Duminică, Ministerul Finanţelor a publicat în transparenţă proiectul de ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, iar reacția Uniunii Naționale a studenților a fost pe măsură: Aceștia nu se ascund de faptul că vor ieși numaidecât la protest, cerând burse și transport gratuit, precum și politici coerente pe termen lung în vederea domeniului educațional.
„UNSR anunţă ferm că, dacă vocea studenţilor va continua să fie ignorată, iar Educaţia va rămâne ultima pe lista de priorităţi, va urma un protest de amploare. Educaţia este cheia către un viitor mai bun pentru România, iar decidenţii trebuie să înţeleagă că nu mai putem accepta compromisuri şi promisiuni deşarte. Acum este momentul pentru acţiuni concrete”, se arată într-un comunicat al UNSR.
„Educaţia reprezintă fundaţia oricărei societăţi prospere şi democratice. Totuşi, realitatea din România arată că sistemul educaţional continuă să fie marginalizat prin politici care subminează viitorul generaţiilor actuale şi viitoare. În vechea Lege a Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 se prevedea alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ, însă această obligaţie legală nu a fost niciodată respectată. În loc să ne apropiem de acest deziderat, guvernanţii se pregătesc să diminueze şi bruma de finanţare rămasă pentru anii următori. De altfel, se estimează că bugetul alocat Educaţiei în 2025 va fi şi mai mic decât în ultimii doi – trei ani – o situaţie care nu s-a mai repetat din 2009. Aşadar? Suntem în criză sau ne batem joc de educaţie?
Această tendinţă de a „economisi” pe seama învăţământului este o dovadă a lipsei de viziune şi de responsabilitate faţă de dezvoltarea economică, socială şi culturală a României”, susţin reprezentanţii UNSR.
„Lansat cu mare entuziasm de preşedintele ţării, proiectul „România Educată” promitea o schimbare sistemică profundă. În practică, a rămas doar un set de declaraţii sforăitoare, fără efecte concrete asupra elevilor, studenţilor şi profesorilor. Suntem, în continuare, departe de a avea un sistem educaţional modern şi incluziv”, subliniază UNSR.
Pentru anul şcolar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează: bursă de merit – 450 lei/lună; bursă de rezilienţă – 300 lei/lună; bursă socială – 300 lei/lună; bursă tehnologică – 300 lei/lună
Citește și: Câte infracțiuni au fost constatate și ce sancțiuni au fost aplicate de jandarmi, în luna decembrie