Milioane de persoane din întreaga lume folosesc telefoane celulare. Actualmente, telefoanele mobile pun la dispoziţie o arie vastă de funcţii, fiind adăugate permanent funcţii noi.

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre telefoanele mobile îl reprezintă faptul că acesta este de fapt un radio – un radio extrem de sofisticat, însă totuşi un radio. Telefonul a fost inventat de Alexander Graham Bell în 1876, iar comunicaţiile fără fir îşi au sursa în inventarea radioului de către Nikolai Tesla în anii 1880, dar prezentat în mod oficial în 1894 de un tânăr italian numit Guglielmo Marconi. Era normal ca aceste importante tehnologii să fie combinate la un moment dat. În sistemul radio-telefoniei, există o antenă centrală în fiecare oraş şi 25 de canale disponibile pentru acea antenă. Genialitatea sistemului de telefonie mobilă constă în împărţirea unui oraş în mici celule. Acest fapt permite o reutilizare extinsă a frecvenţelor, astfel că milioane de oameni pot utiliza telefoanele celulare în acelaşi timp.

Vorbitul la telefonul mobil poate produce cancer

Expunerea la undele electromagnetice, emise de antenele de telefonie mobilă, poate cauza apariţia cancerului, a infarctului sau chiar a atacului cerebral.

Profesorul doctor Vlad Ciurea, de la spitalul “Bagdasar Arseni”, susţine că persoanele care vorbesc la celular peste cinci ore pe zi sunt expuse îmbolnăvirii de cancer. Acesta susţine că au existat cazuri de leucemie şi infarct miocardic în mare legătură cu vorbitul excesiv la telefon.
Avertizarea asupra faptului că vorbitul excesiv la telefonul mobil, peste cinci ore pe zi, poate dezvolta tumori este bine cunoscută dar prea puţin băgată în seamă. Oamenii şi în special tinerii din ziua de azi dau o foarte puţină importanţă avertismentelor în ceea ce priveşte sănătatea, arătându-se total indiferenţi mergând fără îndoieli pe ideea: „ doar nu o să mi se întâmple tocmai mie”, sau : „ dacă e să se întâmple tot mi se întâmplă”.

Telefoanele mobile, mai periculoase decât fumatul

Telefoane mobile ar putea cauza moartea mult mai multor oameni decât cauzează fumatul, arată unele studii realizate în decursul anului 2008, de specialişti în neurochirurgie.

Ei afirmă că oamenii ar trebui să evite utilizarea lor pe cât posibil, iar guvernele şi companiile din industria de telefonie mobilă trebuie să ia măsuri imediate pentru a reduce riscul de expunere la radiaţii. Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că nu există dovezi clare care să confirme efectele nocive asupra sănătăţii ale undelor GSM, utilizatorii de telefoane mobile având aceleaşi şanse de a se îmbolnăvi de cancer ca oricine altcineva.
Nimeni nu ştie cu siguranţă cât de periculos este telefonul mobil. Ceea ce ştim azi, poate deveni coşmarul zilei de mâine – este de părere omul de ştiinţă Olle Johansson. Există posibilitatea ca peste 30 de ani să ne întrebăm cum au fost în stare oamenii să pună aşa o sursă de radiaţie lângă cap.
Antena telefonului emite unde electromagnetice. Este acelaşi tip de radiaţie ca la cuptoarele cu microunde, doar că într-o cantitate mult mai mică. Aşa cum cuptorul încălzeşte mâncarea, undele mobilului încălzesc celulele umane, afectându-le în mod negativ. Experimentele pe şobolani au demonstrat că genele ADN pot fi deteriorate de radiaţia telefonului mobil, iar celulele sunt afectate. Aceasta este o explicaţie plauzibilă pentru apariţia tumorilor.

