La data de 15 aprilie, a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finanțelor, un proiect de urgență pentru modificarea OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Potrivit acestuia, prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar.
Firmelor le va fi interzis să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului, acesta urmând a fi justificat prin datele înscrise în documentele emise și evidențiat pe un bon fiscal distinct.
De asemenea, operatorii economici ar putea decide dacă veniturile din încasarea bacșișului vor rămâne la dispoziția lor sau vor fi distribuite salariaților.
Conform proiectului de act normativ, bacșișul ar putea fi înregistrat în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariaților se vor înregistra pe seama cheltuielilor, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.
Totodată, ar putea fi impozitat ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaților (cu 16% sau 3% în cazul microintreprinderilor), se menționeaza în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
La ora începerii programului de lucru, operatorul economic urmează să înregistreze banii personali deținuți de angajați într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.
Firmele care nu vor respecta această obligație ar putea fi sancționate cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei.
La solicitarea organelor de control, atunci când se află în magazin și în timpul programului de lucru, angajații operatorului economic vor fi obligați să prezinte sumele de bani aflate asupra lor, altfel vor fi pasibili de amendă cuprinsă între 800 și 1.500 lei.