Recent s-a luat o decizie istorică în mediul academic: Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București devine prima universitate din țară care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice. Între timp, pe rolul instanțelor de judecată sunt zeci de procese prin care Academia SRI cere retragerea titlului de doctor unor persoane are au plagiat. Vă prezentăm mai jos care este stadiul dosarelor și cine a rămas până acum fără diploma de doctor.

În vara acestui an, Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații a deschis zeci de procese pentru retragerea titlurilor de doctor a unor ”grei” care au plagiat.

Printre cei chemați în judecată pentru a li se anula diploma de doctor dupa ce au fost declarați plagiatori de către CNATDCU se numără nume grele în comunitatea de intelligence și securitate din România.

Spre exemplu, generalul (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI are stabilit primul  termen de judecată în 25 noiembrie. Tot în aceeași dată are loc și primul termen pentru Radu Stroe, fost ministru de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014). În 17 noiembrie se judecă primul termen în cazul
generalului (r) Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI. Generalul (r) Gabriel Naghi, fost șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) în perioada decembrie 2000 – decembrie 2005 a avut primul termen de judecată în 23 octombrie, cauza fiind amânată în 20 noiembrie pentru ca Academia SRI să formuleze precizări în scris şi să depună înscrisuri în susţinere

În cazul lui Daniel Andrei Moldoveanu, fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații, Academia SRI a intentat un proces împotriva acestuia în luna iulie, însă cauza a fost suspendată până la soluționarea definitivă a cauzei prin care Moldoveanu a cerut revocarea Ordinului prin care a fost acuzat de plagiat.

De altfel, majoritatea celor menționați mai sus au dat în judecată Ministerul Educației și Cercetării și CNATDCU pentru a anula ordinul prin care au fost declarați plagiatori.

În cazul fostei secretare a lui Gabriel Oprea, Adela Loredana Vasile (fostă Popescu), primul termen de judecată are loc în 9 noiembrie.

Și Cătălin Chivu, fostul șef al IPJ Brăila a fost găsit vinovat pentru plagiat, motiv pentru care Academia SRI cere retragerea titlului de doctor. Primul termen de judecată are a avut loc în 1 octombrie, cauza fiind amânată în 5 noiembrie pentru depunerea de probe la dosar.

Nici locotenentul-colonel Udeanu Romică nu a scăpat de acuzația de plagiat. În 30 septembrie, soluționarea cauzei a fost declinată în favoarea Tribunalului Timiș unde în 9 noiembrie va avea loc primul termen de judecată.

Dosar deschis, abia după o solicitare la SRI făcută de jurnalista Emilia Șercan

Un alt fost angajat al SPP cu doctorat la Academia SRI este Romeo Oiță. Acesta a lucrat pentru Securitate înainte de 1989, iar după 1990, pentru SPP .În 2002, a plecat din SPP și s-a lansat în afaceri, dar în 2009, una dintre firmele în care era acționar a fost implicată într-un scandal public. Astfel, Romeo Oiță, care era și șeful Patronatului Serviciilor de Securitate, s-a asociat într-o companie ce derula activități în domeniul militar cu Mircea Băsescu, fratele președintelui României de la acel moment, dar și cu mai mulți șefi din industria de apărare și cu reprezentanți ai unor companii americane din industria de armament.

Această firmă, Desintco SRL, a fost înființată la doar o lună după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de Traian Băsescu, discutase despre înzestrarea armatei și după ce Ministerul Apărării Naționale anunțase lansarea unei licitații pentru contractul de modernizare a celor două fregate cumpărate în 2002 din Marea Britanie, al căror preț a fost de circa 120 de milioane de lire sterline.

Romeo Oiță a devenit doctor în Informații și Securitate națională în 2011, cu o teză al cărei titlu este „Studiu privind securitatea privată și infrastructurile critice”, însă este acuzat de plagiat. Prin urmare și împotriva acestuia, Academia SRI a deschis un proces prin care cere anularea titlului de doctor. Deocamdată nu a fost stabilit primul termen de judecată. Procesul se va judeca la Curtea de Apel București.

De menționat că acesta este unul dintre cele două dosare deschise de Academia SRI, după ce Emilia Șercan a cerut un punct de vedere de la Biroul de Presă al SRI cu privire la numărul dosarelor intentate.

”Alte două dosare au fost deschise de Academia SRI ulterior în data de 25 august, adică în urmă cu două zile, la o zi distanță după ce am cerut un punct de vedere de la Biroul de Presă al SRI.

Deși a avut la dispoziție un an întreg pentru a iniția cele 32 de acțiuni în instanță, Direcția Juridică a SRI – cea care a întocmit și înaintat acțiunile de chemare în judecată – a depus actele chiar la limita de împlinire a termenului de un an. Dacă ar fi întârziat câteva zile, unele dintre acțiuni ar fi fost tardive. 

