Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a luat în vizor Universitatea „Spiru Haret” (USH) ca fiind nelegală, deoarece unele din secţiile, respectiv cele cu forma de învăţământ la distanţă şi frecvenţă redusă, ale instituţiei de învăţământ superior sunt neacreditate. Pe de altă parte, Universitatea „Spiru Haret” acuză MECI că nu ia în vedere Hotărârea de Guvern nr. 676/2007 precum şi 635/2008.

„Doamna Ministru Ecaterina Andronescu, susţine în mod abuziv şi nelegal că instanţa a stabilit ca Universitatea „Spiru Haret” să nu facă parte din structura Hotărârii de Guvern nr. 676/2007 şi a Hotărârii de Guvern nr. 635/2008”, se spune într-un comunicat de presă emis de conducerea Universităţii „Spiru Haret”.

Universitatea „Spiru Haret” contraatacă

Comunicatul instituţiei de învăţământ superior vine după ce în Hotărârea de Guvern privind instituţiile de învăţământ superior din România acreditate de Ministerul Educaţiei, USH nu se mai regăseşte. „Guvernul României a exclus fără temei legal Universitatea «Spiru Haret» din Hotărârea de Guvern nr. 749 din 24 iunie 2009 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor, a structurilor instituţiilor de învăţământ superior şi a specializărilor/programelor de studii universitare de licenţă acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu organizate de acestea, aşa  cum rezultă din anexa nr. 3”, a declarat rectorul Universităţii „Spiru Haret”, prof. univ. dr. Aurelian Gh. Bondrea.
Potrivit prevederilor articolului 24, alin. 1 din Legea nr. 87/2006 privind asigurarea calităţii educaţiei, USH a apelat la o agenţie internaţională înscrisă în Registrul european al agenţiilor de asigurare a calităţii în învăţământul superior, pentru evaluarea externă a calităţii care este inclusă în program pentru anii de învăţământ 2009/2010.

Studenţi nevinovaţi… suferă

Din cauză că nu se ajunge la o finalizare, singurii care suferă din această cauză sunt studenţii, care, revoltaţi „ba pe Minister, ba pe Universitate”, sunt neliniştiţi neştiind unde se va ajunge.
Toate diplomele de la Universitatea „Spiru Haret” sunt valabile până la clarificarea situaţiei, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Astfel, MECI a trimis o comisie de control pentru a verifica Universitatea „Spiru Haret”. Potrivit ministrului Andronescu, comisia de control îşi desfăşoară activitatea de mai bine de o săptămână, cu dificultăţi din cauză că Universitatea „Spiru Haret” refuză să coopereze. „Toţi studenţii, atât din centrele autorizate, cât şi neautorizate, sunt cuprinşi în aceeaşi bază de date. Controlul se desfăşoară cu greutate, dar va continua”, a spus Andronescu. Până acum, echipa de control a MECI a constatat că numărul diplomelor eliberate a evoluat de la an la an. Astfel, în 2007 au fost emise 15.000 de diplome, în 2008 şi 2009 au fost emise 50.000, respectiv 56.000 de diplome.
Ecaterina Andronescu a declarat că studenţii care sunt înscrişi la specializările neacreditate vor susţine un alt examen de licenţă la universităţile care au aceleaşi specializări, acreditate. Ministrul a precizat, însă, că aceasta nu este o decizie, ci o idee. Andronescu a mai spus că reprezentaţii ministerului nu au acces la toate documentele pe care le solicită şi că până acum au mai fost depistate câteva nereguli.
Reprezentaţii Corpului de Control din Ministerul Educaţiei mai susţin că USH a numit pe post, în mod ilegal, 92 de conferenţiari şi profesori universitari, precum şi că bilanţul studenţilor din centrele teritoriale de învăţământ la distanţă nu există.

PSD reacţionează

Întrucât campania electorală se apropie cu paşi repezi, Partidul Social Democrat s-a văzut pus în postura de a pierde multe voturi, dat fiind faptul că, iniţial, ministrul Andronescu a declarat ca ilegale toate diplomele eliberate de Universitatea „Spiru Haret” de-a lungul anilor, de când aceasta funcţionează. Inclusiv liderul PSD, Mircea Geoană şi-a exprimat temerile că tot acest scandal se poate transforma într-o bombă electorală, prin pierderea a câtorva sute de mii de voturi ale studenţilor afectaţi de anularea diplomelor.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz a declarat că partidul doreşte să se facă „ordine” în sistemul de învăţământ, dar „fără ca cei care au parcurs cu bună credinţă instituţiile de învăţământ, să sufere pe nedrept efectele unor nereguli făcute de cei care au condus sau conduc această instituţie”.

