Înainte de alegeri, guvernul României a decis să finanţeze, printr-o hotărâre de guvern, înfiinţarea unei linii de comunicaţii telefonice şi e-mail pentru românii din Spania. De acest proiect se va ocupa Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi înfiinţarea acestei linii de transmisii de date coincide cu apropierea alegerilor. În urmă cu doi ani, STS a fost acuzat că ar fi participat la posibila fraudare a voturilor pentru alegerile prezidenţiale.
De la începutul anului, parlamentarii PDL au fost singurii care au solicitat şi susţinut un proiect de lege prin care românii aflaţi în afara graniţelor ţării îşi pot exprima votul prin corespondenţă. În luna mai, senatul a adoptat tacit propunere legislativă privind introducerea votuluiprin corespondenţă pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate, senatorii nereuşind să îşi exercite votul asupra proiectului în termenul regulamentar, potrivit Mediafax. Comisia juridică a Senatului propusese senatorilor respingerea iniţiativei legislative, având în vedere punctul de vedere al Guvernului, care a anunţat că lucrează în prezent la un proiect de lege care are acelaşi obiect de reglementare. Potrivit proiectului, cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliu în străinătate în momentul unei consultări electorale ar urma să poată opta pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă. Actul normativ are ca iniţiatori un grup de senatori şi deputaţi PDL, printre care Mircea Andrei, Petru Başa, Vasile Blaga, Orest Onofrei, Cristian Rădulescu, Sulfina Barbu, Cornel Ştirbeţ şi Raluca Turcan. În afară de reprezentanţii PD-L nimeni nu a mai susţinut acest proiect.
Guvernul pregăteşte o linie sigură pentru votul din diasporă
În luna august, guvernul Boc emite o hotărâre (815/2011) potrivit căreia MAE a primit 87.000 de lei pentru finanţarea unor cheltuieli pentru achiziţionarea serviciilor de comunicaţii necesare funcţionării centrului de răspuns. De asemenea, pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost alocată suma de 188.000 lei, fondurile fiind destinate finanţării unor cheltuieli pentru furnizarea de echipamente şi logistică necesare înfiinţării unui serviciu de centru de răspuns cu apelare prin linie telefonica şi poştă electronică, prin care să se ofere informaţii şi consiliere lucrătorilor români din Spania şi celor care doresc informaţii despre noile reglementări privind piaţa muncii din Spania.
“În data de 15 iulie 2011 Spania a informat autorităţile române cu privire la intenţia de a reintroduce restricţii de acces pe piaţa spaniolă a muncii pentru lucrătorii români. Motivele luării acestei decizii constau atât în dificultăţile apărute în economia Spaniei, în special în domeniul construcţiilor, cât şi în modul în care acestea se reflectă în oferta de locuri de muncă ce a înregistrat în ultima perioadă o scădere semnificativă. Restricţia se aplică doar pentru românii care vor intra pe teritoriul Spaniei în viitor, nu şi pentru cei care se află deja în această ţară. Ulterior acestor demersuri, în data de 22 iulie 2011, după aprobarea de către Guvern, Spania a transmis Comisiei Europene notificarea ex-post cu privire la restricţionarea accesului lucrătorilor români pe piaţa muncii. În data de 28 iulie 2011, Spania a solicitat formal o decizie a Comisiei Europene de suspendare totală în regim de urgenţă a aplicării articolelor 1-6 din Regulamentul 492/2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, pentru lucrătorii români, pentru toate sectoarele de activitate de pe piaţa muncii. Măsura ar urma să aibă caracter temporar, cu o revizuire prevăzută în decembrie 2012. Conform datelor statistice, în prezent în Spania se află 861.584 români (în martie 2011), adică 35,37% din numărul populaţiei comunitare, cu un procent de creştere inter-anuală faţă de martie 2010 de 11,58%. În cifre absolute, creşterea s-a menţinut constantă cu cifre de 100.000 persoane nou înregistrate pe an, astfel: 675.000 în 2009, 772.000 în 2010 şi 861.000 în 2011. Comparativ cu decembrie 2006, când erau 211.325 persoane, populaţia de origine română a crescut de 4 ori.
Având în vedere măsurile luate de Spania privind accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din această ţară, Guvernul României a aprobat în şedinţa din data de 3 august a.c., un Memorandum cu tema: Înfiinţarea unui serviciu de contact – center cu apelare prin linie telefonică şi poştă electronică care să ofere informaţii şi consiliere lucrătorilor români din Spania şi celor care doresc informaţii despre noile reglementări privind piaţa muncii din Spania”, arată nota de fundamentare.
