Protestele la Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud se ţin lanţ. Conducerea unităţii spitaliceşti nu a reuşit să aplaneze conflictul absolut deloc, ba din contră pune paie pe foc. Săptămâna trecută a avut loc un nou protest spontan al angajaţilor spitalului, care au cerut demisia conducerii.

Personalul medical din spitalul năsăudean va fi nevoit să lucreze în ture de opt ore, conducerea susţinând că în acest mod va face economii prin reducerea cheltuielilor, cu toate că numărul cadrelor medicale medii şi al infirmierelor este la limita minimă prevăzută de lege.
Datorită acestui program impus de conducere, cu toate obiecţiile şefilor de secţie, la Spitalul din Năsăud a izbucnit, din nou, un conflict spontan de muncă. Neînţelegerile dintre membrii de sindicat şi conducerea spitalului au ajuns într-un punct critic,  din cauza tensiunilor existente în unitatea spitalicească năsăudeană.

„Îndrăgostiţi” de Prefectură

Pe data de 1 iulie 2009 a avut loc o nouă întâlnire la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, dată la care prefectul aştepta raportul întocmit de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Colegiul medicilor – filiala Bistriţa-Năsăud.

Pe baza acestui raport, urmau să fie luate măsuri de reducere a cheltuielilor Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon”, două dintre măsurile propuse de conducere, şi pe care s-a bătut intens monedă, fiind modificarea programului de lucru al angajaţilor de pe secţii – cadre medicale medii şi infirmiere – de la 12 cu 24 la 8 cu 16, şi tăierea liniei de gardă de pe secţia chirurgie.
La această întâlnire s-a convenit tăierea liniei de gardă de pe secţia chirurgie şi trecerea la programul de opt ore, însă aici se mai putea negocia.
Drept urmare, după întâlnirea de la Prefectură, a avut loc o nouă întâlnire la Spitalul din Năsăud, între reprezentanţii Sindicatului Sanitas Năsăud, conducerea spitalului şi şefii de secţie, cei din urmă explicând şi ei conducerii că programul de opt ore nu este posibil şi nu se fac economii.

Sub presiuni şi ameninţări

După discuţii care au durat circa trei ore între părţi, într-o primă fază managerul spitalului, dr. Adrian George, a fost de acord să rămână vechiul program, cel de 12 cu 24, şi s-a semnat un proces verbal în acest sens. La nici o oră, conducerea spitalului revine asupra acestui acord, procesul verbal este anulat fără nicio o explicaţie, iar şefilor de secţie li se remite câte o adresă, prin care se stipulează întocmirea de urgenţă a programului de opt ore. Din cauză că şefii de secţie au refuzat, s-a trecut la presiuni. Astfel, a doua zi dimineaţa au fost trimise şefilor de secţii, dar şi asistentelor şefe, o adresă, cu nr.2304/02.07.2009, prin care erau obligaţi la întocmirea în termen de două ore a graficelor de lucru pentru ture de opt ore. În cazul neconformării la aceste cerinţe ale conducerii spitalului, se stipula în adresă, ar fi urmat trecerea la sancţiuni potrivit art.264 din Codul Muncii – „avertisment scris pentru refuzul de a duce la îndeplinire sarcinile de serviciu” sau „suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de cinci zile pentru neexecutarea unor sarcini de serviciu date de şefii ierarhici”.

„Nu mai avem încredere în conducere”

Inconsecvenţa managerului nu a făcut altceva decât să tensioneze şi mai mult situaţia din spital. Cadrele medicale medii şi personalul auxiliar – infirmierele au ieşit în stradă, printr-un protest spontan. Deoarece majoritatea angajaţilor sunt navetişti, aceştia s-au declarat total nemulţumiţi de această hotărâre luată. Motivul principal este imposibilitatea de a face naveta de acasă la serviciu şi invers, mai ales când sunt în situaţia de a se prezenta la post pentru a intra în tura de noapte (care ar începe la ora 23.00) sau când ar trebui să meargă acasă, la aceeaşi oră, moment în care se termină tura de după-amiază (cuprinsă între orele 15.00 şi 23.00).

