Noul proiect pilot prin care 12 spitale din România să fie transformate într-un fel de SRL-uri, nu încântă pe nimeni. Cei care fac parte din sistem şi care au luat parte la întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolescu, care a avut loc nu demult la Oradea, nu au înţeles foarte exact ce se doreşte de fapt şi care va fi finalitatea acestui proiect.

Potrivit informaţiilor, în cadrul acestui proiect pilot ar fi inclus şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. În ceea ce priveşte Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud, viitorul nu pare a fi deloc roz, fiindcă dacă va fi transformat într-un centru multifuncţional, acesta riscă să dispară.

 

 

Tot mai mult se creionează ideea ca începând din 2014, 12 spitale din România să fie transformate în societăţi comerciale. Acestea au fost selectate din fiecare categorie de spitale:

–        două spitale dintre spitalele clinice regionale de urgenţă cu nivel de competenţă IA sau spitale coordonatoare ale unităţilor funcţionale de urgenţă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1085/2012 privind măsuri de organizare şi funcţionare a spitalelor regionale de urgenţă şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă;

–        două spitale judeţene clinice de urgenţă dintre cele prevăzute în Anexa 6 a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1085/2012 privind măsuri de organizare şi funcţionare a spitalelor regionale de urgenţă şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă,

–        două institute clinice naţionale;

–        două spitale județene de urgenţă care nu au statut de spital clinic;

–        patru spitale municipale sau orăşeneşti.

Conform proiectului, acestea vor fi reorganizate ca asociaţii sau fundaţii medicale, regii autonome, sau societăţi comerciale.

Partea interesantă este însă la cea cu veniturile de care beneficiază aceste spitale care provin din mai multe surse, dintre care amintim contractele cu casele de asigurări de sănătate, bugetul Ministerului Sănătăţii, investiţii şi lucrări de intervenţii în infrastructură, contracte de servicii de sănătate încheiate cu alte persoane juridice la cerere, fonduri europene nerambursabile, donaţii, sponsorizări, împrumuturi interne sau externe în vederea finanţării investiţiilor în condiţiile în care acestea se rambursează din venituri realizate; emisiuni de obligaţiuni, etc.

 

Dr. Gelu Buta: Sănătatea costă bani!

 

În urmă cu aproximativ două săptămâni, la Oradea a avut loc o întâlnire între ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi reprezentanţi ai sistemului de sănătate din câteva judeţe din Ardeal, printre care s-au aflat şi cei din judeţul Bistriţa-Năsăud. Prezent a fost şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, dr. Gelu Buta. Potrivit managerului bistriţean, informaţiile primite cu privire la noul proiect sunt încă insuficiente şi neclare.

„Recent a fost o întâlnire la Oradea cu ministrul şi oameni care administrează sănătatea din trei patru judeţe. Ne-a spus reforma. Nu ştiu deocamdată ce să spun. Finanţarea din mai multe surse şi acum există, dar chiar să faci împrumuturi la bănci mi se pare hazardat. Îmi spunea cineva despre trei spitale din partea de sud a ţării cărora li s-a privatizat conducerea, dar după doi ani au intrat în insolvenţă. De la ministru am înţeles că rămâne totuşi o coloană vertebrală, care este compusă din spitalele judeţene, acestea rămân în continuare de stat. Ministrul vrea să scoată profesia de medic din categoria funcţionarilor publici. Ca să facă asta, trebuie să scoată statutul spitalelor. Ministrul a spus că la legile economice existente în România s-au găsit aceste două sau trei forme de proprietate a spitalelor. La Bistriţa, proprietarul spitalului judeţean este Consiliul Judeţean, la cel din Năsăud, este primăria de acolo, etc. Mai bine de atât eu nu cred că se poate. (…) Sponsori de unde să găsim? Cel mai mulţi bani vin contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. Administraţiile locale contribuie cu bani pentru infrastructură. Problema este că un spital este mereu asemănat cu o instituţie economică, or nu poate fi asemănat cu o fabrică. E o greşeală. Sistemele occidentale renunţă şi îşi readuc sub supraveghere spitalele. Sănătatea populaţiei este garantată prin lege. Ca să poţi să o garantezi, trebuie instrumente. Medicii de familie sunt privaţi, pe ăştia nu te mai poţi baza. Sigurele care au rămas sunt spitalele. Ministrul a spus că le va privatiza pe cele mici, cum ar fi la Năsăud. Poţi să faci infrastructură, dar nu ai medici. Un exemplu este Teaca, unde a fost o instituţie de tip occidental, dar fără specialişti. Cine stă în Teaca să lucreze? Nu stă nimeni. Şi atunci trebuie să creezi spitale în centre urbane. Apoi oraşe ca Beclean sau Năsăud vor avea policlinici. Din punct de vedere al unităţii cu paturi, nu au fost foarte expliciţi. Casa (n. r. – Casa de Asigurări de Sănătate) nu prea are bani, depinde cât se implică primăria… S-au desfiinţat multe spitale pe vremea ministrului Cseke, acum s-au reînfiinţat, nu ştiu dacă corect sau incorect, nu pot să-mi dau seama. Nimeni nu explică foarte clar despre ce este vorba. Oricum un lucru este foarte clar: sănătatea de calitate costă peste tot în lume şi trebuie bani!”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Gelu Buta.

Neclarităţi sunt şi în ceea ce priveşte înfiinţarea unor secţii private în cadrul spitalelor de stat.

„Din punctul meu de vedere sunt foarte greu de gestionat. Pe care pacient îl pui la privat, pe care la stat? Cum desparţi utilităţile?… Nu sunt idei rele, dar greutatea este în aplicarea lor. Trebuie mulţumite ambele părţi, şi personalul şi pacienţii”, a spus managerul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Dr. Adrian George: Proiectul ăsta nu ajută cu nimic spitalele!

 

Foarte pesimist s-a arătat şi managerul Spitalului Orăşenesc din Năsăud, dr. Adrian George. Potrivit acestuia, dacă se va continua în ritmul acesta, spitalul năsăudean riscă să fie desfiinţat.

„Nu am auzit dacă ne transformă în centru multifuncţional sau nu, dar dacă e aşa atunci ne desfiinţează. Un astfel de centru funcţionează cu 20 de paturi. Proiectul ăsta nu ajută cu nimic spitalele”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Adrian George.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.