Tepe pe fonduri europene!
Cristian Tudor, patronul Prime Financial Consulting, cercetat pentru inselaciune (II)

Cristian Tudor, administratorul si asociatul unic al SC Prime Financial Consulting SRL, dar si al PFC Business Holding SRL, este urmarit penal din cauza ca a „indus in eroare” reprezentantii mai multor societati comerciale din Bistrita-Nasaud dar si din cateva judete invecinate, carora le-a provocat un prejudiciu de circa 250.000 de lei.
Ceea ce stiu la aceasta data oamenii legii pare sa fie doar o mica parte din afacerile derulate pe sub mana de Cristian Tudor. La toate acestea se adauga si multe nemultumiri venite din partea angajatilor, care pe langa faptul ca au fost prost platiti si fara carte de munca, s-au trezit ca sunt pusi pe liber pe nepusa-masa.

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN) a finalizat recent un dosar de urmarire penala complex pe care l-a inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, care a confirmat inceperea urmaririi penale fata de Tudor Cristian de 35 ani din Bistrita, sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune.
Conform unui comunicat al IPJ BN fata de persoana exista indicii temeinice ca in perioada 2008-2010, in calitate de administrator la doua societati comerciale din Bistrita, a indus in eroare reprezentantii unor societati comerciale din Bistrita, Botosani, Bihor si Maramures, cu ocazia incheierii si derularii mai multor contracte de proiectare si consultanta, in scopul obtinerii de fonduri europene nerambursabile. Prejudiciul cauzat este in valoare de 248.476 lei.

Primarul de la Galatii Bistritei, printre tepuiti

O alta primarie care a luat teapa dat fiind faptul ca i-a incredintat firmei lui Cristian Tudor intocmirea unor proiecte pentru a accesa fonduri europene, este cea de la Galatii Bistritei. Edilul comunei, Vasile Gaurean, spune ca a avut un proiect combinat pentru asfaltari de drumuri, parcuri, o statie de urgenta si constructia unei gradinite, dar din cauza ca a fost prost intocmit de firma lui Tudor, acesta nu a fost eligibil. Partea proasta este ca Primaria Galatii Bistritei i-a si platit un avans firmei lui Cristian Tudor, circa 50 de milioane de lei vechi.
„Eu m-am imbolnavit din cauza asta. Eu am avut un proiect din asta combinat, cu asfaltare drum Tonciu, cu parcuri in patru localitati, o statie de urgenta si inclusiv constructie de gradinita. Astea au fost pe un singur proiect si am pierdut ca mi-au mai trebuit ceva puncte. Nu mi l-a intocmit asa cum trebuia. Eu nu dau vina pe politic, ca nu e adevarat, cine zice ca politicu’ e de vina… nu e adevarat dom’le! Consultantul e de vina! (…) Noroc ca nu i-am dat bani foarte multi, eu i-am dat un avans, cam vreo 50 de milioane de lei vechi. I-am spus, daca castigam va dau restul, daca nu, nu! Mie mi l-a recomandat primarul din Mariselu, adica nu pe el, ca a avenit o fata de acolo de la firma. Fata era din Domnesti. Acu, nu stiu daca si primaru de acolo a lucrat cu el sau nu. Eu am auzit de asta (n. r. – Cristian Tudor) nu demult ca o avut ceva proiecte si prin Baia Mare…prin judetul Maramures… Niciun proiect nu a castigat! Am Vrut sa mai facem niste corecturi la proiectul nostru, dar nu am mai gasit pe nimeni acolo din cei care au lucrat…nici pe el. Si culmea, ca parea asa cumsecade…”, ne-a marturisit primarul Vasile Gaurean.

