Spațiul din exterior este o extensie a casei tale, oferind o oportunitate minunată de a crea un decor fantastic în grădină sau pe terasă, de aceea ar fi bine să te ocupi de acest loc.
Poți căuta idei de design care să-ți pună în valoare grădina – de la cele mai bune soluții pentru alei și pavele preț, la producători și materiale de calitate –,pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce privește proiectul tău.
În continuare vorbim despre cum să aranjezi mobilierul de grădină/curte într-un mod care să îmbine armonios estetica cu funcționalitatea, astfel încât să profiți la maximum de noul spațiu creat.
1. Planifică și măsoară
Începe prin a evalua spațiul disponibil și a planifica modul în care dorești să îți utilizezi grădina sau terasa. Măsoară cu atenție pentru a asigura potrivirea mobilierului în funcție de dimensiuni și formă.
2. Alege mobilierul potrivit
Optează pentru mobilier de grădină potrivit nevoilor tale și stilului preferat. Există o varietate de opțiuni, de la mobilier din rășinoase și până la piese din aluminiu sau fibră de sticlă. Selectează materiale rezistente la intemperii pentru a asigura durabilitatea în timp.
3. Creează zone de relaxare
Organizează mobilierul în grupuri care să faciliteze conversațiile. Seturile de canapele și fotolii pot forma zone de relaxare confortabile, fiind ideale pentru petrecerea timpului în aer liber cu prietenii și familia.
Nu uita să adaugi și decorațiuni și ornamente care să completeze perfect designul pentru care ai optat.
4. Adaugă spații de luat masa
Integrează spații de luat masa pentru a crea un loc potrivit pentru a cina în aer liber. De la mese mici bistro până la mese de exterior extensibile, asigură-te că ai suficient spațiu pentru a servi mese în voie.
5. Experimentează cu nuanțe și texturi
Folosește culorile pentru a adăuga personalitate spațiului tău în aer liber. Culorile aprinse sau tonurile neutre pot transforma aspectul grădinii. Adaugă perne și pături cu modele și texturi pentru a crea un aspect atrăgător și confortabil.
6. Păstrează prospețimea cu umbre
Adaugă umbre pentru a proteja mobilierul și pentru a oferi un loc plăcut chiar și în zilele cu soare puternic.
Umbrelele de soare, pavilioanele sau pergolele pot adăuga nu doar confort, ci și un element arhitectural interesant. Pergola poate fi construită ca o prelungire a casei tale, oferind plusvaloare gospodăriei.
7. Gândește-te la spațiul de depozitare
Mobilierul de grădină cu spații de depozitare încorporate poate fi practic și funcțional. Fotoliile sau mesele cu spații pentru depozitare pot fi utile pentru a păstra jucăriile pentru copii sau accesoriile de exterior.
8. Adaugă elemente de iluminat
Iluminatul adecvat poate transforma atmosfera serilor în aer liber. Folosește lămpi de exterior, șiruri luminoase sau lămpi solare pentru a crea o ambianță plăcută și pentru a lumina spațiul în întuneric.
9. Personalizează cu accesorii
Adaugă accesorii care reflectă personalitatea ta și aduc un plus de stil. Plantele în ghivece, pernele decorative, covoarele de exterior și lumânările pot adăuga un farmec aparte grădinii tale.
Accesoriile nu doar completează designul, ci și oferă o experiență mult senzorială. Lumina ambientală, mirosurile plăcute ale florilor din curte, dar și senzația de a te învălui într-o pătură moale contribuie la crearea unei atmosfere relaxante.
10. Repară terasa și aleile
Oricând de bine ales ar fi mobilierul de grădină, acesta îți va pierde din farmec dacă terasa sau aleile din curte nu sunt bine întreținute, deci fii atent și la acest aspect. Repară aleile sau terasa, iar acolo unde acestea lipsesc, fă-ți un plan să le amenajezi astfel încât să te bucuri de o curte perfect funcțională.
Poți alege materialul pe care îl vei folosi pentru pavare pornind de la mobilierul de grădină sau invers. Important e ca cele două să se completeze reciproc. Partea bună e că ai mai multe variante din care să alegi, poți opta pentru piatră naturală, cărămidă sau dala beton, ca să numim doar câteva opțiuni. Până la urmă, alegerea îți aparține.