Sindromul de burnout este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în lumea modernă, fiind rezultatul epuizării mentale, fizice și emoționale care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, îndeosebi la locul de muncă.
Orele suplimentare de la serviciu nu conduc neapărat către o astfel de epuizare, ci stresul cronic acumulat pe o perioadă mai lungă, oboseala și nemulțumirea față de activitatea desfășurată zilnic și sentimentele de inutilitate resimțite în legătură cu acestea.
Factorii genetici sau evenimente stresante din viață, ori presiunea sarcinilor de la locul de muncă și lipsa de comunicare pot fi factori declanșatori ai acestui sindrom, în paralel cu lipsa de activitate fizică, a insomniei sau a alimentației nesănătoase.
Deoarece sentimentul de epuizare profundă este greu de suportat, cel mai indicat ar fi să recunoști simptomele în faza incipientă și să poți interveni cu remedii ajutătoare atunci când apar primele semnale de oboseală.
Află care sunt remediile prin care poți combate oboseala cronică
1. Suplimentele minerale
Pe lângă alți factori externi, 50% dintre persoanele care semnalează o oboseală cronică au, de fapt, un deficit de magneziu, un mineral cu foarte multe reacții metabolice, de la nivel cerebral, la nivel muscular și al sistemului circulator. Carențele apărute conduc la diferite simptome similare stărilor anxioase, de depresie sau burnout, motiv pentru care o alimentație corespunzătoare, bogată în minerale și vitamine și secondată de suplimente, te va ajuta în eliminarea stărilor neplăcute. Pe magnerot.ro afli cum poți combate deficitul de magneziu, fiind recomandată o administrare constantă pe un termen mai lung pentru înlăturarea oboselii cronice.
2. Practicarea unui sport
Toate beneficiile pe care le aduce sportul în viața oamenilor sunt recunoscute și răspândite în orice mediu, informații în acest sens regăsindu-se pe toate canalele de comunicare și în orice material informativ privind abordarea unui stil de viață sănătos.
Cu toate acestea, practicarea constantă a unei activități sportive presupune efort, perseverență și multă implicare, motiv pentru care, de cele mai multe ori, este amânat pentru mai târziu, care devine, apoi, un „niciodată”. Un stil de viață sedentar, ce implică foarte mult efort intelectual depus la birou în detrimentul efortului fizic inexistent, va conduce în timp la un dezechilibru cu urmări vizibile, care, netratate la timp, se transformă într-un burnout profund.
Din acest motiv, dacă ești din Bistrița, iar sarcinile din ultima perioadă ţi-au redus resursele energetice, ia în considerare activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, care te vor deconecta de la atmosfera apăsătoare de birou și îți vor aduce o stare de liniște și de bine.
3. Practicarea activităților relaxante (yoga, meditație, tehnici de mindfulness)
Pe lângă practicarea unui sport în aer liber, ar fi indicat să se aloce mai mult timp pentru activitățile relaxante, care aduc bucurie și ajută la deconectarea de la rutina zilnică.
O plimbare lungă în parc sau la munte, ori abordarea tehnicilor de mindfulness, meditație sau yoga în medii special amenajate sunt metode care elimină tensiunea acumulată pe termen lung și ajută în gestionarea stresului acumulat zi de zi. Totodată, aceste practici aduc împreună mintea, corpul și spiritul într-un echilibru perfect, reglând, astfel, diferențele care au generat sindromul de epuizare.
Deși vor apărea rezultate chiar de la prima ședința, o practică zilnică constantă rămâne soluția pentru echilibrarea hormonală pe termen lung.
În concluzie, gestionarea burnout-ului ține de fiecare persoană în parte și de alegerile pe care le face zilnic în viața sa. Oricând poți elimina factorii care generează efectele negative asupra stării tale de sănătate și le poți înlocui cu obiceiuri sănătoase care îți pot schimba stilul de viață.
Sursă foto: Pexels.com