Imediat dupa prima publicarea a subiectelor de la probele de Bacalaureat 2008, elevii si profesorii si din judetul Bistita Nasaud au semnalat în masa ca gradul de dificultate, mai ales de la disciplinele matematica, fizica si româna, este foarte mare. Desi la început Ministerul Educatiei a reactionat imediat, considerând ca tratarea subiectelor este accesibila pentru toti abvsolventii claselor a XII-a, directia de specialitate a fost întrunita iarasi pentru ca inspectorii sa intervina asupra variantelor, atât timp cât acestea sunt în dezbatere publica.

Pentru fiecare disciplina a Bacalaureatului din acest an s-au elaborat 300 de subiecte, împartite în trei categorii (functie de profil), rezultând 43.500 de grupe de itemi. Patru luni aveau la dispozitie elevii sa parcurga toate variantele. Ministerul Învatamântului fiind acuzat ca gireaza subiecte mult mai dificile decât în anii trecuti. Si în acest an, "Bac"-ul le da batai de cap liceenilor. În urma cu doua luni, pe site-ul Ministerului Educatiei au fost publicate subiectele pentru examenul de Bacalaureat din vara acestui an. Totul a decurs conform planului, subiectele au fost elaborate înca din luna septembrie, peste 1.000 de experti au muncit la realizarea celor 43.500 de grupe de itemi, pentru ca totul sa iasa perfect. Singurii care aveau ceva de reprosat au fost elevii. Ei se plâng si acum ca subiectele sunt mult mai grele decât anul trecut si ca nu vor reusi sa obtina note de trecere. Multi îl invita chiar pe ministrul învatamântului sa încerce rezolvarea unui astfel de subiect în timpul care a fost alocat examenului, trei ore.   

S-au triplat subiectele

Daca anul trecut Ministerul Educatiei a postat pe internet câte 100 de variante de subiecte pentru fiecare disciplina, de data aceasta a postat câte 300 de subiecte pentru fiecare disciplina. În ziua examenului, din cele 300 de subiecte vor fi extrase trei, care vor forma o varianta. Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, a luat aceasta decizie dupa ce, la examenul din vara trecuta, elevii au copiat rezolvarile subiectelor din culegerile de rezolvari scoase pe piata de diverse edituri. Deoarece profesorii, elevii si chiar parintii de la cele mai bune licee din Bistrita, precum Andrei Muresanu sau Liviu Rebreanu au fost revoltatii în ceea ce privea subiectele groaie au hotarât alaturi de restul profesorilor din tara sa depuna o contestatie pe site-ul ministerului educatiei. Toate propunerile si sugestiile au fost atent analizate, activitate în urma careia s-au operat unele modificari, iar forma finala a grupurilor de itemi fiind publicata la data de 12 aprilie 2008.

Elevii sunt revoltatii

 Cei mai multi sustin ca subiectele la matematica au fost foarte grele si ca vor reuseau cu greu sa obtina o nota de trecere daca ramânea prima varianta a bacalaureatului 2008. Ba chiar unii elevii din liceele bistritene s-au hotarât sa semneze o petitie pentru schimbarea subiectelor, petitia împotriva subiectelor pentru Bacalaureat 2008 la disciplina matematica. Un alt elev de la Liceul Andrei Muresanu era îngrijorat ca nu va reusi sa ia o nota de trecere la matematica, chiar daca în timpul celor patru ani de liceu a avut note bune. "Problema este ca la ore putini profesori îsi mai fac treaba, astfel încât trebuie sa stam numai în pregatiri, ca sa avem garantia ca luam «Bac»-ul… si ca luam cu o nota relativ acceptabila. Nici macar cu pregatire nu mai am garantia ca nu o sa pic «Bac»-ul, la mate mai ales. Si înca ma numar printre cei care în anii de liceu s-au tinut de treaba", spune Radu, elev în clasa a XII-a. Am rezolvat toate variantele din 2007, dar astea din 2008 sunt mult mai grele, mai migaloase…daca înainte luai "sfântul 5" din prima parte…acum nu-l iei din toata lucrarea…doar sa rezolvi bine niste exercitii. Pe ei îi doare în cot de cât ne chinuim noi si fac si experimente. Sa speram ca pâna la vara s-o mai schimba ceva la "presiunea" opiniei publice…daca nu sa ne ajute Dumnezeu, spune Alin elev în clasa a XII-a la Liceul Agricol.
Subiectele de la proba scrisa de româna a bacalaureatului dupa varianta martie sunt foarte dificile, notele vor fi mici, iar elevii de la profilul tehnologic vor întâmpina dificultati în rezolvarea acestora, sunt de parere profesorii de specialitate. "Ultimul subiect de la literatura româna este greu, nu vor fi note prea mari", crede o profesoara de  Limba si literatura româna Bistrita. O alta mare problema este legata de faptul ca majoritatea candidatilor au învatat dupa modelele de subiecte de anul trecut. “Într-adevar, modelul de subiecte a fost modificat si, chiar daca sunt mai multe subpuncte la un subiect, acestea au fost adaugate pentru a veni în ajutorul elevului. De asemenea, este notabil faptul ca ministerul a raspuns prompt la cererea elevilor si parintilor si, evident, ca se va umbla la continutul acestor subiecte. Candidatii trebuie sa se astepte la o optimizare a acestora în proportie de 12-20%. Însa, elevii nu trebuie sa se sperie, deoarece eventualele modificari vor fi operate nu pe fondul problemei, ci în continut.
În alta ordine de idei, sesiunea de Bacalaureat trebuie organizata si gândita la un mod în care sa atingem un nivel de promovabilitate de 85%, tinta impusa de Consiliul Europei. Anul trecut, promovabilitatea de la nivelul judetului a fost de 78%”, ne-au declarat surse din Inspectoratului Scolar al Judetului Bistrita Nasaud. Reprezentantii ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului au avut termen pâna la sfârsitul saptamânii trecute sa verifice înca o data aceste subiecte, sa vada care este gradul de dificultate… iar gradul de dificultate sa fie foarte mult scazut.

