Sub egida Programului Tineret în Acţiune secţiunea Schimburi de tineri, a avut loc, în perioada 21-31 august, tabăra internaţională intitulată „Micii ambasadori ai Parcurilor Naţionale şi Naturale”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei EcoRodna.
Acţiunea s-a desfăşurat în Parcul Naţional Munţii Rodnei şi a fost organizată de Asociaţia Eco Rodna în colaborare cu Asociaţia Tinerilor din Parcul Eischfeld-Hainich-Werratal din Germania şi Grup Şcolar Silvic Năsăud.
„Micii ambasadori ai Parcurilor Naţionale şi Naturale” au fost 41 de tineri, elevi şi studenţi, din localităţile învecinate cu cele două parcuri naţionale din România şi Germania, care, sub coordonarea profesorilor şi a rangerilor au luat parte, timp de 10 zile, la sesiuni de inventariere a biodiversităţii în diverse zone ale Parcului Naţional Munţii Rodnei (Valea Cormaia, Izbucul Albastru al Izei, Cascada Cailor, Valea Anieşului). De asemenea, ei au vizitat o serie de muzee de ştiinţe naturale şi etnografice din localităţile limitrofe Munţilor Rodnei, şi li s-a prezentate totodată rezultatele unor proiecte axate pe conservarea participativă a biodiversităţii.
„Îmbinând tehnicile de învăţare non formală, s-a realizat un transfer de cunoştinţe între cei doi parteneri privind monitorizarea participativă a biodiversităţii cu implicarea tinerilor, model implementat cu succes de Asociaţia Eco Rodna la nivel local prin cele 10 proiecte în curs de implementare. Sperăm ca prin astfel de iniţiative să formăm o reţea internaţională de cluburi Eco care să se implice activ în conservarea biodiversităţii din ariile protejate de importanţă comunitară. Dorim ca în viitor să promovăm acest model de educaţie ecologică şi conservare a naturii şi în alte ţări precum Franţa, Bulgaria, Slovacia”, se mai precizează în documentul citat.
Liana Mureşan