Pe lângă lupta interpartinică, liberalii au probleme şi pe plan intern. Dacă la nivel naţional unii îşi fac calcule cum îl vor debarca de la şefia PNL pe Crin Antonescu, după alegerile europarlamentare, tabloul nu pare să fie diferit nici în Bistriţa-Năsăud. Motivul principal îl constituie, evident, lupta pentru putere.

În Bistriţa-Năsăud, cel care a confirmat că nu e linişte deloc în sânul PNL este chiar preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Stelian Dolha, al cărui scaun nu este nici el foarte stabil în acest moment dacă nu va atinge targhetul impus de la centru, de 14,4% la alegerile europarlamentare.

 

După ruperea USL, în februarie anul acesta, mulţi dintre liberali şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia luată de Crin Antonescu. Mulţi dintre comentatorii cu pricina au fost aceiaşi care au făcut valuri atunci când acelaşi Crin Antonescu a decis că se va alia cu PSD pentru a învinge în alegerile din 2012 şi, evident, pentru detronarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte. Partidul lui Antonescu a ajuns într-adevăr la guvernare, însă a cules doar resturi, fiindcă miniştri liberali care au fost numiţi în guvernul condus de Ponta au primit doar ministere cu probleme, fără capacitate de a manevra resurse financiare prin intermediul cărora să poată manevra electoratul de pe urma aşa-ziselor mari realizări.

 

Tăriceanu a dat tonul la răzvrătiri în PNL

După ce USL s-a destrămat, primul care şi-a manifestat nemulţumirea a fost ex-preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, mult marginalizat în partid de actualul lider. După ce a demisionat din PNL, Tăriceanu a anunţat că va forma o nouă formaţiune politică – Partidul Reformist Liberal – împreună cu alţi liberali nemulţumiţi, dar şi că este posibil să candideze la preşedinţia României. Cum înfiinţarea unei formaţiuni politice nu este un demers tocmai uşor, avântul lui Tăriceanu s-a mai domolit între timp. În aceeaşi perioadă însă, Antonescu şi-a mai exclus o serie de membri, şi nu dintre cei fără importanţă mare. Astfel că în ultima vreme tensiunile din sânul PNL s-au acutizat şi există tot mai multe zvonuri că parte dintre liberali capul lui Antonescu îl vor. Şi nu este exclus să reuşească, fiindcă la finele lunii martie, Crin Antonescu şi-a impus şi a impus obţinerea unui scor electoral la alegerile europarlamentare cam prea mare pentru posibilităţile actuale ale PNL – 25%. Iar dacă nu va obţine minim 20%, la fel de greu de atins, Antonescu a declarat că va demisiona din fruntea partidului. Ceea ce mulţi abia aşteaptă. Astfel că, ce oportunitate mai bună pot avea cei care nu îl mai vor pe Antonescu la conducerea PNL, cu atât mai mult cu cât numeroşi liberali au pierdut funcţii importante odată cu ieşirea din USL şi de la guvernare a partidului? O atitudine de non-kombat, adică stau pe margine şi privesc.

 

Pe muchie de cuţit în BN

În detrimentul rezultatelor scontate de liberali stau şi alianţele încă nedestrămate în teritoriu dintre PNL şi PSD, printre care se află şi Bistriţa-Năsăud. În astfel de cazuri, lupta liberalilor este una deosebit de grea, întrucât trebuie să ţină cont de linia partidului impusă de la centru, dar şi de situaţia locală şi să nu deranjeze foarte tare fărâmiturile rămase din USL.

Situaţia este similară şi în Bistriţa-Năsăud, unde USL mai vieţuieşte încă, atât în Consiliul Judeţean, cât şi în multe din consiliile locale. Aici social-democraţii şi liberalii au rămas alături fiindcă au „multe proiecte începute împreună şi de dus până la capăt”, asta deşi până acum nu se vede mare lucru la nivelul judeţului.

