Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a alocat, săptămâna trecută, peste un milion de lei pentru activităţile culturale aflate pe agenda Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud (CJC BN), instituţie condusă de liberalul Gavril Ţărmure. Multe dintre activităţile care au avut loc sau pe care intenţionează să le organizeze CJCBN au ca loc de desfăşurare Sinagoga Bistriţa, care este practic teritoriul fundaţiei culturale Societatea de Concerte, care a fost condusă până nu demult de acelaşi Gavril Ţărmure.
De la bugetul local, fundaţia culturală a primit anul acesta nu mai puţin de 180.000 de lei pentru 21 de evenimente care figurează pe agenda acesteia.
Bugetul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a fost aprobat de consilierii judeţeni în şedinţa ordinară de săptămâna trecută, acesta ridicându-se la 28 milioane lei. Din această sumă, 12,4 milioane reprezintă cheltuielile de personal, iar 15,6 milioane sunt cheltuielile cu bunurile şi serviciile.
Pe lângă suma necesară pentru funcţionarea instituţiei, Centrului Judeţean pentru Cultură i s-au mai alocat încă 1,17 milioane lei pentru programul activităţilor culturale pe care trebuie să le desfăşoare anul acesta.
Nu mai puţin de 167 de evenimente culturale figurează pe agenda din acest an a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, pentru care Gavril Ţărmure, directorul instituţiei, a solicitat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în subordinea căruia se află, suma de 1.172.600 lei, care de altfel i-a fost şi aprobată de consilierii judeţeni.
Este foarte adevărat că pe lângă evenimentele de ordin folcloric cu care Centrul Judeţean de Cultură i-a obişnuit până acum pe bistriţeni, anul acesta pe agenda instituţiei se numără foarte multe evenimente de muzică cultă, teatru, expoziţii de pictură sau fotografie, lansări de carte ori proiecţii de filme.
Colaborare mai pe faţă, mai pe după perdea
Parte din aceste evenimente al căror organizator este CJC BN, sunt însă în colaborare cu Societatea de Concerte, care până acum câteva luni a fost patronată chiar de actualul director al Centrului Judeţean de Cultură. Dovadă că este aşa, stau mărturie afişele postate pe site fundaţiei culturale, unde numele Consiliului Judeţean, al Centrului Judeţean de Cultură şi al Societăţii de Concerte stau alături în multe cazuri, iar ca locaţie de desfăşurare a evenimentelor figurează Sinagoga Bistriţa. Şi în situaţiile în care drept organizatori figurează doar CJ BN şi CJC BN, evenimentele au loc în aceeaşi locaţie administrată de Societatea de Concerte. O altă dovadă că în evenimentele amintite are o oarecare implicare şi fundaţia culturală este suprapunerea unor evenimente care apar pe agenda acesteia, dar care figurează şi pe programul Centrului Judeţean pentru Cultură şi pentru care ambele entităţi au solicitat bani. Societatea de Concerte a cerut bani, evident de la Primăria Bistriţa, în timp ce CJC BN i-a solicitat de la Consiliul Judeţean.
Acelaşi eveniment, alocare dublă
Un astfel de exemplu ar fi un eveniment cultural care a avut loc La Sinagoga Bistriţa, în luna ianuarie, şi anume spectacolul „Alcool” susţinut de Ada Milea, Bobo Burlăcian, Cristi Rigman, Ioan Mureşan şi Ioan Groşan, pentru care Societatea de Concerte a solicitat municipalităţii suma de 4.400 lei. Banii erau necesari pentru onorarii şi transport artişti. Pentru acelaşi spectacol, chiar dacă poartă o altă denumire – „Eminescu şi noi”, recital de poezie şi muzică, prezentare de carte -, deşi protagoniştii sunt cei amintiţi mai sus, adică Ada Milea, Bobo Burlăcian, Cristi Rigman, Ioan Mureşan şi Ioan Groşan, Centrul Judeţean pentru Cultură a menţionat pe programul înaintat Consiliului Judeţean suma de 8.000 de lei, bani necesari tot pentru transport, onorarii colaboratori, dar şi cazare.
Un alt eveniment organizat de al Societatea de Concerte care se suprapune cu unul organizat de Centrul Judeţean de Cultură, bineînţeles şi de data aceasta denumirile sunt diferite, a avut loc de curând şi în acest caz vorbim de Zilele Operei „Constantin Pavel”. Pe agenda Centrului Judeţean de Cultură evenimentul figurează sub titulatura amintită mai sus, locul de desfăşurare indicat fiind „Bistriţa şi Liceul de muzică Tudor Jarda”, pentru care a solicitat Consiliului Judeţean suma de 10.000 de lei, bani necesari pentru invitaţii, afişe, diplome, transport invitaţi, onorarii servicii culturale, cazare invitaţi. În schimb pe agenda prezentată municipalităţii de Societatea de Concerte, acelaşi eveniment este prezentat ca „RECITAL EXTRAORDINAR – Antal Szalai-vioară (Ungaria) Jozsef Balogh-pian (Ungaria)”, pentru care fundaţia a menţionat suma de 3.800 lei, din care 3.000 de lei pentru onorarii artişti, transport artişti şi instrumente – 600 lei, iar pentru masă şi cazare – 200 lei. Faptul că este de fapt unul şi acelaşi eveniment este atestat de afişul postat pe site-ul Societăţii de Concerte, deşi, culmea, numele Consiliului Judeţean nu apare ca organizator, instituţiile menţionate fiind Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Societatea de Concerte.
Un al treilea exemplu este un eveniment programat pentru luna iulie „Cursurile de vară pentru flaut şi clarinet”. Aceste cursuri sunt menţionate pe agenda Centrului Judeţean de Cultură, pentru care suma solicitată este 1.500 lei. În schimb, pe agenda Societăţii de Concerte apar programate „Recitaluri cuprinse în Ediţia a VII-a a Cursurilor de vară pentru flaut”, pentru care suma menţionată este de 800 lei, necesară pentru „publicitate”.
Aşa cum am mai spus, acestea sunt doar câteva exemple, chit că sumele solicitate pentru organizarea respectivelor evenimente nu sunt exagerat de mari, însă ceea ce este de-a dreptul bătător la ochi în cazul evenimentelor culturale care se adresează aşa numitei protipendade a Bistriţei au mai toate loc la Sinagoga Bistriţa, şi pe deasupra sunt şi promovate pe site-ul Societăţii de Concerte.
În martie a predat ştafeta
Începând cu luna martie, preşedinţia Societăţii de Concerte a fost predată de Gavril Ţărmure unei bune colaboratoare de-a sa, Antigona Rogozea, manager cultural care a lucrat în ultimii ani la Institutul Cultural Român de la New York. Motivul pentru care Ţărmure a predat ştafeta conducerii fundaţiei culturale a fost acela de a nu fi bănuit de conflict de interese.
Liana Mureşan