Nici oamenii de afaceri bistriteni nu au scapat ieftin

Lista victimelor lui Cristian Tudor si implicit al firmelor sale nu se opreste aici. Unul dintre agentii economici de marca ai Bistritei, dar si ai judetului nostru, a fost tras in piept de acest personaj. Este vorba de Petru Sigartau, unul dintre administratorii si asociatii SC. Comsig SRL. Potrivit surselor Gazetei de Bistrita, Petru Sigartau a dorit intocmirea unui proiect care viza accesarea de fonduri europene pe energie eoliana. Nesansa i l-a scos in cale pe Tudor, care s-a i-a promis omului de afaceri ca ii rezolva problema. Dupa ce s-a ales cu un avans de circa 20.000 de euro, Petru Sigartau s-a ales cu „se rezolva, nu se poate”, adica a ramas fara proiect, dar si fara bani. Informatiile noastre au fost confirmate de omul de afaceri bistritean. De altfel, el este unul dintre cei care au dat declaratii pe aceasta tema si politistilor bistriteni care s-au ocupat de caz.
„Am dat declaratii si la politie. Am dat sigur ca am dat (n. r. – bani), acum nu stiu sa va spun chiar exact, daca e mai mult de 20.000 sau mai putin. Acum subiectul asta este in desfasurare. A luat avans, a prostit lumea, mai ales in perioada cand a inceput activitatea fondurilor pe plan national si european. M-am gandit ca e cel mai specializat, a avut o armata de oameni… M-am gandit ca este o chestie serioasa… A lucrat si in banca (n. r. – Cristian Tudor a fost angajat al BCR, inainte de a-si infiinta firmele de consultanta), deci nu a fost asa un om sa zici ca il iei din drum, dar a pacalit pe toata lumea. Ba si-au mai investit oamenii banii si in terenuri ca sa isi pozitioneze afacerea… in sfarsit…sunt oameni care nu au constiinta”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Petru Sigartau.

Angajatii au fost si ei taxati

Probleme nu au avut doar clientii firmelor lui Cristian Tudor, ci si angajatii lui. In general acestia erau tineri, absolventi de facultate, dar fara experienta in campul muncii. Si aici nu facem doar referire la obiectul muncii lor, care si-a spus cuvantul in gradul de succes in eligibilitatea proiectelor intocmite (acolo unde au fost intocmite), ci la raporturile dintre angajat si angajator. Practic, oamenii, dup ce erau acceptati in firma, munceau trei pana la cinci luni fara angajare cu forme legale, pentru un anumit salariu, ceva mai mare decat minimul pe economie. Dupa asa numita perioada de proba, erau cazuri in care unora li se incheia totusi un contract de munca, insa cu un salariu minim pe economie, dar in cele mai multe cazuri tinerii munceau gratis, fiindca nu erau platiti cu lunile. Chiar si cei angajati cu forme legale au avut probleme dupa plecarea din firma, intrucat acestia au descoperit ca nu aveau platite de catre angajator taxele pentru asigurarile sociale – CAS, si s-au trezit ca nu pot sa incaseze indemnizatia de somaj, pana sa isi gaseasca un alt loc de munca. Potrivit surselor Gazetei de Bistrita, anual erau rulate in acest mod circa 30 de persoane, in acest mod, adica avand personal angajat fara forme legale sau chiar daca acestea existau nu erau platite CAS-urile, Cristian Tudor facea economii la bugetul firmei.
Pe langa acest aspect, Cristian Tudor s-a folosit de unii dintre angajatii sai pentru a infiinta o serie de firme: per total afaceristul a infiintat circa 60 de societati comerciale. Cele care figureaza pe numele angajatilor insa, chiar daca nu apare personal in scripte, erau tot de el administrate, intrucat avea la mana o imputernicire incheiata legal in fata unui notar public.
Societatile comerciale, dupa ce implineau aproximativ un si jumatate vechime erau vandute posibililor clienti, amatori de a accesa fonduri europene.
Pretul varia, conform surselor Gazetei de Bistrita, intre 5.000 si 10.000 de euro. Pana sa le vanda, Tudor rula oarecare fonduri, dar atat cat sa aiba activitate.
(Va urma)

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.