăta în continuare.

Totodată, pentru a atesta îndeplinirea condițiilor prevăzute de legislația susmenționată, în perioada 2015 – 2021, inculpatul Pop Gherasim-Alexandru a falsificat mai multe înscrisuri reprezentând hotărâri ale adunării generale a membrilor asociației privind modul de utilizare a fondurilor atestând în mod necorespunzător realității împrejurarea că adunarea generală a membrilor A.C.T.O. ar fi decis într-un anumit mod utilizarea fondurilor, deși în perioada 2015-2021, așa cum rezultă din declarațiile martorilor susmenționați şi chiar din declaraţia inculpatului, nu au avut loc ședințe ale adunării generale a membrilor A.C.T.O. Valea Vinului Vinului, organizate în condiţii statutare, apoi a depus la A.P.I.A. – Centrul județean Bistrița-Năsăud înscrisurile susmenționate în susținerea cererilor unice aferente campaniilor 2015-2021, în vederea producerii de consecinţe juridice.

Nu în ultimul rând, pentru a atesta îndeplinirea condițiilor de eligibilitate în cadrul măsurii 10 – pachetul 1 de către ACTO Valea Vinului, (…) în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Pop Gherasim-Alexandru a făcut mai multe declarații necorespunzătoare adevărului (fie completând personal, fie instigând pe martorul […] să completeze declaraţiile respective, iar mai apoi fie a semnat personal declaraţiile, fie a instigat persoane necunoscute să le semneze), atestând că mai mulți membri ai asociației s-ar fi angajat, fie să nu pășuneze pe pășunea asociației cu animalele deținute, fie să pășuneze doar cu un anumit număr de animale (mai mic decât cel deținut legal), depunând acele înscrisuri la APIA – Centrul județean Bistrița-Năsăud, probatoriul testimonial administrat în cauză, coroborat cu declaraţia inculpatului, relevând faptul că respectivii membri nu au făcut acele declarații, nu le-au semnat, nu au avut interesul să facă asemenea declaraţii, precum şi faptul că inculpatul a completat o parte din aceste declaraţii, respectiv le-a semnat în fals (aceste din urmă aspecte fiind relevate de expertiza grafică care s-a efectuat în cauză).

Totodată, inculpatul s-a ocupat de colectarea semnăturilor de la membri asociației, efectuând deplasări la domiciliile acestora, iar din analiza înscrisurilor care se regăsesc la dosarele cererilor unice de plată aferente perioadei 2015-2021, rezultă că acesta a fost singurul care s-a ocupat de depunerea documentaţiei la A.P.I.A., astfel încât el era singurul care putea să solicite unei alte persoane decât titularul să semneze anumite documente pentru asociaţie”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

A recunoscut și a scăpat ieftin

Inițial, când i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat, Pop a uzat de dreptul la tăcere, însă după ce procurorii i s-au pus sub nas dovezile de la dosar, în aprilie anul acesta Pop și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord, pentru o pedeapsă totală de 2 ani și 6 luni de închisoare sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani.

Concret pentru infracțiunea de falsificare de înscrisuri oficiale, pentru care pedeapsa este cuprinsă între 6 și 3 ani de închisoare, Pop a fost condamnat la un an de închisoare, iar pentru infracţiunea continuată de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta, ori în numele ei, pentru care pedeapsa este între 2 și 7 ani de închisoare, a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare.

Totodată, pentru o perioadă de 2 ani i s-au interzis  serie de drepturi, respectiv dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și dreptul de a ocupa o funcţie publică care implică exerciţiul autorităţii de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.