Bugetul Ministerului Agriculturii a trecut astăzi de votul comisiilor reunite ale Camerei Deputaților, respectiv Senatului.  Am participat la o dezbatere în care au fost punctate principalele provocări ale agriculturii în 2014: noul PNDR și inventarul absorbției pe vechiul program, fondurile mutuale pentru calamități, liberalizarea pieței terenurilor pentru străini și ridicarea derogării pentru vânzarea laptelui neconform, ambele valabile din 1 ianuarie anul viitor.

Un singur amendament a fost însușit la vot: este vorba de prinderea în proiecția bugetară din 2014 a banilor pentru fermierii obligați să restituie subvențiile în urma unui control al Curții de Conturi din 2010, pe motiv că aveau datorii la bugetul de stat din amenzi, etc. Potrivit datelor MADR ar fi vorba de aproape 10.000 de fermieri din toată țara taxați pe nedrept și suspendați, în plus,  trei ani de la acordarea subvențiilor. Noi am decis ca banii să fie prinși în buget și nu în rectificările ulterioare din 2014, devreme ce tot există decizia politică pentru restituire.

Am cerut, în cursul audierii pe buget, câteva clarificări ministrului Daniel Constantin. În primul rând, am dorit să aflu dacă tinerii fermieri, eligibili pe  măsura 112, dar care din motive neimputabile lor, au pierdut finanțarea, după ce au făcut investiții serioase, vor mai primi banii promiși de ministru. Suma promisă de ministru în urmă cu câteva luni era de 1,5 milioane, dar n-am regăsit-o în defalcările proiectului de buget. Ministrul a răspuns că banii vor fi plătiți, dar nu a indicat prevederea bugetară. O altă explicație solicitată a fost legată de ajutorul de minimis pentru tancurile de răcire care vor putea fi cumpărate pe asociațiile micilor fermieri care dețin până la 5 capete de bovine la nivel de comună. Nedumerirea fermierilor cu care m-am întâlnit și în numele cărora am adresat întrebarea este legată de ce ar trebui să facă în legătură cu cei care au 5-6-7 capete de animale  să nu-i primească în asociații și dacă sunt deja formate să-i dea afară? Ministrul Constantin a răspuns însă că hotărârea îi vizează doar pe micii fermieri, vulnerabili la impunerea obligativității producerii de lapte conform și că așa a fost conceput proiectul pentru care alocarea este de 70,861 milioane de lei. Rămâne ca această problemă să o clarificăm la nivelul Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.