Populara aplicație TikTok a ajuns în centrul atenției în ceea ce privește modul în care algoritmul său selectează conținutul pentru utilizatori, atât pe subiecte sensibile, cum ar fi depresia adolescenților, cât și pe dezbateri globale controversate, cum ar fi războiul Israel-Hamas.
Oficialii americani susțin că aplicația oferă Beijingului o modalitate de a colecta date despre americani și de a influența opinia publică
Camera Reprezentanților a adoptat proiectul de lege prin care TikTok va fi interzis în toate magazinele de aplicații din SUA, cu excepția cazului în care ByteDance, gigantul tehnologic chinez, își vinde participația în platformă. Votul a înregistrat 352 de voturi „pentru” și 65 de voturi „împotrivă”.
Acum, proiectul de lege urmează să fie trimis în Senat, care este majoritar democrat, însă nu se știe încă rezultatul votului acolo. În același timp, președintele Joe Biden a declarat că va semna proiectul de lege în cazul în care acesta va fi adoptat de Senat.
Guvernul comunist de la Beijing a impus restricții sau a interzis utilizarea mai multor rețele sociale, cum ar fi Google, YouTube, X, Instagram și Facebook, deoarece acestea nu au respectat regulile chinezești privind colectarea datelor și partajarea conținutului. Chiar și TikTok, varianta chineză, funcționează diferit față de celelalte versiuni din restul lumii.
TikTok va încerca cel mai probabil să găsească o soluție intermediară pentru a rezolva această situație pentru a rămâne pe piața americană. Cu toate acestea, acest lucru ar putea intensifica și mai mult tensiunile dintre China și SUA, care deja se confruntă cu o luptă acerbă în ceea ce privește accesul la tehnologii avansate, cum ar fi cipurile sofisticate și inteligența artificială.
De asemenea, mai multe voci consideră că o eventuală interzicere a TikTok va duce și la interzicerea altor aplicații deținute de companii chinezești, precum Temu, Shein sau Capcut (o aplicație de editare a clipurilor scurte, deținută de ByteDance) – cele mai populare în App Store și Google Play în SUA.
Camera Reprezentanților a adoptat proiectul de lege prin care TikTok va fi interzis în toate magazinele de aplicații din SUA, cu excepția cazului în care ByteDance, gigantul tehnologic chinez, își vinde participația în platformă. Votul a înregistrat 352 de voturi „pentru” și 65 de voturi „împotrivă”.
Acum, proiectul de lege urmează să fie trimis în Senat, care este majoritar democrat, însă nu se știe încă care va fi rezultatul votului acolo. În același timp, președintele Joe Biden a declarat că va semna proiectul de lege în cazul în care acesta va fi adoptat de Senat.
TikTok – vehicul de propagandă a extremei dreapta AUR
Când Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat în Parlament acum patru ani, 40% dintre alegătorii partidului aveau vârste sub 35 de ani. Partidul a obținut la alegeri 9% din totalul voturilor, iar de atunci și până astăzi au apărut și alte formațiuni politice. Alianța pentru Unirea Românilor a rămas principala forță politică, dar a fost înființat și partidul S.O.S. al senatoarei Diana Șoșoacă.
Există mai multe partide născute din AUR, printre care se numără LUP – Liga pentru Unificarea Patrioților și PPR – Partidul Patrioții Români. Mihai Lască, care a fost ales în Parlament pe listele AUR, se mândrește cu invitațiile primite de la Ambasada Rusiei, în scopul de a crește vizibilitatea acestui partid.
Un alt partid este POT – Partidul Oamenilor Tineri, promovat în principal de Anamaria Gavrilă, una dintre cele mai populare femei politiciene din România pe TikTok. Cu toate acestea, sondajele de opinie din ultimele luni arată că șansele acestor formațiuni de a fi votate sunt de trei ori mai mari decât în alegerile din 2020.
Conform raportului think-tank-ului românesc Global Focus, majoritatea utilizatorilor de TikTok din România sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, reprezentând peste 95%. Studiul a analizat impactul mesajelor politice pe rețelele sociale.
Conform studiului, mesajele extremiste din România sunt alimentate de mai multe surse și au ca principală țintă tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, în contextul celor patru tipuri de alegeri din acest an.
Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, George Simion, președintele AUR, nu a răspuns solicitărilor.
TikTok – Inamicul numărul unu pentru funcționarii statului
Platformele sociale din România s-au transformat într-o mare de content imposibil de manageriat, iar TikTok a ajuns o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului pentru că există dovezi clare că aplicația folosește datele într-un mod negativ, spunea Pavel Popescu, vicepreședintele Autorităţii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a explicat în spațiul public, de curând, că recomandă interzicerea instalării aplicației TikTok pe dispozitivele funcționarilor statului, deoarece „funcționarii care lucrează la stat ar trebui ca în cele 8 ore să stea să muncească pentru statul român, să facă ce sunt plătiți’’ și ,,pentru că în momentul de față avem această recomandare a Consiliului pentru Securitate Cibernetică”.
Una dintre cele mai mari rețele sociale din lume, și cea mai folosită în România – TikTok -, este o platformă unde se răspândesc în cantități industriale informații false. Macron a ajuns la o amenințare directă pentru TikTok, ca aceasta să elimine de pe platformă îndemnurile la violență publică. TikTok, în România, este un subiect de care puțini din arcul guvernamental îndrăznesc să se atingă. Există o recomandare din partea comisiilor de specialitate din SRI, ca această aplicație să fie interzisă pe device-urile publice.
