Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, este de părere că Planul Național de Investiții și Relansare Economică, document elaborat de Guvernul României, este un proiect ambițios și pragmatic, care trasează contururile în care țara se va dezvolta și moderniza în următorii 10 ani și care pune capăt unei evoluții în derivă.
”O țară nu se poate dezvolta susținut fără o proiecție clară a viitorului său, fără un model concret de dezvoltare și o strategie care să o ducă acolo. Un astfel de proiect de țară, unul fără precedent pentru România, este Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prezentat ieri de premierul Ludovic Orban în parteneriat cu președintele Iohannis. ”Reclădim România” este un proiect ambițios și în același timp pragmatic, care trasează contururile în care țara se va dezvolta și moderniza în următorii 10 ani și care pune capăt unei evoluții în derivă, bâjbâite, după bunul plac al decidenților momentului”, este de părere Stelian Dolha.
Sursa citată mai afirmă că investițiile, digitalizarea și inovarea sunt cele trei cuvinte de ordine în acest plan de relansare.
”În România următorilor 10 ani, cea mai mare parte din bani, provenind de la bugetul de stat dar și fondurile europene (33 de miliarde e numai alocarea UE post pandemie și relansare economică pentru România) vor fi investiți în infrastructura de transport, în sănătate, educație, dar și energie, adică în zonele ocolite de aproape toate guvernele de până acum, dar care dau măsura dezvoltării unei națiuni. Planul de relansare prevede măsuri de sprijin pentru domeniile afectate de criza pandemiei, de la granturi pentru IMM-uri, digitalizare, susținerea angajaților și ocuparea forței de muncă, dar și un parteneriat al administrației cu companii românești puternice, competitive, care au capacitatea de a face faţă competiţiei globale. Măsurile economice din Planul Național de Relansare vor fi transpuse în acte normative și aprobate în Guvern în cel târziu o lună de zile”, mai completează Dolha.
Planul Național de Investiții și Relansare Economică este un document elaborat de Guvernul României, care prevede construirea a peste 3.400 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, 3 spitale regionale, 25 de spitale județene, peste 100 de spitale orășenești, peste 1.000 de unități medicale în mediul rural, sute de grădinițe, școli, campusuri și cămine universitare. Programul, în valoare de peste 100 de miliarde de euro, urmează să fie finanțat atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene.