În spitale, tendința este de mai mulți ani să se reducă internările cu spitalizare continuă și să se balanseze spre spitalizările de zi, spre tratament ambulatoriu și îngrijiri la domiciliu. Din acest motiv începând cu acest contract cadru spitalele au chiar ele dreptul să presteze îngrijiri la domiciliu,iar aceste servicii vor fi plătite din fondurile pentru înrijiri la domiciliu și de asemenea îngrijiri paleative fie în spital, fie la domiciliul pacientului.

Există niște criterii stabilite pentru spitale vizavi față de care pot trece în spitalizare continuă un pacient sau care are o afecțiune care ar putea fi rezolvată prin spitalizarea de zi.

De asemenea tarifele au fost mărite pentru spitalizarea de zi și pentru tratamentul în ambulatoriu de specialitate integrată a spitalelor.

Există criterii pentru cazurile care se pot interna în internare continuă, dar au fost preluate în regim de urgență, pentru că știm foarte bine sunt multe cazuri care ajung la urgență și apoi sunt internați fie că trebuie, fie că nu trebuie, doar pentru că li se fac niște analize.

Există niște criterii stabilite când au dreptul să fie internați și când nu, cei preluați în regim de urgență.

Începând de anul acesta spitalele trebuie nu numai să întocmească, pentru că și până acuma erau liste de programare, liste de așteptare pentru cronicii care necesită internări de lungă durată, acuma aceste liste trebuie prezentate la Casele de Sănătate. Ele vor fi prezentate actualizat în fiecare element odată cu depunerea raportării. Este de asemenea instituită o regulă cu privire la ce cheltuieli trebuie să suporte spitalele din banii pe care îi încasează de la Casa de Sănătate pentru serviciile spitalicești și este menționat faptul că ei trebuie să suporte toate cheltuielile pentru rezolvarea unui caz, adică investigații paraclinice, transport, intrări spitalicești, consultațiile, medicamentele. Medicamentele fiind în limita unei liste minime de medicamente pe care spitalele vor trebui să ne-o prezinte la contractare și această listă trebuie să o asigure în permanență, să aibă stocuri din toate medicamentele pe care ei le-au prezentat la contractare”, a prezicat Camelia Ilișuan, președintele Casei Județene de Sănătate.

Aceasta a mai precizat în cadrul conferinței de presă de săptămâna trecută că spitalele nu mai sunt obligate să dețină medicamente destinate afecțiunilor cuprinse în programele de sănătate, deoarece acestea vor fi distribuite în farmaciile cu circuit deschis, „dar spre deosebire de perioadele anterioare medicii de familie au dreptul să prescrie pe timpul spitalizării aceste medicamente în baza unei adeverințe eliberată de la spital, cum că pacientul este internat, este cuprins în programul național și se pot elibera medicamente pentru acesta. Cu excepția celorlalte medicamente spitalul trebuie să le aibă în stoc”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.