Astfel problema TikTok-ului în ceea ce privește campaniile de manipulare, marketingul politic înșelător, conținutul fals generat cu inteligența artificială (deepfake) și tentativele de limitare a prezenței la vot ne-au îndrumat pașii la o discuție cu fostul președinte al Autorității pentru Digitalizarea României și fost șef al Comisiei pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș și actualul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.
Sabin Sărmaș, fost șef al Comisiei pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputaților a declarat: Eu am spus de mai multe ori, nu cred că TikTok poate fi interzis cu desăvârșire la nivelul utilizatorilor. Până la urmă e dreptul fiecărui utilizator să folosească anumite aplicații. Când vine vorba de divice-urile publice, și mai ales în măsura în care există astfel de temeri și informații acolo e cu totul altceva. Sunt practic date care pot fi furate, fie compromise și folosite în scopuri negative. Pe astfel de dispozitive, până la urmă sunt date de către stat, statul poate să decidă ce să facă cu ele. Și poate să decidă ce să nu se interzică utilizarea aplicației TikTok. Ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii e cu totul altă discuție. Acolo se vorbește despre o acceptare a aplicației în măsura în care se petrece o tranzacție în care se schimbă ownership-ul proiectului. La noi în România nu poate fi TikTok-ul interzis la nivelul populației noastre. Nu cred că este o măsură bună. El poate fi restricționat sau poate fi reglementat mai mult când vine vorba de device-uri publice, când vine vorba de anumite domenii, acolo putem discuta.
Prima recomandare ar fi de utilizare responsabilă a aplicației în sensul în care aceasta nu este o aplicație de socializare, este o aplicație care te expune într-un mod destul de agresiv la mult conținut și încearcă să ,,îți vândă atenția’’ pe care tu o acorzi acestei aplicații. Este suficient de bună încât să te țină minute, ore în șir în fața telefonului fără a-ți aduce în vreun fel o mare valoare adăugată sau un beneficiu real. De aceea eu cred că este important să își aleagă conținutul pe care îl urmăresc. Cred că are sens să fie preocupați de setările de securitate pe care le fac, de setările de conținut pe care pot să-l vizualizeze și să se orienteze, dacă tot le este ,,cumpărată” atenția, măcar să o facă într-un scop în care îi ajută pe ei să obțină informație utilă. Asta mi se pare extrem, extrem de important. Altfel, nu vor fi decât captivi unui conținut care nu le aduce mare valoare. Este cea mai bună platformă când vine vorba de modul în care reușește să îți capteze atenția pe termen lung atenția. Este un algoritm extrem de bun. Îi îndrum pe tineri să își filtreze conținutul, din setările aplicației și câteva politici legate de date, care sunt iarăși importante, dar mai ales politici legate de conținut. Pentru că dacă ei își customizează corect tipul de conținut pe care vor să-l primească posibilitatea de a-i influența este redusă. Să spunem că există posibilitatea unui ,,actor ostil’’ care vrea să influențeze opinia publică într-o țară sau opinia publică a tinerilor, aceasta scade, pentru că tu ca om, în acel moment îți vei filtra conținutul și practic vei folosi platforma într-un scop benefic, educațional, informativ. TikTok poate să fie un tool extrem de bun, doar dacă este folosit responsabil.
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: În general, interzicerea unei platforme de comunicare folosite de milioane de oameni în România nu pare să fie un aspect pozitiv. În ce privește conținutul, este firesc să existe reglementări pentru combaterea instigării la violență, a dezinformării și a știrilor false. O parte dintre aceste mecanisme au fost deja implementate de unele rețele de socializare, care elimină postări sau sancționează utilizatorii care încalcă regulile.
În această săptămână, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri prin care solicită X, TikTok, Facebook și altor platforme online să atenueze riscurile legate de alegeri și să combată dezinformarea alegătorilor.
Marile platforme online, care au peste 45 de milioane de utilizatori activi în Uniunea Europeană, vor fi amendate dacă nu respectă regulile privind conținutul. Introducerea acestor recomandări marchează o schimbare semnificativă asupra modului în care sunt trase la răspundere în Europa marile platforme online, pentru că vizează conținutul concret:
- campaniile de manipulare
- marketingul politic înșelător
- conținutul fals generat cu inteligența artificială (deepfake)
- tentativele de limitare a prezenței la vot.
Faptul că partide extremiste folosesc mesaje contondente pentru a stârni reacții pe TikTok nu poate fi un motiv pentru închiderea rețelei ca întreg.
Trebuie să avem reguli clare pentru toate platformele, care să vizeze conținutul urcat pe platforme indiferent de partidul sau de liderul politic care promovează respectivul conținut.
Regulile trebuie să fie aceleași pentru toate rețelele sociale, care să vizeze interesele sociale –combaterea violenței, a dezinformării, a deepfake – nu interesele electorale ale partidelor.
Recomandarea de a nu utiliza TikTok pe dispozitivele de serviciu ale angajaților din sectorul guvernamental este fix asta: o recomandare. Eu, unul, o respect și nu am instalată aplicația TikTok pe dispozitivele de pe care lucrez.
Primesc și eu, în fiecare zi, informații, statistici și date publicate pe TikTok. La o privire rapidă, ele par interesante, uneori chiar surprinzătoare sau șocante. Dar TikTok nu este o platformă de știri, iar informațiile postate sunt strict pentru divertisment și sunt foarte departe de rigorile jurnalistice. Recomandarea mea, de la un tânăr către tineri, este să verificăm informațiile, să verificăm sursa lor, să nu credem tot ce ni se arată în fața ochilor.