
„Este potenţial diferenţa dintre viaţă şi moarte”. Acestea sunt cuvintele lui Lynn Calder, şefa Ineos Automotive (compania auto deţinută de acţionarul minoritar al Manchester United Sir Jim Ratcliffe), atunci când vorbeşte despre impactul pe care tarifele din Statele Unite l-ar avea asupra afacerii, relatează bbc.com.
Având sediul de producţie în Franţa, compania se confruntă acum cu perspectiva impunerii unor tarife de 25 % pentru vehiculele exportate către piaţa americană crucială, Calder admiţând că este „vulnerabilă la tarife” şi că are nevoie de o „intervenţie politică directă şi urgentă”.
Statele Unite vor găzdui unele dintre cele mai importante evenimente sportive din lume în următorii ani, inclusiv Cupa Mondială din 2026 şi Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Los Angeles din 2028.
„Bănuiesc că unii sponsori reevaluează acum modul în care „activează” astfel de acorduri în SUA, având în vedere barierele comerciale care au fost impuse acum”, spune John Zerafa, un strateg de licitaţii pentru evenimente sportive.
„De ce ar cheltui un sponsor milioane de lire sterline pentru asta dacă acum este interzis să vândă în America?”
Multe echipe şi mulţi sportivi sunt, de asemenea, sponsorizaţi de mărci de îmbrăcăminte sport.
Având în vedere că majoritatea acestor companii se bazează pe materiale şi producţie în Asia – unde Trump a impus unele dintre cele mai mari tarife – nu este surprinzător faptul că acţiunile unor companii precum Nike, Adidas şi Puma au scăzut brusc, existând temeri că costurile mai mari de import vor fi transferate consumatorilor.