12 aprilie ultima suflare

Conducerea MECT a anuntat ca a analizat toate sesizarile privind gradul ridicat de dificultate al unor subiecte de la matematica, criticate de mai multi elevi si profesori si de organizatii nonguvernamentale.
Subiectele pentru probele scrise de la examenul de bacalaureat din sesiunea 2008 au fost supuse dezbaterii publice timp de o luna, din 1 martie pâna în 31 martie. În 12 aprilie, formele definitive ale subiectelor au fost postate pe site-ul www.subiecte2008.edu.ro. Ulterior, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) va distribui inspectoratelor scolare DVD-uri cu subiectele la probele scrise si cu rezolvarile, numai pentru disciplinele matematica, fizica, informatica si chimie. Inspectoratele scolare au obligatia sa distribuie aceste DVD-uri în scoli pâna la sfârsitul lunii aprilie.
"Întelegem dorinta unora dintre elevii care vor sustine proba de matematica din cadrul examenului de bacalaureat 2008 de a fi redus gradul de dificultate al unora dintre itemii din subiectele postate pe site. În acest sens, se vor opera modificari, în cel mai scurt timp, în baza observatiilor punctuale primite, respectându-se cadrul legal de proiectare a subiectelor, conform programelor scolare în vigoare si Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2008'', au explicat surse din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean saptamâna trecuta.

Sanse internationale

Diploma de bacalaureat international este recunoscuta în toata lumea, iar scolile care doresc ca elevii lor sa beneficieze de aceasta diploma trebuie sa se înscrie în acest proiect pâna la data de 1 mai 2008, dupa care o echipa de specialisti din Geneva, de la Biroul regional al International Baccalaureate, va evalua potentialul fiecarei scoli.

Bac-ul international este structurat în trei programe distincte, pe categorii de vârsta: 3-11 ani, 11-16 ani, 16-18 ani. Elevilor care vor sa aiba diplome internationale li se pune la dispozitie si bibliografia, si materialul din care vor da examen. Taxa de înscriere pentru un elev este de 70 de lire sterline, iar taxa de examinare pentru fiecare disciplina câte 50 de lire. Preturi piperate sunt si pentru acreditarea scolilor care vor sa implementeze acest proiect: între 1200 si 5000 de lire. La acestea se mai adauga costul evaluatorilor, dar si al materialelor didactice, astfel ca pornirea proiectului pentru o clasa de 25 de elevi costa circa 40.000 de euro. Diploma de bacalaureat international este recunoscuta în toata lumea, iar cursurile si examenele se tin în circa 120 de tari. Si România face parte din acest program, scoala particulara American American International School of Bucharest fiind membra de mai multi ani. De curând, au fost invitate sa adereze la program alte 15 scoli din tara. Pâna la ora actuala elevii de la specializarea bilingva de la Colegiul National Andrei Muresanu si Liviu Rebreanu pot sustine examenul de bacalaureat international.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.