„Am ieşit din nou în faţa spitalului pentru că ieri am fost la o şedinţă cu domnul director, medicii şefi de secţie şi asistentele şefe de pe secţii, pentru programul de lucru. Cu două zile înainte ni s-a spus să facem graficele pentru program de 8/16, iar ieri pentru programul de 12/24. La o oră după ce am anunţat fetele să vină la program de 12/24, am primit telefon din nou că iar este program 8/16. Bineînţeles că nimeni a mai vrut să accepte acest joc de program, într-o zi într-un fel şi a doua zi într-altul, plus că suntem la a nu ştiu câta întâlnire cu conducerea care azi ne spune una şi a doua zi se schimbă. Nu mai avem încredere în conducere. După ce se semnează un protocol cu toţi medicii şefi de secţie şi asistentele şefe, inclusiv managerul semnează că acceptă pe două luni să rămână programul la 12/24, ţinându-se cont că este perioadă de concedii, şi oricum şi aşa suntem puţini şi insuficienţi pentru a acoperi toate turele, ni se spune după aceea că se anulează graficele, că trebuie altele pentru ture de opt ore. A trebuit să anunţăm oamenii să vină la serviciu totuşi la opt ore, nu la 12. Lumea este bulversată. De exemplu, pe secţia „Interne” din 11 asistente şapte sunt navetiste. Nu este doar distanţa de la care fac naveta, trebuie să se ţină cont mai ales că sunt femei şi la ora 11 noaptea să iasă din tură şi să meargă chiar şi până în Salva, nu este aşa uşor, dar mai ales nu au mijloc de transport. Nu mai vorbim de cele care fac naveta de la 20 de kilometri sau de mai departe”, a declarat Veronica Mureşan, asistentă-şefă „Interne”.
„Şefa noastră a întocmit graficele, dar bineînţeles că nu este nimeni de acord, pentru că nu se poate lucra unu pe tură în secţia de chirurgie, în care este partea septică şi partea aseptică, deci nu este permis din punct de vedere legal aşa ceva. Eu una nu mai înţeleg nimic. Directorul ne spune una, la cinci minute ne spune alta… în primul rând dânsul nu ştie ce vrea. Lumea este foarte revoltată, sunt foarte mulţi navetişti şi nimeni nu este de acord”, a declarat Valentina Costea, asistentă „Chirurgie”.
„S-a lucrat în regim de 12 cu 24. Cum a mers munca până acum, ar putea merge şi de acum încolo. Mie personal, dar cred că este părerea tuturor, programul de 8 cu 16 este cu mult mai obositor, iar referitor la navetă vă spun sincer eu la 11 noaptea voi fi nevoită să rămân la spital. Am şi familie, iar la 11 noaptea nu pot să merg pe jos, vara vară, dar iarna nici atât. Mă apropii de 50 de ani. Nu mai avem nici puterea, dar nici curajul să mergi pe stradă în ziua de astăzi, la 11 noaptea, fiind femeie”, a spus revoltată Mariana Mureşan, infirmieră, secţia „Terapie Intensivă”.
„Sunt navetistă. La ora 11 noaptea cu ce mă duc eu acasă? Trebuie să dorm aici, ajung dimineaţă acasă şi după-amiază sau noaptea trebuie să revin la serviciu. Până acum a fost program de 12 cu 24. Avem şi noi familii. Soţul meu e decedat, am copii. Ce fac? Stau şi dorm la spital, apoi merg acasă şi la trei mă întorc înapoi? Sunt efectiv pe drum. Plus două milioane de lei (n.r. – 200 de lei noi) pe care îi cheltuiesc pe navetă pentru că nu am cum să fac un abonament. Eu fac naveta de la Mocod şi circul cu ce cade. La ora 11 noaptea cu ce să merg acasă? Pe jos?! Că nu am cu ce la ora aia… La program de 12 cu 24 am intrat la şase seara, am ieşit la şase dimineaţa, sau invers, mai ai cu ce merge acasă, e şase, nu 11 noaptea”, a declarat cu amărăciune Ana Purcea, infirmieră, „Chirurgie”.
„Nemulţumirea noastră este vizavi de conducere. Conducerea noastră nu stă de vorbă, nu există un dialog social cu noi, nu ne putem înţelege. Am cerut ieri (n.r. – 1 iulie) un dialog, s-a semnat un proces verbal, care nu se respectă (…). Nu mi se pare corect ca într-o secţie de terapie, unde pe lângă fac şi terapie intensivă, fac şi transfuzii şi intru şi în sala de operaţie, să lucrez acum la program de opt ore. Trebuie să existe o înţelegere. Noi înţelegem conducerea că e greu, că e criză în ţară. Şi alte spitale au probleme, dar ca la noi la nimeni. Noi am făcut tot ce a cerut conducerea şi la program de 12 ore, nu au fost cazuri de mall-praxis…”, a declarat Ciprian Damian, asistent „ATI”.
„Am primit înştiinţarea pentru programul de opt ore, iar rezultatul este greva spontană de astăzi. Pe lângă faptul că nu avem medicamente suficiente, este lipsă de personal, acum ni se schimbă şi programul de lucru. Lucrurile mergeau binişor, dar acum merg din ce în ce mai rău.
 
