Sute de procurori au fost transformaţi în judecători în ultimii 20 de ani. O statistică pusă la dispoziţia Asociaţiei Magistraţilor din România de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), arată că în perioada 1001 – 2012 aproape 400 de foşti procurori ocupă acum funcţii de judecători şi activează în judecătorii, tribunale, curţi de apel sau chiar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

 

Cinci dintre foştii procurori deveniţi judecători sunt în Bistriţa-Năsăud.

O statistică pusă la dispoziţia Asociaţiei Magistraţilor din România de către CSM – după ce Consiliul a refuzat iniţial să facă acest lucru, fiind însă în cele din urmă obligat de Curtea de Apel Bucureşti să răspunda AMR – arată un număr uriaş de judecători care provin din rândul procurorilor. CSM a pus la dispoziţia AMR aceste cifre ca urmare a unei solicitări a Asociaţiei făcute în 15 iunie 2012, astfel că statistica se opreşte la acea dată. Între timp, numărul judecătorilor la origine procurori a crescut. Statistica respectivă a fost dată publicităţii de Lumea Justiţiei, la începutul lunii ianuarie.

Potrivit Lumea Justiţiei, la nivel naţional discutăm despre nu mai puţin de 351 de procurori transformaţi în judecători care activează în judecătorii, tribunale sau curţi de apel, număr la care se adaugă alţi 32 de judecători de la Instanţa Supremă care provin tot din rândul procurorilor.

„Jumătate din Secţia penală a Înaltei Curţi este compusă din procurori făcuţi peste noapte judecători. Promovările la Curtea Supremă s-au făcut, cu mici excepţii, sub regimul Băsescu. Dintre cei 32 de judecători din Secţia penală, 14 sunt la baza procurori. Lor li se adaugă şefa ICCJ, Livia Stanciu”, scrie Lumea Justiţiei.

 

Cel mai vechi procuror – judecător din Bistriţa-Năsăud

Alexandru Dorin Petrişor activează acum ca judecător la Secţia Penală, acesta fiind de altfel şi preşedintele acestei secţii, de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Potrivit informaţiilor comunicate de CSM Asociaţiei Magistraţilor din România, Alexandru Dorin Petrişor a fost numit judecător în ianuarie 1994, până la acea dată acesta funcţionând ca procuror.

Potrivit declaraţiei de avere completată în 2014, postată pe site-ul CSM, judecătorul Petrişor deţine în Bistriţa un teren intravilan de 2.200 metri pătraţi, cumpărat în 1996, şi o casă de 150 metri pătraţi, plus trei autoturisme – o Toyota Yaris (cumpărare second hand), un Ford Focus, achiziţionat în baza unui credit, şi Hyundai, autoturism achiziţionat prin leasing.

Magistratul bistriţean nu are economii, în schimb are de returnat credite. Astfel, în 2007, Alexandru Dorin Petrişor a contractat un credit de 25.000 de franci elveţieni, pe care trebuie să îl returneze până în 2017. Un al doilea împrumut în valoare de 20.000 de euro a fost contractat de judecător în 2011, acesta având scadenţa în 2021. În plus, magistratul are şi o descoperire de card, de 20.000 lei.

În anul fiscal precedent completării declaraţiei de avere, judecătorul a încasat un salariu de 138.930 lei (circa 11.600 lei, lunar), la care se adaugă veniturile soţiei de la cabinetul său medical individuale, în valoare de 42.000 lei.

 

Joldeş, a doua pe listă

În 2004, un alt procuror bistriţean devine judecător – Liliana Joldeş. Aceasta în perioada 2001 – 2004 a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa.

Începând cu septembrie 2004, Liliana Joldeş devine judecător la Judecătoria Bistriţa – Secţia Penală. Pe 15 ianuarie 2014, judecătoarea Joldeş este numită pentru o perioadă de trei ani ca preşedinte al Secţiei Penale a Judectoriei Bistriţa, funcţie din care însă demisionează câteva luni mai târziu, pe data de 1 iulie 2014. În acest moment ea este detaşată la Penitenciarul Bistriţa, unde funcţionează tot ca judecător.

