Guvernul a aprobat, în ședința de luni, hotărârea privind prelungirea stării de alertă începând cu 15 septembrie, a anunțat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Astăzi a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Prin Hotărârea nr. 45 din 14 septembrie, a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată, au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte, şi anume: campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. Deci, s-a adăugat cuvântul „demonstraţii”, deci nu numai mitinguri electorale, se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor care sunt stabilite pentru mitingurile electorale. Asta înseamnă 100 de persoane, respectând toate regulile care sunt impuse prin ordinul ministrului sănătăţii şi al ministerelor de resort, care sunt ordine comune”, a declarat Raed Arafat într-un briefind de presă organizat la finalul ședinței de Guvern.

Secretarul de stat în MAI a subliniat că pe partea campaniei se mențin aceleași reguli, vorbind și despre măsurile care se vor lua în secțiile de votare în ziua procesului electoral.

Pe partea campaniei continuă regulile care, în mare parte, sunt cunoscute: numărul maxim rămâne la fel, 50 în interior, 100 în exterior, portul măştii, triajul observaţional, dezinfecţia spaţiilor în care se derulează activităţile, deci aspectele de igienă obligatorii care sunt stabilite prin ordin. La nivelul secţiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, bineînţeles, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu avizul Autorităţii Naţionale Electorale, deci va exista un ordin care va stabili regulile şi regulile includ aspectele care privesc accesul, aspectele care privesc modul în care se va desfăşura votul. Şi dau două, trei exemple: unu, obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrare în secţia de vot şi la ieşirile din secţia de vot; cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic, bineînţeles, va fi instruit cum să o facă. Doar cei care au buletine vechi, din hârtie, că mai există care au astfel de buletine, atunci procesarea se va face manual, iar operatorul care procesează buletinul îşi va dezinfecta mâinile înainte şi după ce manipulează buletinul respectiv. Deci, asta este în interiorul secţiei de vot. De asemenea, sunt şi alte reguli care urmează să fie publicateinclusiv portul măştii obligatoriu la toţi cei care participă în interiorul secţiei de vot şi la cei care vin ca să voteze. Referitor la partea cu mitingurile şi demonstraţiile, deci, se vor permite demonstraţiile în limita a 100 de persoane în spaţii deschise, bineînţeles, dar aplicându-se aceleaşi reguli ca şi pentru mitingurile electorale, adică portul măştii, distanţarea şi celelalte aspecte generale de igienă”, a mai spus Arafat.

Potrivit secretarului de stat, a mai fost aprobat un aspect referitor la Ministerul Culturii. ”În urma mai multor solicitări care au venit s-a introdus excepţia de la carantină a echipelor de filmare şi a echipelor care sunt angrenate în producţii în interiorul României şi care vin, bineînţeles, din afară, ele vor fi scutite de carantină. Oricum, erau scutite prin alt articol, care este articolul cu activitatea profesională, dar s-a dorit clarificarea acestui lucru, ca să limităm anumite proceduri birocratice prin care trebuiau acum să treacă. Deci, asta este situaţia în general”, a mai adăugat Raed Arafat.

De asemenea, secreatrul de stat a anunțat că vor fi reluate sporturile de contact, însă piscinele amenajate în interior nu vor fi redeschise. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.