Salariul minim brut pe țară se va mări, începând cu data de 1 iulie, de la 975 la 1.050 de lei.
Durata normală a timpului de lucru pentru salariații cu normă întreagă este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, așa cum prevede Codul muncii.
De la 1 iulie, la un număr de 170 de ore lucrate de un zilier într-o lună, valoarea pe oră va crește de la 5,7 lei, cât este în prezent, la 6,1 lei.
În momentul de față, legea nu mai impune o limită maximă, ceea ce înseamnă că tariful pe oră poate fi, în funcție de ce negociază părțile.
Raportul de munca dintre zilier si beneficiar se stabileste strict prin acordul de vointa al partilor si, potrivit Legii nr. 52/2011, durata zilnica de lucru poate sa fie de cel mult 12 ore. In total, zilierii pot sa munceasca la acelasi beneficiar timp de maximum 90 de zile (cumulate) pe an.
Beneficiarii care plătesc zilierilor un cuantum brut orar mai mic decât valoarea pe oră a salariului minim riscă să fie sancționați de autorități cu o amendă de 10.000 de lei.
Minorii pot lucra ca zilieri doar la împlinirea vârstei de 16 ani, dacă părinții își exprimă acordul în acest sens, și minorii de 15 ani pot să desfăsoare activități ocazionale.
Zilierii își primesc remunerația cuvenită la sfârșitul fiecărei zile, așa cum dispune Legea nr. 52/2011, totuși, părțile pot conveni în scris ca plata să fie făcută cel mai târziu la sfărșitul săptămânii sau al perioadei de lucru.
„Pentru situația în care plata remunerației se efectuează la sfârșitul săptămânii sau la sfârșitul perioadei de desfășurare a activității, modalitatea de plată se stabilește prin acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar (…). Acordul se exprimă în prima zi în care zilierul începe activitatea la beneficiar”, scrie în normele Legii nr. 52/2011.
Beneficiarii care nu respectă momentul de plată a remunerației pot fi amendați cu o sumă de 6.000 de lei.