Bucuria ce i-a încercat pe tinerii bistriteni care au primit deja locuinta ANL în zona Subcetate, dar si în Viisoara, este zilnic umbrita de tot felul de neplaceri. Dincolo de faptul ca în Subcetate se construieste în continuare, mizeria ce domneste între blocuri si în preajma lor este de alta natura. Marea problema este cea a dejectiilor, care le invadeaza locuitorilor subsolurile de câtiva ani buni.
De când s-au mutat în blocurile ANL, tinerele familii nu s-au putut bucura de noile locuinte. Zgomotul, mirosul neplacut de la ghenele situate lânga scarile blocurilor si namolul din fata imobilelor nu îi lasa pe oameni sa stea linistiti în locuintele repartizate prin intermediul primariei.
Este stiut faptul ca dupa receptiile blocurilor ANL si preluarea acestora de catre chiriasi, în timp au aparut tot felul de probleme: inundatii, canalizari înfundate, parchet umflat, lipsa iluminatului public, neamenajarea drumurilor de acces si altele.
Una dintre marile probleme cu care se confrunta locatarii, potrivit unui chirias ANL care a dorit sa ramâna anonim, este ca li se întrerupe frecvent curentul, existând deficiente la reteaua de electricitate.
Pompele sunt, pur si simplu, defecte
Pompele care ar trebui sa împinga reziduurile în reteaua de canalizare a orasului se opresc. Trebuie sa mai spunem ca, potrivit locatarilor, pompele de la ANL nu au nici macar sistem de recuplare în cazul unei pene de curent, iar conductele de canalizare, ce deservesc aceste blocurile au si prostul „obicei” de a se înfunda.
Chiriasii din ANL-uri spun ca, de când s-au mutat, linistea lor a disparut. “Apele reziduale au dat pe afara, inundând subsolurile blocurilor si au ajuns la centralele termice care, ca sa nu se strice, au fost oprite, lasând de multe ori oamenii fara apa calda, chiar de la început. Nimeni nu s-a sesizat pe atunci la timp, când subsolurile se umpleau de apa. Avem noroc cu vidanja de la Aquabis”, povestesc oamenii.
Pompele si centralele din subsolurile blocurilor ANL au împlinit de curând, spre disperarea locatarilor, frumoasa vârsta de trei ani. Municipalitatea sustine ca în cea mai mare parte responsabilitatea le revine, de fapt, administratorilor blocurilor ANL, care trebuiau sa semnaleze la timp orice defectiune. Aceasta nu prea îi ajuta pe locatarii ce suporta zi de zi mirosul înfiorator venit din subsoluri si lipsa apei calde.
Situatia este similara si în Subcetate si în Viisoara. Locatarii au ajuns sa se plânga ca din cauza mizeriei si a mirosului infernal de la subsol se tem sa faca baie. “Cine stie ce boli putem lua… Nu va spun de vecinul de la parter, ce greu suporta mirosul din beci. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca cei care locuiesc aici au si copii mici, carora le-ar putea fi pusa în pericol sanatatea”, a declarat un chirias.
De asemenea, în alta ordine de idei, din cauza pamântului si a balastului care intra pe conducta de canalizare, aceasta având panta de înclinare mica, în timp se înfunda.
Pe lânga dimensiunile prea mici ale conductelor de canalizare, exista si o doza de inconstienta a unora dintre locatarii acestor blocuri, care arunca deseuri în fosele septice, iar acest fapt nu permite pompelor sa functioneze la parametri normali. Astfel,sunt pusi într-o situatie dificila si chiriasii blocurilor, care au de suportat un miros greu, dar si angajatii societatii Aquabis – în a carei administrare se afla reteaua de apa-canal – care golesc zilnic de doua-trei ori cu vidanja fosele septice si asa subdimensionate comparativ cu numarul mare de locatari.
Reprezentantii Aquabis spera ca în curând nu va mai fi nevoie de aceste pompe, destul de sensibile de altfel, anul viitor urmând ca retelele de canalizare sa fie cuplate la magistrala prevazuta în Programul ISPA, pentru care au început deja lucrarile în zona centrala a cartierului Viisoara.
