Peste două luni când se va trage linie România va consemna un eșec de proporții: pierderea câtorva miliarde de euro din exercițiul financiar 2007-2014 al Uniunii Europene.

Dezastrul va depăși 4 miliarde de euro, cifră pe care a avansat-o zilele trecute ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici fostul titular de la Fonduri Europene, care a estimat o rată finală de absorbție de 80 %. În realitate România nu va atinge nici măcar o absorbție de 70%, iar în dreptul pierderilor s-ar putea contabiliza chiar și 10 miliarde de euro, potrivit unor experți în analiza fondurilor europene. România a trecut pe ultimul loc al statelor UE la absorbție de fonduri acum la finalul exercițiului financiar multianual, dacă facem abstracție de Croația nou aderată. Țara noastră a fost întrecută până și de Bulgaria, care are procente bune în plus și care se afla cu mult în urma noastră atunci când Teodorovici a preluat acel minister.

De ce vecinii noștri au reușit și noi nu, cum au fost în stare să-și reformeze în doi ani autoritățile de management ale fondurilor, să-și flexibilizeze legislația, să tempereze birocrația și ineficiența funcționarilor în timp ce noi n-am reușit? Sunt întrebări la care cei care trebuie să răspundă, pasează responsabilitatea. Iar lipsa de viziune a celor puși să asigure managementul la un asemenea nivel costă România mult prea mulți bani.

Departe de a-și asuma vreo responsabilitate pentru managementul lipsit de viziune de la Fondurile Europene, portofoliu pe care l-a deținut doi ani și jumătate, Teodorovici a aruncat public responsabilitatea acestui eșec pe umerii funcționarilor autorităților de management și ministerelor. Cum să vorbești cu seninătate și să arăți către ținte false când ai coordonat strategia de absorbție a fondurilor europene în cea mai mare parte a Guvernului Ponta? E cumva dedublarea o boală care a lovit întregul Guvern, nu doar pe șeful său?

 

Copreședinte PNL BN, Deputat Stelian Dolha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.