Modul în care au fost acordate subventii crescatorilor de animale din orasul Nasaud au stârnit nemultumirea oamenilor din cartierul Lusca, zona apartinatoare orasului.

Principalul vinovat este, dupa spusele localnicilor, medicul veterinar Adrian Majer, care înregistreaza în baza de date cu foarte multa usurinta animale care, de fapt, nu exista.

Crescatorii de animale lezati sunt foarte revoltati din cauza nedreptatii care are loc si cer, spun ei, stârpirea coruptiei.

Un grup de crescatori de animale din orasul Nasaud, cartierul Lusca, aduc la cunostinta printr-o scrisoare adresata Comisiei Anticoruptiei nemultumirea lor privind activitatea medicului veterinar al orasului. În ultima perioada s-a vehiculat ideea ca medicul veterinar Adrian Majeri ar comite ilegalitati, întocmind acte necesare pentru primirea subventiilor pentru cresterea bovinelor, dupa bunul lui plac. “ Da acte si celor care au avut vaci si celor care nu a avut, dar nu toti au avut dreptul la aceasta subventie”, sustin oamenii. Din punct de vedere legal, medicul veterinar pare sa fie acoperit, deoarece nimeni nu a facut sesizari autoritatilor în drept.

Vin de doua ori pe saptamâna, înregistrez tot!

Potrivit consilierului principal APIA, medicul veterinar Iancu Tomi, actele necesare unui dosar pentru obtinerea subventiei sunt: copia dupa pasaportul animalului, actul de identitate a fermierului si cardul exploatatiei. Aceste carduri de exploatatie sunt importante deoarece contin toate datele animalelor, precum si dovada ca se afla în baza de date a medicului veterinar.

În prezent, potrivit declaratiei doctorului Tomi, s-au înregistrat 700 de dosare respinse, 99% din pierderi fiind din cauza lipsei evidentei. Actiunea de identificare si înregistrare a animalelor într-o baza de date, este obligativitatea medicului veterinar.

Medicul veterinar Adrian Majeri, sustine ca actioneaza conform legii si înregistreaza orice miscare în evidenta animalelor, asta daca fermierul se deplaseaza la unitatea sanitar veterinara. În mai 2007, au fost respinse mai multe dosare care nu contineau cardul de exploatatie.

Gurile rele spun ca aceasta problema se datoreaza nerespectarii orarului de munca prevazut, doctorul Majeri deplasându-se doar de doua ori pe saptamâna în orasul Nasaud. Surprinzator totusi, pe orarul Circumscriptiei sanitar veterinare Nasaud, acesta îsi desfasoara activitatea zilnic. Numai ca, este de negasit.

Daca acest specialist iubitor de animale reuseste în doua zile sa rezolve toate problemele care apar si sa nu omita pe cineva în imensa baza de date, atunci este adevarata afirmatia unui gospodar nasaudean, cum ca medicul veterinar ar fi “un super erou”.

Fermierul, bovina si subventia

În data de 31 ianuarie 2007, au fost înregistrat pentru primirea subventiilor orice fermier care detinea mai mult de trei capete de bovine. Conform Legii 125/2006 si Ordonantei Ministerului Agriculturii 850/2007, doar pentru bovinele care au vârsta de peste sase luni se primesc aceste subventii.

Cu toate ca aceste înregistrari au fost trecute în baza de date, conform legii, subventiile au întârziat sa apara pâna în luna septembrie 2007. Banii au fost acordati în doua etape, 240 lei în prima etapa si 250 lei în a doua etapa, pe cap de bovina, în 2008.

Potrivit modei “goana dupa bani”, unii crescatori de animele au profitat de nepasarea persoanelor în drept sa verifice daca dupa data de 31 ianuarie 2007 numarul de bovine înscrise pâna la acea data mai corespunde si în prezent. Atât timp cât existenta animalului în ograda fermierului nu este verificata, banii intra în continuare în contul oamenilor, ducând astfel la nereguli în ceea ce priveste primirea subeventiilor. Doctorul majeri nu a cadactist sa verifice daca în ograda unor gospodari mai exista numarul de animale declarat. Astfel, unii dintre crescatori au recurs la pastrarea pasapoartelor viteilor care de fapt au fost sacrificati, dar de pe urma carora înca mai primesc bani.

Circulatia animalelor de la un proprietar la altul e de vina

Conform declaratiei sefului Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimantelor Bistrita-Nasaud (DSVSA BN), Ioan Bogolin, la insitutia pe care acesta o conduce nu s-a primit nicio sesizare împotriva medicului veterinar Adrian Majeri. Ceea ce ne-a confirmat, însa, seful DSVSA BN este faptul ca la Nasaud, si nu numai, au existat probleme în momentul vinderii si cumpararii bovinelor. Cererea pentru subventie a fost întocmita atât de proprietarul care detinea animalul, cât si de cel care l-a cumparat. Astfel, detinatorul initial figura în continuare în baza de date a medicului veterinar.

Asa cum o persoana se poate identifica dupa actele de identitate, un animal poate fi identificat dupa pasaport, un bilet de miscare si un certificat sanitar veterinar, acte care, în mod normal, la taierea sau vânzarea animalului, trebuie înapoiate medicului veterinar din circumscriptia aferenta.

Pâna la urma, vinovatii par a fi tot gospodarii, care pe lânga dificultatea cresterii unui animal trebuie sa mai tina si evidenta unor documente. Numai ca uneori sunt mult prea bine pastrate, doar pentru niste banuti în plus. Nimeni însa, din prea multa comoditate si ignoranta nu mai verfica adevarul. Iar doctoral Majeri a dat dovada, cel putin pâna acum de ambele “calitati”… ca doar nu da bani din buzunarul propriu.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.