Deocamdată noi am făcut această grevă spontană, dacă e nevoie vom mai ieşi în stradă. Noi am vrea să se soluţioneze problemele noastre. Lucrez de 32 de ani în spitalul acesta, dar nu am mai avut asemenea probleme. Îmi vine foarte greu să spun, dar nu am mai trecut prin asemenea momente. Îmi vine greu să spun cuvinte grele la adresa spitalului pentru că mi-a plăcut meseria, am lucrat atâţia zeci de ani aici, dar suntem nevoiţi. Ne-au silit practic să ieşim în stradă”, a declarat Rodica Sonea, asistentă Interne.
Vizavi de acest program de opt ore, impus de conducerea Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud, şi medicii şefi de secţie şi-au exprimat dezacordul, fiind de părere că dezavantajează unitatea.

8/16 „nu poate fi întocmit corespunzător”

Graficele au fost avizate de medicii şefi de secţie, însă, aşa cum am amintit mai sus, sub presiune şi ameninţarea suspendării contractului de muncă.

Dr. Nicolae Stan-Iuga, şeful secţiei „Interne” a declarat în legătură cu această problemă că: „Eu am semnat graficul într-un fel sub o presiune, deoarece conducerea spitalului a făcut o adresă către toţi şefii de secţie ca în timp de două ore să facem graficul pentru programul de lucru la opt ore. Sigur, l-am semnat, dar cu o menţiune pe dosul acestui grafic (n.r. – „Nu poate fi întocmit corespunzător necesităţilor secţiei interne cu respectarea normativelor de personal şi a CM – Codul Muncii – şi CCM/20 oct. 2008 – Contractul colectiv de muncă pe ramură”). Am depus o cerere către conducerea spitalului şi am cerut să se rezolve problema asistenţilor şi să se termine odată cu conflictul acesta de muncă. M-am implicat sub trei aspecte – am fost director medical, şef de secţie actual şi sunt şi consilier judeţean. Conducerea spitalului şi sindicatul s-au întâlnit de câteva ori cu conducerea Prefecturii, s-a semnat un protocol care se pare că nu a fost respectat, de aceea ieri, (n. r. – 1 iulie) după ultima întrevedere de la Prefectură, sindicaliştii au venit nemulţumiţi de acolo, pentru că prefectul a acceptat programul de opt ore. Aşa că au solicitat o întrevedere cu şefii de secţie şi conducerea spitalului. Noi şefii de secţie nu prea suntem de acord cu programul de opt ore, iar obiecţiile mele sunt menţionate în adresa pe care eu am înmânat-o conducerii”. Prin intermediul acestei adrese, şeful secţiei Interne cere, printre alte probleme care se referă strict la secţia pe care o conduce şi care aduce cei buni indicatori spitalului, revenirea la programul de 12 cu 24, menţionând şi faptul că economia pe care conducerea susţine că ar face-o prin programul de opt ore (n.r – 1.119 lei) este nesemnificativă. De altfel, dr. Stan-Iuga a precizat că în procesul verbal semnat cu o zi înainte era menţionat şi modul în care se poate acoperi această sumă „imensă”, care este de fapt echivalentul unei foi şi jumătate de observaţie – lunar, tot personalul spitalului să doneze câte cinci lei, lucru acceptat de toată lumea.
Prin tăierea liniei de gardă de pe secţia chirurgie, conducerea spitalului susţine, într-o adresă depusă la Instituţia Prefectului, nr. 2234/29.06.2009 că se face o economie de 15.571 lei. Odată cu renunţarea acestei linii de gardă, toate urgenţele, ivite după ora 16.00, vor fi îndreptate spre Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Numai că aici se iveşte o altă problemă care va afecta spitalul năsăudean mai târziu – va scădea adresabilitatea către această unitate, secţia chirurgie mai ales, iar prin scăderea indicelui de complexitate „case – mixe” unitatea spitalicească va pierde bani cu lopata în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

