Strategia Națională a Locuirii, în forma actuală propusă dezbaterii publice, conține prevederi care pot limita accesul la locuințe noi. Grupul de inițiativă pentru Asociația Investitorilor Imobiliari din România spune că, așa cum a fost ea formulată, strategia este destinată persoanelor cu venituri mici, sub media națională de 2080 de lei pe lună, echivalentul la aproximativ 460 de euro.

 

Mai exact, strategia propune ca TVA aplicată tranzacţiilor imobiliare să varieze în funcţie de veniturile cumpărătorului, iar etalonul de la care se face diferenţierea să fie venitul mediu din România. Măsura discriminează clasa de mijloc, dar şi persoanele cu venituri care depăşesc chiar şi cu foarte puţin această valoare, spun companiile care activează în industria imobiliară şi de construcţii.

Din calcule, potrivit documentului, dacă un apartament este scos la vânzare cu un preţ de 60.000 de euro, un cumpărător cu venituri de 2.085 de lei va plăti TVA de 5% şi un preţ final de 63.000 de euro. În schimb cei care au venit lunar peste salariul mediu pe economie vor plăti TVA de 20% şi un preţ final de 72.000 de euro, mai mare cu peste 20 de salarii medii pe economie. Mai mult, avansul plătit de cei cu venituri mici va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casă. Altfel spus, măsura va afecta indirect şi populaţia pe care Strategia actuală îşi propune să o ajute.

Măsura doreşte să încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea plătesc deja TVA de 5% pentru tranzacţii cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic va fi taxată suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economică a României şi la bugetul de stat, în timp ce situaţia persoanelor cu venituri mici rămâne neschimbată“, arată grupul de iniţiativă pentru Asociaţia Investitorilor Imobiliari din România.

Un alt efect al acestei măsuri ar putea fi încurajarea unei salarizări false, deoarece un angajat care are în cartea de muncă salariul mediu pe economie va fi interesat să nu înregistreze o eventuală creştere salarială în cartea de muncă, dacă dorește să cumpere un imobil.

Asociația a formulat deja un punct de vedere pe marginea acestui document şi a solicitat o întrevedere cu reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, conform normelor în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.