Leucemiile acute sunt afecţiuni întâlnite destul de des în populaţia tânără, având un impact enorm asupra vieţii. Numai la Institutul Clinic Fundeni sunt înregistrate anual câteva zeci de cazuri noi.

“Leucemia acută reprezintă un cancer al sângelui în care apare o proliferare anormală a celulelor albe tinere. Mai exact, apare un exces a ceea ce numim noi medicii blaşti, celule blastice. Măduva reprezintă locul unde, în mod normal, se produc elementele celulare din sânge, leucocite, eritrocite, trombocite. Măduva hematogenă în acest caz este invadată de aceste celule leucemice, celule blastice”, a declarat pentru Sănătatea TV, conf. univ. dr. Daniel Coriu, şeful Secţiei Hematologie Clinică şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit specialistului, în funcţie de originea acestor celule blastice există două grupe mari de leucemii, respective leucemiile acute limfoblastice, în care precursorul este o celulă tânără limfoidă, şi leucemiile acute mieloide, în care precursorul este o celulă tânără mieloidă. Leucemiile acute limfoide apar în special la persoanele tinere, iar leucemiile acute mieloide la persoanele mai în vârstă, undeva după 40 de ani. Mai exact, vârsta medie ar fi în jur de 50 de ani La Institutul Clinic Fundeni, în fiecare an sunt înregistrate aproximativ 80 de cazuri noi de leucemii acute mieloide şi 30 de leucemii acute limfoide. Însă, numărul de pacienţi cu leucemii este mult mai mare, chiar de ordinul sutelor, luându-se în calcul şi pacienţii deja diagnosticaţi cu această afecţiune.

Din păcate unul dintre polițiștii din IPJ BN, Claudiu Pintea, are astfel de probleme, după ce, leucemia învinsă în urmă cu câțiva ani a recidivat.

Acesta este internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București şi are nevoie urgentă pentru începerea tratamentului de trioxid de arsen, cu denumirea comercială Trisenox.

TRISENOX este un concentrat pentru soluţie perfuzabilă care conţine substanţă activă trioxid de arsen (1 mg/ml).
Acesta se utilizează pentru tratarea pacienţilor adulţi care suferă de leucemie acută promielocitara (LAP), o formă rară de leucemie (cancer al celulelor albe din sânge). LAP este cauzată de o „translocaţie” genetică (când are loc un schimb de gene între doi cromozomi). Transmutaţia afectează modul de creştere al celulelor albe, astfel încât acestea nu mai au capacitatea de a utiliza acidul retinoic (vitamina A). Pacienţii cu LAP sunt trataţi în mod obişnuit cu retinoizi (substanţe derivate din vitamina A). TRISENOX se utilizează când pacienţii nu au răspuns la tratamentul cu retinoizi şi medicamente anticancerigene sau când boala revin după acest tip de tratament. Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.

Tratamentul cu TRISENOX trebuie supravegheat de un medic cu experienţă în abordarea terapeutică a pacienţilor cu leucemie acută. Se administrează zilnic până când apar semne că tratamentul funcţionează (măduva osoasă nu mai conţine celule leucemice). Dacă acest rezultat nu se obţine până în a 50-a zi, tratamentul trebuie întrerupt. După 3-4 săptămâni, trebuie consolidat primul tratament, prin administrarea de TRISENOX, o dată pe zi, timp de cinci zile, cu o pauză de două zile, tratamentul repetându-se timp de cinci săptămâni. TRISENOX se administrează sub formă de perfuzie (picurare în venă) timp de 1-2 ore, dar intervalul poate fi mărit până la 4 ore dacă apar reacţii la perfuzie. Doza este de 0,15 mg per kilogram de greutate corporală pentru toate categoriile de pacienţi (copii, adulţi şi persoane în vârstă).
Substanţa activă din TRISENOX, trioxid de arsen, este o substanţa chimică care se utilizează de mulţi ani în prepararea medicamentelor, inclusiv pentru tratarea leucemiei. Modul în care acţionează în cazul acestei boli nu este înţeles pe deplin. Se crede că previne producerea de ADN necesar creşterii celulelor leucemice.

Vă rog din suflet să ne ajutați din nou! Starea soțului meu se înrăutățește și ni s-a spus să procurăm trioxid de arsen cu denumirea comercială Trisenox. Nu îl găsim nicăieri! Vă rog dacă puteți să ne ajutați să îl găsim” , a scris soția polițistului, Bianca Pintea, pe pagina de socializare.

Cei care pot și vor să ajute familia, o pot contacta pe Bianca Pintea la tel. 0751502506, iar dacă telefonul nu are semnal, sunt rugați să o apeleze prin telefonia din mesageria privată Facebook.

De asemenea,se pot face donații în conturile deschise la Raiffeisen Bank Bistrița:

Pintea Marta Bianca

RO21 RZBR 0000 0600 1430 1210 – LEI

RO47 RZBR 0000 0600 1608 4475 – Euro

Cod SWIFT: RZBR ROBU

Sucursalele din Bistrița ale băncii sunt deschise în zilele lucrătoare până la ora 17.00, iar cea de pe Pietonal până la ora 17.30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.