Efecte dăunătoare ale undelor electromagnetice

Un studiu american menţionează următoarele efecte: tulburări de comportament, afectarea nervilor şi a fătului, cataractă, modificări ale chimiei sângelui şi scăderea imunităţii. La o concluzie clară vis a vis de valabilitatea şi pentru dozele mici de radiaţii pe care mobilele le emit, nu s-a ajuns încă. În general, copiii sunt mai sensibili la orice afectează corpul uman, undele electromagnetice fiind absorbite de către copii la o rată de 3,3 ori mai mare decât un adult. În timp ce telefonezi, temperatura corpului în straturile superioare ale pielii se poate mări cu maxim 0,5°C. Creşterea temperaturii are loc însă doar la convorbiri cu o durată foarte lungă de timp, efectele fiind vizibile cel mai devreme după o jumătate de oră de convorbire neîntreruptă. Efectele termice afectează corpul uman în mod serios abia după o încălzire locală constantă de 1°C.

Ochiul face excepţie: pentru că este străbătut de o cantitate mică de sânge nu poate redirecţiona foarte bine efectele negative ale expunerii la temperatură şi radiaţii. Poţi evita sau micşora efectele dacă păstrezi antena departe de ochi sau dacă schimbi din când în când urechea în timpul convorbirilor mai lungi.

Telefonul inamic în dormitor

Efectele non-termice sunt date de influenţa razelor electromagnetice asupra ţesutului celulelor şi asupra sistemului nervos. Aceste raze pulsate la o frecvenţă joasă influenţează nivelul hormonal al omului. Printre altele, este afectat hormonul melatonină produs în epifiză, care reglează somnul şi joacă un rol important în cadrul sistemului imunitar. Nivelul de melatonină creşte de obicei în timpul nopţii. Printr-un efect de lungă durată al radiaţiilor electromagnetice, poate fi micşorată producţia de melatonină de peste noapte. Ca urmare, se observă schimbări ale stării de spirit, depresii, tulburări de somn şi oboseală. De asemenea, poate apărea o sensibilitate imunitară crescută.

Folosirea telefonului mobil în trafic

Să vorbeşti din maşină la telefon este practic, iar rezolvarea a două lucruri deodată este foarte eficient. Dar această practică a cauzat foarte multe accidente de maşină. Nu-i de mirare: numai o secundă de neatenţie, la o viteză de 100 km/h, înseamnă un drum „în gol" de 28 m. Telefonul mobil este de multe ori folosit şi ca modalitate de a nu te plictisi, nu doar când convorbirea prezintă o necesitate imediată. Oamenii ar trebui să fie educaţi în sensul folosirii telefonului, având grijă unde şi cât îl folosesc.

Pentru a conduce o maşină în contextul în care acest lucru se petrece în trafic alături de foarte multe alte maşini este necesară atenţia completă şi nealterată a şoferului. Vorbitul la telefon constituie o acţiune care ar putea distrage şoferul şi pune în pericol atât viaţa pasagerilor acelui automobil cât şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic.
Telefonul mobil folosit în timpul condusului maşinii este la originea accidentelor mortale, ocupând locul IV, după alcool, viteză şi lipsa centurii de siguranţă.

Telefonul mobil un rău necesar

Telefonul mobil este lucrul care nu îl uităm niciodată, care îl căutăm în buzunare sau în geantă pentru a verifica dacă nu am fost contactaţi. Pe lângă funcţia de facilitare a comunicaţiilor de la cele mai mari distanţe, telefonul este un jurnal al omului, îl el stau numerele persoanelor cunoscute, mesajele primite, trimise sau salvate pentru a ne aminti ceva. Cu telefonul mobil facem poze, înregistrăm, filmăm, telefonul înlocuieşte multe aparate de care am avea nevoie, este menit să ne uşureze viaţa, puţini fiind cei ce le contestă utilitatea şi din ce în ce mai puţini sunt cei care nu le implică în vieţile lor.

Peste 2,5 miliarde de persoane utilizează telefonul mobil

În întreaga lume, există peste două miliarde şi jumătate de persoane care utilizează serviciile de telefonie mobilă, iar numărul lor este în continuă creştere.

Multe persoane au obiceiul de a face mişcări în timpul convorbirilor telefonice. Aceste mişcări sunt periculoase, producând creşterea radiaţiilor cu 1000 la sută. Astfel că, în funcţie de durata convorbirii, timpul de refacere a celulelor organismului uman afectate poate dura de la 20 de minute la 4 ore, dar numai în cazul în care în această perioadă nu se efectuează altă convorbire telefonică sau nu se trimit mesaje.

Delia Hriţuleac

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.