STS-ul implicat în jocuri politice
De-a lungul timpului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost acuzat că este folosit în diverse scopuri politice. Anul trecut, directorul STS, Marcel Opriş, a fost audiat de Comisia de apărare din Senat referitor la acuzaţiile privind implicarea sa în acţiuni ilegale la alegeri. Marcel Opriş a respins acuzaţiile aduse de PSD, susţinând că STS "a executat numai misiunile care i-au fost stabilite în cadru legal pentru procesele electoarale". El a spus că în comisie a prezentat dovezi în acest sens, arătând că este vorba despre documentele pe baza cărora STS a primit şi executat misiuni pentru procesele electorale. "Infrastructura de comunicaţii şi informatică construită de STS pentru procesele electorale a fost pusă numai la dispoziţia autorităţilor abilitate de lege în organizarea şi desfăsurarea proceselor electorale din 2007, inclusiv pentru cel din 6 decembrie 2009. La acest sistem nu au avut acces partidele politice", a explicat Opriş.
O altă investiţie importantă făcută în acest serviciu a fost făcută în primăvara acestui an şi suma a fost în valoare de 20 de milioane de euro pentru a dezvolta o reţea WiMAX, care să ofere servicii de comunicaţii 4 G. Compania care va implemanta această reţea în România este Airspan Networks din SUA, împreună cu partenerul Mobilis. Patronul Mobilis este Călin Ştefan Cătălin Radu, cel care a donat 48.500 de lei către PDL, în campania electorala din 2008. Conform ACR, Călin Stefan Cătălin Radu şi jurnalistul Bogdan Chireac au controlat compania Centrul pentru Servicii în Radiocomunicaţii (CSR), o firmă abonată la contracte cu STS şi Ministerul de Interne. În 2009, după izbucnirea scandalului în care jurnalistul a fost acuzat de faptul că este implicat în afaceri de vânzări de echipamente către STS, cei doi şi-au vândut acţiunile deţinute la CSR către o companie elveţiană. Airspan susţine, într-un comunicat, că această investiţie este necesară pentru îndeplinirea condiţiilor asumate de România în vederea aderării la spaţiul Schengen. Reţeaua WiMAX din România va fi cea mai mare din Europa, dar şi una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, capabilă să ofere servicii de generaţia a patra. Reţeaua va conecta din punct de vedere informaţional instituţii guvernamentale, ale administraţiei locale, siguranţei publice sau poliţiei de frontieră. WiMAX reprezintă un standard de telecomunicaţii care oferă viteze de transfer de date de până la 40 Mb/s download, dar poate să atingă şi viteze de 1Gb/s. WiMAX este o tehnologie care permite furnizarea de servicii de acces la Internet broadband, pe arii extinse, de până la 50 kilometri, prin tehnologii wireless.
STS-ul organizează şi coordonează activităţile în domeniul telecomunicaţiilor speciale pentru autorităţile publice din România şi alţi utilizatori prevăzuţi de lege. Instituţia are structură militară şi face parte din sistemul naţional de apărare. Noua reţea 4G WiMAX este construită ca urmare a “acordului Schengen care solicită eliminarea controalelor sistematice la frontiere între ţările participante şi extinde sistemul de imigraţie al UE”.
Compania deţinută de Călin Ştefan şi Cătălin Radu a intrat în atenţia presei după ce Ministerul de Finanţe i-a acordat firmei, prin Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare (OPCP), în timpul campaniei electorale din 2009, un contract de 23 de milioane de euro pentru achiziţionarea unor staţii radio pentru STS. De altfel, Mobilis trăieşte îndeosebi din contracte semnate cu instituţii publice. În ianuarie 2011, firma a incheiat un contract în valoare de 1,1 milioane lei cu Primăria Râmnicu Vâlcea, pentru un echipament de supraveghere video. De asemenea, în octombrie 2010, compania a primit 70.000 lei de la CFR Călători pentru furnizarea de radiotelefoane portabile. În luna martie 2010, Mobilis a încheiat cu Ministerul Finanţelor Publice un contract în valoare de 1,5 milioane euro pentru executarea de branşamente electrice complexe şi obţinerea de avize de rezistenţă pentru structurile din amplasamentele de telecomunicaţii.
Răzvan Robu