Potrivit ultimei declaraţii de avere pe care Liliana Joldeş a completat-o în 2013, aceasta are în proprietate două apartamente cu suprafeţe de peste 60 metri pătraţi, cumpărate în 1998, respectiv în 2004, ambele situate în Bistriţa, şi un autoturism marca Hyundai cu an de fabricaţie 2012.

Magistratul bistriţean nu are economii, în schimb în 2012 a contractat un credit în valoare de 7.000 de euro, pe care trebuie să îl achite până în 2017. În anul fiscal anterior declaraţiei de avere, Liliana Joldeş a încasat de la Judecătoria Bistriţa un salariu în cuantum de 77.816 lei (circa 6.500 lei lunar), la care se adaugă veniturile soţului său – executor judecătoresc – care se cifrează în 2012 la 55.710 lei.

 

Stana a trecut prin toate etapele: avocat – procuror – judecător

Anca Cristina Stana este cel de-al treilea procuror bistriţean care devine judecător. Până să intre în magistratură, Anca Cristina Stana a fost avocat, profesie pe care o exercită până în 2004, când devine procuror, ea activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud. După trei ani, în 2007 mai precis, aceasta este numită ca judecător la Judecătoria Bistriţa-Secţia Penală.

Judecătoarea Stana stă foarte bine în ceea ce priveşte numărul rudelor din familia justiţiei. Astfel, soţul  -Mihai Stana, fratele – Gabriel Toma, şi sora – Crina Popescu precum şi Felicia Toma – cumnată, sunt toţi patru avocaţi în cadrul Baroului Bistriţa – Năsăud. De altfel Anca Stana are rădăcini mai adânci în acest sistem, tatăl său fiind tot avocat, acum pensionar, Steluţu Toma.

Potrivit declaraţiei sale de avere completată în 2013, Anca Cristina Stana deţine 4.600 metri pătraţi de teren intravilan în Bistriţa, suprafaţă achiziţionată prin cumpărare în 2007, dar şi 1.121 metri pătraţi de teren intravilan în Arad, cumpărat în 1990, două case de locuit. Una, în suprafaţă de 130 de metri pătraţi, se află în Bistriţa şi a fost construită în 2008, iar cealaltă, în suprafaţă de o sută de metri pătraţi, se află în Arad. Parcul auto al familiei Stana este compus din trei autoturisme – un Rover 45 şi un Matiz, ambele fabricate în 2004, şi un Volkswagen Passat, fabricat în 2012.

Economiile familiei se cifrează la 125.000 de lei, bani depuşi într-un cont bancar deschis în 2012. În anul fiscal anterior declaraţiei de avere, Anca Cristina Stana a încasat un salariu de 73.039 lei (circa 6.000 lei lunar), la care se adaugă veniturile soţului de pe urma activităţii depusă la cabinetul său de avocatură, venituri care se cifrează la 109.000 lei brut.

 

Laslea, doar un an în procuratură

În februarie 2012, un alt procuror bistriţean devine judecător. Este vorba de Petruţa Diana Laslea (fostă Toma). În magistratură a intrat în 2011, mai întâi ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, după care a ajuns judecător la aceeaşi instanţă din Bistriţa – Secţia penală.

Potrivit declaraţiei de avere, magistratul bistriţean deţine un teren intravilan de 316 metri pătraţi şi o casă de 144 metri pătraţi în Bistriţa, la care se adaugă un autoturism marca Volkswagen Jetta fabricată în 2012, pe care a achiziţionat-o în leasing, şi o motocicletă Honda Paneuropean din 1997. În documentul citat, judecătoarea Laslea menţionează că în anul anterior a vândut un autoturism marca Hyundai Accent contra 4.800 euro, unei societăţi comerciale, şi o motocicletă Suzuki Vestrom contra 4.200 de euro, unei persoane fizice. Magistratul bistriţean precizează cu nu are bani în conturi, în schimb are de returnat un credit bancar de 14.500 euro până în 2017.

De la Judecătoria Bistriţa, Petruţa Diana Laslea a încasat în 2012 un salariu de 55.971 lei (circa 4.700 lei lunar), în timp ce soţul acesteia – oficiant telefoane la o companie bucureşteană – a avut un venit anual de doar 5.925 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.