De altfel, în cazul celor două procese deschise ulterior datei de 13 iulie, nu e clar dacă au fost operate sau nu în termenul legal”, scria Emilia Șercan.

Primele titluri de doctor anulate în instanță

Ioan Șandru a pierdut procesul intentat de Academia SRI. Omul de afaceri mureșean, Ioan Șandru, a fost acuzat că a plagiat peste 50% din lucrarea de doctorat intitulată ”Securitatea Energetică – componentă principală a securității naționale” și realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea. Prin urmare Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor a cerut retragerea titlului de doctor. Academia SRI a intentat un proces împotriva lui Șandru, iar Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus în 11 septembrie anularea diplomei de doctor al acestuia. Ioan Șandru nu a formulat recurs.

Și Vlăduț Brînză, căpitan și șeful portului din Brăila de peste 10 ani a pierdut procesul cu Academia SRI. El și-a susținut public doctoratul în 2013, sub coordonarea lui Constantin Onișor, cu o teză al cărei titlu este „Studiu privind valoarea strategică a fluviului Dunărea din perspectiva securității europene”. În 18 septembrie, Curtea de Apel Galați a anulat diploma de doctor a căpitanului, ca urmare a procesului deschis de Academia SRI împotriva sa. Nici Brînză nu a formulat recurs împotriva acestei decizii.

Toma Rus, singurul clujean dat în judecată de Academia SRI

După deciziile făcute publice la sfârșitul anului 2018 de CNATDCU, pe lista plagiatorilor se află și Toma Rus, fostul șef BCCO Cluj.

Toma Rus a condus mai multe structuri locale de poliţie înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP, iar în 2008-2009, a fost şeful Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR. În cazul său, coordonator al lucrării a fost tot Gabriel Oprea.


În 14 iulie, SRI prin Academia de Informații Mihai Viteazu a cerut Curții de Apel Cluj anularea diplomei de doctorat a lui Toma Rus.

”Având în vedere că atribuirea titlului de doctor în științe militare și informații domnului Toma Rus prin ordinul Ministerului Educației Naționale a dus la emiterea diplomei de doctor de către Academia Națională de Informații Mihai Viteazu, în condițiile în care sesizarea privind suspiciunea de plagiat a fost admisă și a fost notificată Ministerului Educației Naționale și președintelui Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), ducând la emiterea OMEN de retragere a titlului de doctor în domeniul științelor militare, solicităm în consecință anularea Diplomei eliberată de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul și repunerea părților în situația anterioară.

Retragerea titlului de doctor prin ordin de ministru pe considerente de plagiat, deci imorale, așa cum reține CCR, se transpune în plan administrativ în criticarea în instanță de către instituția emitentă, adică Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat (IOSUD) a diplomelor de doctor, pe considerentul că actul administrativ/ordinul MEN de acordare a titlurilor de doctor a fost viciat, a fost emis cu nerespectarea Legii nr. 1/2011 a învățământului, odată cu apariția deciziilor CNATDCU de confirmare a suspiciunilor de plagiat.

Având în vedere că toate actele juridice trebuie încheiate cu respectarea condițiilor cerute de lege pentru validitatea lor, nerespectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege lipsește actul juridic de eficacitate și din această cauză nu poate fi realizat scopul pentru care s-a încheiat.

Așadar, la nivelul instituției noastre a fost recepționat OMEN de retragere a titlului de doctor acordat lui Toma Vasile Rus.

Arătăm onoratei instanțe, că pe această cale și efectele produse de deținerea diplomei de doctor sunt lovite de nulitate, iar ca urmare a declarării nulității actului criticat se consideră ca fiind nescris, părțile fiind repuse în situația anterioară existenței actului administrativ reprezentat de diploma de doctor eliberată de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul.

Practic, actul lovit de nulitate absolută sau anulat este considerat a nu fi fost niciodată încheiat.

Față de cele prezentate solicităm să se constate că diploma de doctor eliberată de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul este nulă”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Primul termen de judecată a avut loc în 1 octombrie, cauza fiind amânată pentru 5 noiembrie în vederea depunerii probelor.

Practic la termenul din octombrie, Curtea de Apel Cluj a pus în discuție suplimentarea probațiunii cu înscrisuri. S-a solicitat depunerea la dosar a tuturor actelor care au stat la baza emiterii ordinului la baza căreia a stat decizia CNATDCU, având în vedere că reprezentantului SRI nu i-au fost comunicate o parte din înscrisurile solicitate de către instanță.

”Raportat la împrejurarea că reclamantul nu deține înscrisurile care au stat la baza emiterii ordinului contestat, pune în discuție necesitatea efectuării unei adrese către Ministerul Educației Naționale pentru a pune la dispoziția instanței decizia Consiliului național de acordare a diplomelor și certificatelor universitare, și respectiv raportul comisiei de lucru din decembrie 2019”, arată Curtea de Apel Cluj.

De menționat că Toma Rus nu a depus întâmpinare în acest dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.