Prin activitatea de verificare și monitorizare, inspectorii Corpului de Control verifică zilnic peste 800 de pubele atât pentru deșeurile menajere, cât și pentru deșeurile reciclabile. Comunicarea directă cu cetățenii și exemplificarea la fața locului despre cum trebuie să fie colectate selectiv corect deșeurile sunt instrumente eficiente, care schimbă percepția oamenilor cu privire la gestionarea deșeurilor, transmite Cristian Niculae, directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.
„Este foarte important să nu aruncăm deșeurile reciclabile în pubela neagră pentru deșeuri menajere. Este ca și cum am arunca bani la gunoi, deoarece deșeurile menajere sunt depozitate direct pe groapă și nu intră în stația de sortare”, precizează șeful ADI Deșeuri.
Acesta mai subliniază că, inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud vor continua acțiunile de verificare și monitorizare a pubelelor de colectare ale cetățenilor în tot județul, pentru ca lucrurile să se facă mai bine decât până acum.
„Am reușit în ultimii doi ani să creștem gradul de valorificare prin vânzare a deșeurilor colectate ca și reciclabile, de la 11 % la 30 %, iar ce nu se poate vinde valorificăm energetic, practic tot ce se colectează ca și reciclabil se deviază de la depozitare, nu se mai aruncă pe groapă”, mai arată Cristian Niculae.