12/24 este mai bun

Alţi doi şefi de secţie, dr. Harald Szilaghi, şef secţie „Chirurgie” şi dr. Ivan Alin – şef secţie „Obstetrică-Ginecologie” sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte programul de opt ore impus mai nou, dar şi cu tăierea liniei de gardă de pe „Chirurgie”. „Programul de 12 cu 24 e mult mai bun ca spitalul să fie funcţional, dar nu eu hotărăsc asta”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Alin Ivan. „Tăierea liniei de gardă este o prostie, iar economia făcută nu este suficientă pentru finanţarea spitalului; oricum nu sunt bani. Cu programul de 8 cu 16, nu sunt de acord, dar asta a hotărât conducerea, deşi s-a semnat un proces verbal pentru ture de 12 ore. Pentru suma de 1.119 lei nu merită să întorci tot spitalul pe dos. La 12 cu 24 treaba era rezolvată”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Szilaghi.

„Posibilitate foarte legală”

O altă şefă de secţie – Pediatrie -, care este începând de săptămâna trecută şi director medical, dr. Rodica Bolog – este singurul cadru medical care are o cu totul altă părere. Aceasta a declarat: „Am găsit o posibilitate, care este foarte legală. Conform Codului muncii, articolul 9, programul de lucru este de 8 cu 16. Spitalul din Bistriţa aşa lucrează, toate spitalele aşa lucrează. Toate secţiile sunt acoperite cu personal. A picat o linie de gardă, astfel a picat sala de operaţie, care nu mai face ture de noapte şi nici de după-amiază. Personalul este redistribuit pe secţiile care sunt deficitare. (…) În chirurgie sunt în opt ore doi (n.r. – asistenţi medicali). Noi nu avem justificare să păstrăm personal la sală atâta timp cât nu se operează. Sala de operaţie are 50% spor. Cu programul ăsta de opt ore am reuşit să facem o economie, cât de cât, în jur de 180 de milioane de lei (n.r – vechi) pe lună. (…) Noi am cerut să se facă grafice pentru opt ore şi pentru 12 ore în paralel. Vreau să vă spun că acele grafice s-au făcut ostentativ, în sensul că s-au pus câte trei de noapte, trei de după-amiază, trei de zi. Pe secţia de sterilizare, de exemplu s-au pus pe jumătate de lună câte două, două, două, şi pe urmă mi-au tras linia şi-au zis că nu mai au personal. (…) Pe celelalte secţii nu pot să vă spun exact, dar majoritatea au fost prost făcute. (…) Deci, legislaţia muncii spune clar – program de opt ore”. În ceea ce priveşte numărul navetiştilor, angajaţi ai spitalului, şi posibilitatea lor de a efectua naveta de la locul de muncă spre casă şi invers, dr. Bolog nu mai este de această dată foarte în temă. „În privinţa aceasta eu nu ştiu să vă spun, pentru că nu ştiu câţi sunt. Eu de-abia am preluat funcţia de director medical, încă nu am toate amănuntele”, a spus dr. Bolog. În cazul în care situaţia din spital va continua să fie tensionată, directorul medical este convins că „Spitalul din Năsăud se va desfiinţa”.

Dacă spitalul din Năsăud se va desfiinţa sau nu, aceasta depinde încă de foarte mulţi factori, întrucât acesta deserveşte circa 120.000 de persoane de pe Valea Someşului. Înainte de închiderea ediţiei, reporterii gazeta de Bistriţa au aflat că prefectul Cristian Florian va fi prezent luni, 6 iulie, în Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud.

Liana Mureşan

3 COMENTARII

  1. Dna Dr. Bolog a incearca sa faca ditr-un spital falimentar unul eficient .Din pacate ,la Nasaud agajatii spitalului nu stiu ca salariul reprezinta diferenta dintre costuri si veniturile realizate .O sustin pe DNA DR.Stiu ca un om atit de bine pregatit profesional va reusi .

  2. Dna Dr. Bolog a incearca sa faca ditr-un spital falimentar unul eficient .Din pacate ,la Nasaud agajatii spitalului nu stiu ca salariul reprezinta diferenta dintre costuri si veniturile realizate .O sustin pe DNA DR.Stiu ca un om atit de bine pregatit profesional va reusi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.