Inundati si cu bani aruncati
Pe lânga problemele cu instalatiile, chiriasii s-au mai confruntat si cu alte neajunsuri. Astfel, dupa ce au primit repartitiile, beneficiarii locuintelor din blocurile ANL spun ca peretii apartamentelor sunt plini de igrasie.
“Chiriasii sunt cei care au de suferit din cauza lucrarilor facute în bataie de joc, sunt destule probleme cu aceste blocuri ANL. Lucrarile nu s-au executat asa cum trebuia. Pentru conditii mai bune a trebuit sa cheltuim o gramada de bani”, a spus unul dintre chiriasii ANL.
Oamenii afirma ca tencuiala de pe peretele unui apartament a cazut, din cauza lucrarilor proaste si a conductelor fisurate. Din pacate, acesta nu este singurul caz în care locatarii ANL au avut de suferit de pe urma conductelor fisurate, multe cazuri înregistrându-se, în nenumarate rânduri, la blocurile din Viisoara, Subcetate si la cele de pe Bulevardul Decebal din municipiu. În multe dintre cazuri, chiriasii au fost nevoiti sa cheltuiasca bani în plus pentru zugravit, parchet si instalatii sanitare noi, întrucât blocurile sunt iesite din garantie, iar constructorul nu mai este obligat sa intervina. În conformitate cu prevederile contractului de închiriere a locuintei ANL, chiriasul are obligatia de a repara, înlocui si întretine instalatiile interioare, municipalitatea actionând doar în cazul avariilor survenite la exterior. Numai ca nici aici primaria nu se prea grabeste sa intervina, cel putin la ANL Viisoara fiind de gasit tuburi de scurgere a apei pluviale rupte, buruieni în loc de spatiu verde în care sa se poata juca cei mici sau tencuiala exterioara cazuta si mascata doar de un strat de var.
De asemenea, conform afirmatiilor locatarilor blocurilor ANL din Viisoara, în urma ploilor abundente, parcarile si spatiul acoperit cu pavaj din zona acestor blocuri s-a umplut cu apa. Desi exista un sistem de colectare si scurgere a apelor pluviale, acesta se pare ca nu functioneaza corespunzator. De altfel, nici santul de la marginea drumului nu a fost curatat de multa vreme, iar pavajul nu a fost montat ca lumea de la bun început. Astfel, apa de ploaie balteste zile întregi în zona, îngreunând accesul locatarilor în incinta blocurilor. Si în acest caz, autoritatile ridica din umeri si îsi paseaza una alteia responsabilitatea rezolvarii acestui aspect.
Exista datornici
Directia de Administrare a Fondului Imobiliar, structura aflata în subordinea Primariei Bistrita, a avut de recuperat anul trecut sume importante de la chiriasii, care nu si-au respectat obligatiile de plata. Astfel, au fost înregistrate debite de peste 15.000 de lei la plata chiriei, mai mult de jumatate din aceasta suma fiind reprezentata de penalitatile acumulate în timp. Pentru recuperarea debitelor, municipalitatea a notificat 40 de persoane ce locuiesc în blocurile ANL. Unii dintre datornici si-au achitat contravaloarea chiriei, însa în cazul celorlalti restantieri a fost începuta actiunea în instanta, primaria reusind astfel sa recupereze o parte din bani.
Unii vor sa cumpere
Este vorba despre acei chiriasi ai locuintelor ANL – 40 din Viisoara, 38 din Decebal si 114 din Subcetate – care locuiesc în blocuri construite de mai bine de cinci ani si care ar putea sa îsi cumpere apartamentele ca urmare a deciziei luate în acest sens de Guvern.
Seful Directiei de Administrare a Fondului Imobiliar din cadrul Primariei Bistrita, Vasile Marina, a precizat ca locatarii care au depus solicitari cu privire la cumpararea locuintelor ANL sunt verificati daca nu au mai dobândit între timp si alte locuinte proprietate personala, inclusiv case de vacanta (caz în care statutul acestora nu ar mai corespunde celui de chirias ori potential cumparator al locuintei). Vasile Marina a subliniat ca la un control anterior, derulat cu circa doua luni în urma, s-a constatat ca un chirias dobândise între timp o locuinta proprietate personala. Acesta însa a renuntat de buna-voie la apartamentul ANL, înainte ca primaria sa intervina.
Aurelia Moldovan