Ministerul Educației oferă soluții pentru studenții care lucrează sau care sunt părinți, în vederea diminuării abandonului școlar, prin proiectul de Hotărâre Guvernamentală pentru organizarea și finanțarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar, lansat în consultare publică.

Proiectul vizează ca instituțiile de învățământ să adopte măsurile necesare pentru identificarea timpurie a studenților aflați în risc de abandon școlar: pachete integrate, cursuri remediale și activități suplimentare, precum și dezvoltarea politicilor de înmatriculare. Studenții care își întrerup studiile vor primi sprijin, în vederea revenirii acestora în sistemul de învățământ.

Măsurile PNRAU:

a) Organizarea unor târguri de cariere pentru studenți și absolvenți, în colaborare cu partenerii instituționali și economici ai instituțiilor de învățământ superior, în vederea facilitării accesului la stagii de practica, internship și locuri de munca.

b) Dezvoltarea de programe de consiliere academică și psihologică, menite să sprijine studenții în dificultate și să le ofere sprijin în vederea îmbunătățirii performantei academice și gestionarii stresului.

c) Funcționarea în cadrul instituțiilor de învățământ superior a centrelor de consiliere și orientare în cariera (CCOC), în vederea consilierii studenților în risc de abandon universitar.

d) Dezvoltarea sentimentului de apartenență la comunitateauniversitara în rândul studenților, inclusiv prin încurajarea acestora să se implice în activități de voluntariat, și sprijinirea și recunoașterea acțiunilor acestora de catreuniversitate. Experiență dobândită de studenți prin implicarea în activități de voluntariat contribuie în mod esențial la dezvoltarea personala și profesionala a acestora, precum și la dezvoltarea spiritului de apartenență la comunitatea universitara, completând cunoștințele și abilitățile dobândite prin activitatea academică.

e) Desfășurarea de cursuri remediale diverse și adaptate nevoilor studenților.

f) Îmbunătățirea condițiilor în campusurile universitare, inclusiv în sinergie cu obiectivele de investiții din cadrul Planului National de Redresare și Reziliență

g) Înființarea de centre de cercetare în care studenții să fie implicați în activități specifice pregătirii academice, ce pot aduce venituri;

h) Implementarea de programe de mentorat și tutoriat, prin care studenții din ani de studii mai mari și cadrele didactice vor oferi sprijin și îndrumare studenților nou-veniți sau celor care întâmpină dificultăți academice.

i) Susținerea studenților non-tradiționali în vederea integrării optime în mediul universitar, respectiv a reînmatriculării în cadrul unei instituții de învățământ superior

Citește și:https://gazetadebistrita.ro/romania-inregistreaza-cea-mai-mare-scadere-din-ue-a-productiei-de-servicii/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.