Cele mai importante surse de venit, ca pondere în total, sunt taxele, impozitele, accizele şi contribuţiile sociale.
Astfel, statul a avut anul trecut încasări de aproape 214 miliarde de lei. În medie, 2.400 de euro pentru fiecare locuitor.
În cazul TVA-ului, al accizelor şi al impozitului pe venit, destinaţia banilor este una “generală”, în sensul ca ele nu sunt încasate pentru un anumit tip de cheltuieli.
Introdusă de Guvernul Ponta de la 1 aprilie anul trecut, supraaciza pe carburanţi ar fi urmat să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat pe care guvernanţi să le redirecţioneze către investiţiile în infrastructură. Iniţial se estimau venituri suplimentare de circa jumătate de miliard de euro, care, ulterior, s-au dovedit a fi mai aproape de valoarea de 350 de milioane de euro pe an. În condiţiile în care anul trecut autorităţile din România, centrale şi locale, au avut cheltuieli pentru investiţii cu 700 de milioane de lei mai mici decât în anul precedent şi cu 883 de milioane de lei sub cât era programat, prin bugetul pe 2014, efectul supraaccizei a fost zero în infrastructură, iar banii au fost redirecţionaţi către alte tipuri de cheltuieli.
Din bugetul total al CNADNR rovinieta reprezintă aprox 20% din venituri. Diferenţa este asigurată prin subvenţii de la bugetul de stat. Cea mai ieftină rovinietă costă 13,27 lei pentru un autoturism şi este valabilă şapte zile. Cea mai scumpă costă 5.354 de lei şi este aplicată în cazul vehiculelor de transport de marfă de peste 12 tone cu minimum patru axe şi este valabilă un an.
Introdusă de guvernul Tăriceanu în 2006, cu aplicare de la începutul lui 2007, taxa specială de primă înmatriculare a fost obiectul a foarte multe modificări, iar România a intrat în conflict inclusiv cu Comisia Europeană pentru că o percepea, la un moment dat, doar maşinilor importate.
Introdusă în 2006, tot de guvernul Tăriceanu, pentru a suplimenta veniturile bugetului Sănătăţii, taxa pe viciu (în valoare de 20 de eurocenţi pentru fiecare pachet de ţigări şi de 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat – la momentul introducerii ei) a fost anunţată ca o soluţie pentru finanţarea programelor naţionale de combatere a fumatului şi alcoolismului precum şi a celor legate de prevenirea şi tratarea bolilor provocate de acestea. Beneficiarii sumelor colectate din taxa pe viciu au fost unităţile sanitare din subordinea Ministerului Sănătății, precum şi cele din reţeaua administraţiei publice locale. Banii au fost alocaţi, printre altele, pentru programele naţionale de tratament care privesc bolile transmisibile şi netransmisibile. Totodată, din sumele primite de Ministerul Sănătății din taxa de viciu s-au făcut cheltuieli pentru achiziţia de ambulanţe.
OFF6: Taxa TV, principala sursă de venit a unei instituţii falimentare. La venituri totale de 124 de milioane de euro, rezultă că taxa TV reprezintă aproape 59% din veniturile televiziunii naţionale. Diferenţa a fost asigurată, majoritar, de subvenţii de la bugetul de stat, la care se adaugă veniturile din publicitate, de aproximativ 6,4 milioane de euro. Pentru colectarea acestei taxe, TVR a plătit anul trecut comisioane în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, respectiv un comision mediu de 7% din total.