Flashurile date de șoferi în trafic, atunci când radarul este în zonă nu reprezintă singura variantă pentru a evita amenzile. Stațiile de emisie-recepție, sunt folosite și ele cu succes de cei care străbat țara.
Cu o stație de emisie-recepție în mașină, orice șofer le poate spune imediat colegilor participanți la trafic dacă a văzut un echipaj de poliție, unde este localizat și ce urmărește controlul.

Conform legislaţiei în vigoare, staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda liberă de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă de utilizare a frecvenţelor radio eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor trebuie să respecte o serie de obligaţii legale. Banda nelicenţiată este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz şi este, în principal, destinată pentru comunicaţii între puncte apropiate, având o putere reglementată de maxim 4 Watt (putere efectiv radiată), lărgimea de banda a canalului de comunicaţii de 10 kHz şi utilizând modulaţii în amplitudine sau frecvenţă, parametrii tehnici de funcţionare fiind stabiliţi de ANCOM prin Decizia 1.722/2011.

Staţiile de radiocomunicaţii mobile în banda de 27 MHz sunt folosite în principal de şoferii profesionişti pentru a comunica cu privire la diferitele situaţii ce pot apărea în trafic (ambuteiaje, accidente, controale etc). Cu toate că banda de frecvenţe folosită este o bandă liberă, nesupusă licenţierii, cei care o folosesc trebuie să înţeleagă necesitatea de a respecta anumite obligaţii, printre care şi cea cu privire la puterea maximă admisă a echipamentelor.

Scopul principal al acestor stații a fost acela de a anunța dacă sunt blocaje pe drumurile patriei sau dacă, de exemplu, acestea sunt înzăpezite în timpul iernii, dar fenomenul a luat amploare atunci când poliția rutieră a început să pună radare, care nu puteau fi detectate de către conducătorii auto.
Reprezentanții ANCOM, nu îi pot opri pe șoferi să dețină aceste stații, însă îi pot verifica, iar dacă acestea nu respectă puterea impusă de lege, conducatorii auto vor suporta consecințele.

ANCOM continuă aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale, iar cei care nu respectă condițiile legale, trebuie să știe că amenda minimă este de 5000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.