 

Turc, un precedent în PNL BN

În ceea ce priveşte situaţia liderului PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, este una extrem de sensibilă, fiindcă şi printre liberalii bistriţeni sunt din aceia care l-ar vrea plecat din fruntea organizaţiei judeţene. Un atu în plus pentru rivalii lui Dolha ar fi posibila revenire în partid a actualului prefect Ioan Ţintean, a cărui situaţie este incertă până după europarlamentare, mai ales că în multe dintre judeţe premierul Victor Ponta a făcut deja schimbări la nivelul conducerilor Instituţiilor Prefectului. Faptul că Ioan Ţintean a mai rămas o vreme în funcţia de prefect nu denotă că USL funcţionează perfect în Bistriţa-Năsăud. Şi nu doar Ioan Ţintean este cu sabia de-asupra capului, ci şi directorii instituţiilor deconcentrate, care şi ei se aşteaptă ca după europarlamentare să fie demişi din funcţii. Iar dacă acest lucru se întâmplă, potrivit declaraţiei lui Ioan Ţintean de după ruperea USL, acesta ar trebui şi el să demisioneze, aşa din onoare şi solidaritate. Prin urmare, dacă Ioan Ţintean ar reveni în PNL, cei care nu îl vor pe Dolha în fruntea organizaţiei judeţene vor face front comun să îl readucă pe fostul preşedinte înapoi pe funcţie.

Detronarea lui Stelian Dolha nu ar fi un lucru imposibil de făcut, cu atât mai mult cu cât există un precedent, pe vremea când la cârma PNL Bistriţa-Năsăud se afla Ioan Turc. Asul din mâneca celor ce vor capul lui Dolha este targhetul pe care organizaţia PNL din Bistriţa-Năsăud trebuie să îl atingă la alegerile europarlamentare, de 14,4%.

În 2009, Ioan Turc a plătit cu funcţia tocmai din cauză că la alegerile europarlamentare din acel an PNL BN a obţinut un scor electoral considerat slab, în comparaţie cu scorul naţional şi el foarte slab: 9,46% în Bistriţa-Năsăud – 14,52% la nivel naţional. Oficial, vina i-a aparţinut doar lui Turc, însă neoficial şi membrilor PNL BN cu funcţii de conducere, care nu au mişcat un deget în campania electorală.

 

Dolha a dat peste nas seniorilor din PNL BN

Povestea pare să se repete şi în anul de graţie 2014. Că este aşa reiese din declaraţia preşedintelui PNL BN, Stelian Dolha, care zilele trecute a dat un avertisment seniorilor din partid, care se pare că „au ales să stea acasă” în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, el făcând o comparaţie cu activitatea depusă de tinerii din partid.

„Tonul în PNL îl dau tinerii, o echipă de tineri cum PNL în judeţul Bistriţa-Năsăud, spun eu, nu a avut niciodată. Ei sunt cei care ne împing înainte, care au deja un alt ritm şi cei care nu pot ţine ritmul cu noi, şi aici mă refer la o parte din seniorii partidului, au ales să stea acasă, să facă non-kombat. Dar eu le transmit, încă de la început, că după această campanie electorală să nu se aştepte la nimic. La nimic!”, a spus Stelian Dolha.

Liderul PNL BN a precizat că unii dintre aceşti seniori ocupă funcţii importante în organizaţie, motiv pentru care există posibilitatea sancţionării acestora.

„După această campanie electorală, pe 26 sau 27 mai, facem o analiză, cine a muncit şi cine n-a muncit. Mi se pare firesc ca BPJ şi Delegaţia permanentă să le hotărască soarta, pentru că sunt oameni politici. Dacă sunt oameni politici, Delegaţia Permanentă trebuie să hotărască asta. Nu muncesc tinerii şi alţii ocupă funcţii, că nu e normal. Vremea meritocraţiei în PNL Bistriţa-Năsăud începe de acum, de la europarlamentarele din 2014, asta le promit eu”, a mai spus Dolha.

Printre cei vizaţi pare să fie şi vicepreşedintele CJ BN, Dorin Popescu, despre a cărui implicare în campania electorală Dolha a precizat că „mai puţin”.

„Domnul Dorin Popescu se implică acum la Consiliul Judeţean, este vicepreşedinte la CJ, am înţeles că au activităţi intense. Până acum mai puţin (s-a implicat – n.r.)”, a declarat Stelian Dolha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.