Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), Thedor Paleologu, crede că incendiul care a afectat anul trecut Biserica Evanghelică a atras atenţia, problema reabilitării acestui monument istoric nefiind doar a ministerului pe care îl conduce. Ministrul consideră totodată păgubos modul de a acorda bani cu ţârâita pentru reabilitarea monumentelor istorice, precizând că multe dintre ele ajung să se degradeze chiar dacă au fost începute lucrările, deoarece acestea durează foarte mult din cauza lipsei fondurilor.
"Biserica Evanghelică a beneficiat, din fericire, nu numai de sprijinul Ministerului Culturii, pentru că Ministerul Culturii a dat bani cu ţârâita timp de peste 10 ani, dacă nu mă înşel. Ce s-a întâmplat la Bistriţa este o învăţătură foarte dureroasă, şi anume că datul cu ţârâita este o politică foarte proastă. Cam asta a fost multă vreme politica de patrimoniu din ţara noastră. Nu-mi fac iluzii că într-un an de criză lucrurile se vor schimba radical, dar măcar conştientizăm acest lucru din ce în ce mai clar şi mai bine. În Bistriţa, prin celebrul incendiu, a atras atenţia multora asupra acestui monument foarte important. Nu-mi fac griji, pentru că probabil se va finalza chiar mai repede. Există o mobilizare pentru a sprijini această biserică . Pe mine mă interesează învăţămintele pe care le putem trage din acest trist episod, şi anume că datul cu ţârâita de bani la restaurarea de monumente e foarte păguboasă şi, în general, scumpul mai rău păgubeşte", a declarat Theodor Paleologu.
El a mai precizat că bugetul ministerului pe care îl conduce se împarte între întocmirea de proiecte şi execuţie, dar în opinia sa ar fi mult mai benefic dacă s-ar întocmi doar proiecte, deoarece ministerul ar avea o posibilitate mai mare de a atrage fonduri europene pentru reabilitarea monumentelor istorice din România. "O parte din buget se duce pe proiectare şi o parte pe lucrări. Problema e cum balansăm acest raport între proiectare şi lucrări propriu-zise. E o dezbatere pe care o duc fie cu persoane din administraţia locală, fie cu ierarhi ai diferitelor biserici, care au în custodie un patrimoniu foarte important, dacă nu cumva ar trebui să ne concentrăm mai mult pe proiectare, pentru că în felul ăsta am putea obţine şi fonduri europene. Aici este o şansă care nu a fost suficient explorată", a spus ministrul Culturii.
Theodor Paleologu a reiterat la Bistriţa obiectivele pe care şi le-a propus să le ducă la îndeplinire în perioada în care conduce MCCPN – o lege a patrimoniului mai bună decât Legea 422/2001 (actuala lege a patrimoniului), legea mecenatului pentru cultură şi patrimoniu, de asemenea clarificarea relaţiei dintre stat şi biserică, considerând totodată că "de la regele Carol al II-lea încoace, România nu a avut o politică culturală".
Liana Mureşan