Radu Moldovan nu rămâne indiferent

„Ministrul Ecaterina Andronescu are sarcina de o rezolva problema absolvenţilor şi studenţilor de la „Spiru Haret” în cel mai scurt timp, pentru ca aceştia să nu mai cheltuiască alţi bani pentru a repara greşeala altora. (…) Cazul USH ridică o serie de întrebări la care ministerul este obligat să răspundă şi să facă în aşa fel încât să nu se mai întâmple şi alte cazuri. Acest control amplu va arăta dacă este sau nu un caz singular, acest demers fiind în favoarea studenţilor şi părinţilor. Aceştia au obligaţia să ştie exact care este situaţia facultăţii la care s-au înscris sau la care urmează să se înscrie”, a declarat deputatul PSD Emil Radu Moldovan. Acesta a precizat că măsurile luate de PSD trebuie să ducă la îmbunătăţirea sistemului, nu la sancţionarea unor studenţi neinformaţi şi nevinovaţi, iar ministru Andronescu are rolul de a găsi cele mai bune soluţii. „Rolul Ecaterinei Andronescu în acest proces este unul foarte important, pentru că este un reputat profesor specialist în domeniul educaţiei şi cunoaşte foarte bine situaţia din mediul universitar”, a mai precizat Radu Moldovan.

USH eliminată… deocamdată

Eliminată de pe piaţă, cel puţin până la clarificarea situaţiei, Universitatea „Spiru Haret” a lăsat cale liberă celorlalte universităţi finanţate din banii statului să absoarbă candidaţii la învăţământul cu frecvenţă redusă şi la distanţă. Locurile la acest învăţământ sunt, bineînţeles, contra-cost, tarifele fiind aproximativ identice cu cele de la învăţământul de zi din sistemul privat, adică între 2500-4000 lei/an.

Absolvenţii şi actuali studenţi ai Universităţii „Spiru Haret” intenţionează să acţioneze în instanţă MECI şi pe ministrul Andronescu pentru aplicarea acestor hotărâri, retroactiv. Aceştia i-au trimis o scrisoare Preşedintelui ţării şi membrilor PSD prin care îşi exprimă dezacordul cu privire la excluderea facultăţii de pe lista universităţilor acreditate şi anularea diplomelor de licenţă ale absolvenţilor a cărei specializare nu a fost acreditată.
„Noi, studenţii şi absolvenţii Universităţii Spiru Haret, considerăm că am fost discriminaţi şi induşi în eroare de către Ministerul Educaţiei, a cărei transparenţă şi obiectivitate ar fi trebuit să fie sesizabile într-o poziţie fermă faţă de Universitatea „Spiru Haret” încă de când aceasta funcţiona în ilegalitate (aşa cum se pretinde în momentul de faţă), şi nu acum după ani de zile, în care peste 300.000 de studenţi au absolvit”, se arată în scrisoare.

FEN spune că e discriminare

Şi pentru ca meniul să fie complet, absolvenţii USH care au dorit să candideze sau care au candidat chiar pentru un post în Învăţământ, au fost excluşi de la titularizare. Drept urmare, săptămâna trecută, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a trimis o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în care îl acuză pe ministrul Educaţiei că a discriminat de două ori pe absolvenţii USH. „În primul rând aceştia nu au fost primiţi la examenul de titularizare în baza unei hotărâri luate înainte cu câteva ore de susţinerea acestuia, iar în al doilea rând, în judeţele unde totuşi absolvenţii Spiru Haret au susţinut şi promovat examenul de titularizare, aceştia nu au putut primi posturi deoarece ministerul a modificat aplicaţia IT astfel încât să nu poată fi repartizaţi, a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN. „Prin deciziile luate, doamna Andronescu perpetuează starea de haos şi de incertitudine într-un sistem deja bulversat de promisiuni neonorate şi de imixtiunea permanentă a politicienilor. Presupuse ilegalităţi de la o universitate, fie ea şi privată, nu pot fi rezolvate prin încălcări grave ale legii şi ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Toţi cei care au încălcat legea în această situaţie vor trebui să răspundă în faţa instanţelor abilitate dacă vrem ca România să continue să mai fie stat de drept. În acest cadru se situează şi luările de poziţie a unor candidaţi la Preşedinţia României ca şi reacţia întârziată a primului ministru”, a mai spus Ciosu.

Simona Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.