SRI da “meseriasilor” 1.000.000 de lei

Asociatia Patronilor si Meseriasilor din Cluj Napoca, condusa de Augustin Fenesan, a castigat de la Serviciul Roman de Informatii (SRI) peste 1 milion de lei in urma unui proces de retrocedare. Banii vin in urma unui proces de despagubire la o lege restauratorie a proprietatii, proces pe care SRI l-a pierdut in fata asociatiei clujene. acesta nu este singurul proces imobiliar pe care cei de la Asociatia Patronilor si Meseriasilor l-au castigat in ultimul timp.

In 2004, Asociatia Patronilor Si Meseriasilor Cluj a dat in judecata Serviciul Roman de Informatii in baza legii 10/2001. Asociatia clujeana cerea, in baza faptului ca se considera mostenitoarea patrimoniului fostei Uniuni a Industriasilor clujeni din perioada interbelica, o parte din cladirea in care functioneaza Serviciul Roman de Informatii Cluj, pe strada Decebal. conform documentelor de la dosar, Asociatia Patronilor si Meseriasilor (APM) din Cluj-Napoca afirma ca a mostenit toate drepturile Uniunii Industriasilor din Cluj, care detinea mai multe imobile din oras, printre care si o parte din terenul pe care se afla sediul IPJ Cluj si SRI Cluj. La aparitia legii restauratorii 10/2001, ASP Cluj a facut o cerere de restituire a terenului catre SRI si Ministerul Afacerilor Interne, in subordinea careia se afla politia clujeana. Ministerul a recunoscut drepturile asociatiei asupra terenului in cauza, dar, pentru ca pe amplasament se afla institutii publice si retrocedarea nu s-a putut face in natura, si a recomandat despagubirea prin Fondul Proprietatea. SRI, care este coproprietar al terenului, a avut insa o alta abordare a problemei si a solicitat o expertiza topografica si o evaluare a terenului, in acelasi timp respingand solicitarea Asociatiei Patronilor si Meseriasilor Cluj-Napoca. Ca sa intre in posesia „mostenirii”, in 2004, patronii clujeni au deschis un proces la Tribunalul Cluj in care dau in judecata Serviciul Roman de Informatii pentru a li se recunoaste drepturile oferite de Legea 10/2001. „In virtutea succesiunii de la Uniunea Industriasilor Cluj avem drepturi asupra terenului. Cei de la SRI nu vor sa inteleaga ca terenul pe care il cerem noi in instanta nu are nici o treaba cu ei. Ministerul de interne ne-a recunoscut calitatea de succesori, dar, probabil, SRI-ul s-o fi gandit sa-si faca de treaba vreo zece ani cu procesul asta. Nu putem intelege de ce SRI-ul nu face ca ministerul de interne”, declara presedintele APM, Augustin Fenesan.

SRI pusa la despagubiri

Initial, instanta a dat dreptate asociatiei patronale si a dispus restituirea in natura a unei parti din terenul solicitat. SRI a iesit la contra-atac printr-un recurs in care a cerut o serie de acte prin care Asociatia Patronilor si Meseriasilor sa dovedeasca drepturile asupra terenului. „Tribunalul Bucuresti a dispus restituirea in natura a imobilului in litigiu, desi intimata (Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj – n.r.) nu a facut dovada identitatii intre imobilul revendicat si cel aflat in administrarea institutiei noastre”, arata SRI intr-o intampinare la Tribunalul Bucuresti, instanta unde procesul a fost mutat. Dupa multe termene de judecata, in 2005, magistratii tribunalului bucurestean dau o sentinta favorabila asociatiei clujene.
“ADMITE CEREREA. ANULEAZA DECIZIA NR. 9920/14 MAI 2004 EMISA DE INTIMATUL SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII SI DISPUNE RESTITUIREA IN NATURA CATRE CONTESTATOR A COTEI DE 29,7% DIN IMOBILUL REPREZENTAND TEREN LIBER DE CONSTRUCTII, SITUAT IN CLUJ-NAPOCA STR.DECEBAL NR.26 – 28, INSCRIS IN CF 139325, CU RESPECTAREA DISPOZITIILOR ART. 16 DIN LEGEA NR.10/2001. OBLIGA INTIMATA CATRE CONTESTATOARE LA PLATA CHELTUIELILOR DE JUDECATA IN SUMA DE 4.549.000 LEI. CU APEL. PRONUNTATA IN SEDINTA PUBLICA”, arata sentinta. Pentru ca cei de la SRI Cluj nu au vrut sa isi mute sediul, au inaintat un recurs la instanta superioara, Curtea de Apel Bucuresti. La aceasta instanta, procesul a fost deschis in martie 2008. Dupa o alta runda de procese care a durat circa trei ani, Curtea de Apel Bucuresti emite o sentinta favorabila, si de aceasta data, Asociatiei Patronilor si Meseriasilor Cluj. Instanta accepta ca cei de la SRI Cluj sa nu isi mute biroul, dar pentru a recompensa asociatia clujeana, magistratii pun Serviciul de Informatii roman la plata unor despagubiri.
“Schimba in parte sentinta, in sensul ca obliga pe intimatul SRI sa acorde contestatoarei masuri reparatorii constand in despagubiri in cuantum de 1.045.982 lei Ron, reprezentand contravaloarea cotei de proprietate de 29,7 % din imobilul situat in Cluj Napoca str. Decebal nr. 26-28. Mentine restul dispozitiilor sentintei. Cu recurs”, arata sentinta emisa de Curtea de Apel Bucuresti in 23 februarie.

