Prezent la Bistriţa ca invitat la un simpozion organizat de femeile liberale, vicepreşedintele Senatului României, liberalul Teodor Meleşcanu a făcut câteva aprecieri cu privire la politica internă dar şi a legăturilor dintre partidele care formează eșichierul politic românesc.
Alianţa DA: „Dreptate şi Adevăr”
Ultimele declaraţii ale diferiţilor lideri PNL sau PDL cu privire la reconstituirea Alianţei DA, nu par să-l impresioneze pe Teodor Meleşcanu. Fostul ministru al Apărării spune că în actualele condiţii politice, orice relaţie cu PDL este exclusă: „ Deocamdată, nu cred că e cazul să ne gândim la o construcţie cu cei din PDL. Drumurile noastre s-au despărţit în 2007, iar asta nu din cauza noastră. PDL este un partid parazit. Ne-a parazitat pe noi, după ce înainte, pentru a intra în grupul PPE din Parlamentul European, s-a vopsit în creştin-democrat”. Meleşcanu a mai explicat că cu sau fără Blaga la conducere, PDL rămâne o formaţiune politică în care nu poţi avea încredere şi care ar prefera să înghită PNL decât să facă alianţă cu această formaţiune politică. În aceeaşi ordine de idei, preşedintele PNL BN, deputatul Ioan Ţintean i-a invitat pe democrat-liberali să se refacă dreapta românească, dar ar dori ca acest lucru să se întâmple sub conducerea lui Crin Antonescu.
Replica secretarului general Vasile Blaga la invitaţia liberală a fost următoarea: "PDL nu are nevoie de aripa ocrotitoare a nimănui. Pentru unificarea dreptei, avem nevoie de parteneri loiali, care să nu ne mai dea afară de la guvernare, în 2007, de Florii, după ce am muncit împreună cu foşti miniştri, printre care şi Gheorghe Flutur. Şi noi am făcut greşeli. Noi nu avem nevoie de aripi protectoare din afara partidului, pentru că avem atât de multe aripi protectoare în interiorul partidului. Iată câte aripi protectoare avem la Bistriţa şi astfel de aripi protectoare mai avem la Suceava, la Arad şi la Bucureşti, peste tot. Avem peste 300.000 de aripi protectoare în interiorul nostru, iar cine crede că PDL a cedat lupta pentru a deveni prima forţă politică a României se înşeală", a spus Blaga.
Secretarul general al PDL a mai spus că partidul nu a încheiat un pact de susţinere cu PSD, ca liberalii, ca să îşi păstreze oamenii în funcţii-cheie.
"Noi, când am fost în opoziţie, am fost în opoziţie. Acesta este PDL, un partid care îşi respectă adversarii, dar ştie să le atragă atenţia când greşesc. Îi apreciem şi pe partenerii de guvernare şi pe cei din opoziţie, dar aşteptăm acelaşi respect din partea tuturor", a spus Blaga.
„România este o ţară izolată în interiorul Uniunii Europene”
„Este ţara cu cele mai grave consecinţe ale crizei economice asupra populaţiei. Nu vorbesc de ţările mai vechi din Uniunea Europeană, vorbesc de ţări vecine, cum e Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia. Romania este singura ţară izolată prin impotenţa sa de a gestiona problemele crizei economice”, a declarat, la Bistriţa, Meleşcanu.
Politicianul este de părere că această izolare este dată de faptul că am devenit tot mai puțin interesanţi pentru investitorii străini, o ţară ocolită în ultima perioadă de investiţiile străine.
„Suntem o ţară izolată, pentru ca noi ne-am izolat, prin incapacitatea guvernului actual de a adopta politici care să ne ţină cât de cât în apropierea celorlalte ţări şi pentru că această situaţie ne duce pe undeva la posibilitatea de a ne autoexclude”, a explicat Meleşcanu.
Despre Traian Băsescu…
“Traian Băsescu nu mai reprezintă în ultima perioadă o voce autorizată, atunci când vorbeşte despre politicieni, ca şi când el ar fi din zona stratosferică. Pe mine mă apucă râsul, El este primul politician al ţării, aşa încât el să dea lecţii altora, nu văd absolut deloc sensul”, a declarat Meleşcanu, referindu-se la declaraţia şefului Statului, conform căreia „atât i-a dus pe politicieni capul, să inventeze 220 de ajutoare sociale şi să mărească salariile şi pensiile”.
Meleşcanu a mai spus că ajutoarele sociale acordate de statul român nu sunt pomeni, iar ideea că ţara ar fi devenit un stat de asistaţi social este greşită.
„În care ţară din Europa ajutorul de creştere al copilului este considerat o pomană? În care ţară din Europa ajutorul pe care îl primesc cei care au un handicap şi care nu pot să muncească este o pomană? În care stat din Europa asistentul pentru persoanele cu handicap este privit ca o pomană?”, s-a întrebat retoric Meleşcanu.
El a mai spus că, în momentul în care România a aderat la Uniunea Europeana, a asimilat şi modelul social european, care nu este cel al fracturii sociale.
Modelul social european
„Modelul social european nu este cel de asistenţă socială, este modelul coeziunii sociale, este modelul care se bazează pe clasa de mijloc. Sigur că în orice ţară pot să existe exagerări, pot să existe derapaje, pot să existe măsuri luate la un anumit moment şi care, poate, trebuie corijate. N-am nimic împotrivă să se facă o analiză foarte serioasă şi să vedem dacă astăzi în România nu ne mai putem permite ceea ce ne permiteam acum doi ani”, a mai spus fostul lider al ApR.
Meleşcanu a mai precizat că, de fapt, problema reală este că la momentul actual economia românească nu mai poate să susţină măsurile luate, în general, în mod justificat, iar Executivul este depăşit de situaţie.
El a mai arătat că nu înţelege de ce preşedintele Traian Băsescu nu vorbeşte şi despre cele peste 300 de taxe şi impozite care se aplică astăzi în România.
„Într-adevăr, sunt peste 200 de ajutoare sociale, dar ceea ce pe mine mă şochează este că preşedintele Băsescu n-a spus că în perioada actualei guvernări am ajuns la 327 de taxe şi impozite fiscale şi parafiscale. Deci toţi aceşti bani care se colectează, din 327 de taxe diferite, sunt bani care trebuie să se întoarcă într-un fel sau altul către cetăţeni şi, mai ales, către cei care au cea mai mare nevoie”, a precizat Meleşcanu.
A.C.
ma pis pe rasa voasstra :X