După mai bine de cinci luni de la preluarea mandatului de deputat, Stelian Dolha, liderul PNL BN, are proiecte importante în vizor, în special în domeniul Agriculturii. Din punct de vedere politic, el are de atins un ”target” mult mai însemnat, acela ca filiala PNL BN să devină mult mai puternică la nivel naţional. Despre toate acestea, citiţi în interviul acordat în exclusivitate Gazetei de Bistriţa.
Gazeta de Bistriţa: Au trecut mai bine de cinci luni de când aţi preluat mandatul de deputat. Cum se vede România de acolo din Parlament?
Stelian Dolha: Bună întrebare şi grea în acelaşi timp. România, de acolo din Parlament ar trebui să se vadă cu ochi reali. Mă uit la România reală, mă uit la oamenii de rând şi îmi dau seama că încă nu simt cu adevărat că lucrurile se întâmplă cu adevărat aşa cum noi, USL, am promis în campania electorală. Dar vă rog să mă credeţi că am făcut eforturi cu toţii pentru ca totuşi să demarăm ceva. Vorbim de un mecanism greu pentru ca să schimbăm la faţă România şi să o readucem pe un făgaş aproape de normalitate, pentru că însă nu putem să spunem că suntem într-o normalitate europeană, dar facem eforturi cu toţii. În primul rând ar trebui să ne uităm la noi, cei din Parlamentul României, dacă suntem cu adevărat o clasă politică demnă de români, fiindcă de acolo, cred eu, trebuie să începem.
Gazeta de Bistriţa: Care sunt problemele cele mai ardente pe care guvernul ar trebui să le rezolve cât mai repede pentru cetăţenii acestei ţări?
Stelian Dolha: Cele economice. Am spus întotdeauna că cea mai importantă e crearea locurilor de muncă. Astăzi (n. r. – 7 iunie), înainte de acest interviu, aproape toţi pe care i-am primit în audienţă aici la cabinetul parlamentar vor locuri de muncă. Aproape 90% vor asta. Este o problemă stringentă cu care România se confruntă. Nu pentru că nu am ştiut-o înainte de a pleca în Parlament, fiindcă chiar înainte de a fi vicepreşedintele Consiliului Judeţean eu am venit din mediul privat.
Gazeta de Bistriţa: Ce ar putea face PNL, miniştri şi parlamentari, pentru a stimula mediul privat, fiindcă cei care deţin firme se plâng de multe ori de numărul mare de taxe şi impozite pe care le plătesc statului?
Stelian Dolha: Aşa este, avem în România taxe prea multe şi prea mari. Un prim lucru pe care ar trebui să îl facem noi ca liberali, dar şi ca guvern al USL, este să fim mai atenţi cu aceste taxe. O primă măsură ar fi cea pe care am anunţat-o în urmă cu circa doi ani: reducerea CAS pentru angajatori, nu numai pentru angajaţi. Mai nou vorbeşte şi domnul ministru Chiţoiu despre o reducere, începând cu anul 2014, cu 2%. E încă foarte mic, trebuie să ajungem la cel puţin 5% ca să stimulăm angajările. Dacă reuşim din 2014 să mergem şi cu o reducere a TVA, măcar cu 1%, iar mai apoi să scadă ca măcar în 2016 să ajungem la 20%, atunci putem spune că sunt măsuri pentru stimularea economiei. S-a venit acum cu un proiect minunat, ajutorul de minimis, în care firmele sunt încurajate să angajeze românii aflaţi în şomaj, să îi ţină cinci ani angajaţi după care să beneficieze de acel ajutor de 100 – 200 de mii de euro, bineînţeles cu un plan de management al firmei, pe care trebuie să îl prezinte.
Gazeta de Bistriţa: Faceţi parte din Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, iar în ultima perioadă aţi avut o serie de intervenţii pe marginea unor proiecte. Aş vrea să ştiu totuşi ce proiecte importante din acest sector aveţi în vizor pentru perioada imediat următoare?
Stelian Dolha: Sunt două proiecte mari la care trebuie să ne gândim foarte serios. Unul este liberalizarea pieţii funciare şi să vedem cum reuşim să construim acel mecanism filtru prin care toate tranzacţiile cu terenuri să fie coordonate, cu drept de preemţiune în comunităţi atunci când vecinii îşi vând terenurile, sau cu drept de preemţiune pentru statul român înaintea cetăţenilor străini. Asta trebuie să avem în vedere, fiindcă din 2014 liberalizăm piaţa funciară, deşi eu vă spun acum foarte deschis, cred că nu suntem suficient de pregătiţi pentru această liberalizare. Mai avem câteva luni şi trebuie să facem ceva, pentru că 2014 e deja pe scări şi se apropie de uşă. Pe de altă parte trebuie să ne gândim şi la cadastru. Aici am văzut tot felul de interpretări, însă în momentul în care faci cadastrul îl legi pe ţăran de glie, fiindcă simţul proprietăţii nu a murit niciodată la români, el trebuie doar resuscitat. Al doilea proiect de care vreau să vorbesc e cel de reconversie a livezilor. În judeţul nostru livezile, pe unde mergi, sunt în paragină. Din judeţ pomicol, am ajuns să importăm mere, pere, prune, pentru că proiectele naţionale nu ne-au ajutat. Trebuie să fim pregătiţi, dar pentru asta trebuie să avem materialul săditor, e primul lucru pe care trebuie să îl bifăm. Apoi trebuie să vedem câţi bani avem pentru reconversia livezilor. Apoi trebuie să vedem ghidul aplicantului, să identificăm bazinele pomicole, vorbim de foarte multă muncă.
Gazeta de Bistriţa: De foarte curând aţi preluat preşedinţia organizaţiei judeţene a PNL. Cum vă simţiţi în postura de lider şi ce intenţionaţi să faceţi pentru a întări organizaţia? Care este targetul dvs.?
Stelian Dolha: Planurile sunt mari, ambiţiile sunt mari, şi ale mele personale şi ale partidului. Misiunea nu e uşoară şi de multe ori obositoare, dar am fost conştient de la bun început ce mă aşteaptă. Suntem un partid cu rezultate bune la locale şi la parlamentare. Oricum trebuie să le vedem în primul rând pe cele locale, fiindcă acesta este scheletul, de acolo plecăm: primari, viceprimari, consilieri locali. Ei sunt coloana vertebrală. Pe acest segment va trebui să mă axez. Primul nostru test va fi europarlamentarele, sper să reuşim un procent mai bun şi clar va trebui să îl comparăm cu cele din 2009, când am obţinut 9,8%. Nu mai putem să ne gândim la un astfel de procent. E foarte adevărat că la europarlamentare absenteismul e la el acasă, însă aici se poate vedea cât poţi tu ca partid politic să capacitezi oamenii, fiindcă vorbim de un vot politic sută la sută. O echipă bine sudată a liberalilor din Bistriţa-Năsăud, care să fie conştientă că trebuie să se mobilizeze mult mai bine decât a făcut-o până acum, poate atinge un procent foarte bun. Eu nu mai accept scuze şi vreau să scot din vocabular sintagma „noi nu putem!”.
Liana Mureşan