Asociatia “imobiliara”

Acesta nu este singurul imobil de pe urma caruia cei de la Asociatia Patronilor si Meseriasilor au de castigat. Pana acum, ei au castigat in instanta sediul Casei Municipale de Cultura, o cladire istorica situata in centrul orasului si evaluata la peste 2 milioane de euro, si a inceput sa faca demersuri pentru obtinerea sediului Banc Post de pe strada Eminescu, iar in acelasi timp asociatia a obtinut de la municipalitatea clujeana prelungirea chiriei pe sediul in care functioneaza acum si care este situat pe strada Avram Iancu. In privinta obtinerii sediului Casei Municipale de cultura, directorul acestei institutii, contesta modul in care reprezentantii asociatiei clujene au castigat cladirea. El spune ca procesul de retrocedare a fost presarat de documente false si o serie de abuzuri. ‘’Asociatia Patronilor si Meseriasilor nu este continuatoarea Uniunii Industriasilor Cluj. Nu a avut nicio legatura cu organizatia care a functionat in perioada interbelica. Am sesizat deja DNA-ul cu privire la acest aspect, precum si comisarul Uniunii Europene pentru Justitie. Adevarul va iesi la lumina, iar nu peste mult timp Casa Municipala de Cultura isi va desfasura activitatea tot in Piata Unirii, numarul 24′’, a declarat Brudascu.
De asemenea, si reprezentantii TIFF contesta aceasta retrocedare. “Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) isi exprima totala adeziune la protestul Casei Municipale de Cultura fata de potentiala evacuare din imobilul in care isi desfasoara activitatea, aflat in Piata Unirii 24. Echipa TIFF considera ca este de domeniul ridicolului ca o entitate, Asociatia Patronilor si Meseriasilor, infiintata in 1990, sa clameze ca este continuatoarea unei organizatii (Uniunea Industriasilor Cluj) care detinea imobilul in perioada interbelica si, ca urmare, sa poata obtine retrocedarea patrimoniului acesteia. Usurinta cu care justitia a luat aceasta hotarare, cat si modul in care Primaria Cluj-Napoca a inteles sa se apere in aceasta speta juridica in ultimii ani par cel putin ciudate, iar organizatorii TIFF apreciaza ca o asa-zisa retrocedare a acestui imobil nu va face decat sa adauge inca o pata neagra pe agenda publica si culturala a orasului”, arata reprezentantii TIFF

Cine sunt patronii si meseriasii din Cluj

Asociatia Patronilor si Meseriasilor s-a infiintat in ianuarie 1990 si se considera continuatoarea traditiilor Reuniunii Soldalilor (calfelor) Romani din Cluj, creata in 1871, prima asociatie mestesugareasca creata la Cluj-Napoca, care mai tarziu devine Reuniunea Meseriasilor, Comerciantilor si Industriasilor Romani din Cluj, sucursala a Centralei Reuniunii de Meseriasi, Comercianti si Muncitori din Romania, din care mai facea parte si Reuniunea Meseriasilor din Turda, astazi filiala a A.P.M. Cluj. Daca la inceput organizatia avea membri doar din municipiul Cluj, aceasta si-a extins activitatea infiintand filiale la Turda, Campia Turzii, Gherla precum si Centre de afaceri in diferite localitati din judet si chiar din afara acestuia. Astazi asociatia numara peste 2.000 de membri – firme, persoane fizice autorizate, asociatii familiale.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.