Banci rupte, tobogane care agata subtil turul pantalonilor, scrâncioburi care scârtâie jalnic… acesta este, palmaresul autoritatilor locale din judetul Bistrita-Nasaud în ceea ce priveste spatiile de joaca pentru copii. De-a lungul anilor, rareori cineva a facut gestul “umanitar” de a încerca sa mai repare câte ceva sau sa puna câteva roabe cu nisip pentru a atenua inevitabilele cazaturi ale celor mici. În rest… mai putin de jumatate din cele peste 84 de spatii din judet sunt sigure pentru copii
Lucrari în stil pompieristic
Judetul Bistrita-Nasaud are peste 84 de parcuri pentru copii. Dintre acestea, în municipiu au fost reabilitate si modernizate în vara anului 2006, respectiv în vara anului 2007, doar 40 de spatii de joaca. Operatiunea s-a facut însa pompieristic, doar în anotimpul cald al anului si doar în doi ani. Se pare ca anul 2008 a fost sters din calendar de edilii orasului, care au uitat complet de un program de reabilitare si modernizare a spatiilor de joaca initiat în 2006. Cu atât mai mult, lucrarile au fost efectuate doar vara, perioada în care de altfel parcurile sunt cel mai mult populate de cei mici si însotitorii acestora. Cât priveste situatia celorlalte parcuri care înca asteapta renovarea, adica majoritatea, acestea sunt într-o situatie absolut jalnica: mereu pline de mizerie, si de câini vagabonzi. Si, ca tacâmul sa fie complet, unele dintre asa-numitele echipamente de agrement (tobogane, balansoare, cadre de catarare etc.) sunt periculoase pentru cei mici. Conform declaratiei purtatorului de cuvânt din cadrul Primariei Bistrita, Mihai Rusti, administratia municipala va începe lucrarile de reabilitare la 39 de spatii de joaca, lucrari în cadrul carora se va realiza atât o împrejmuire completa a spatiilor de joaca cu garduri metalice, cât si realizarea aleilor de acces la echipamente.
Promisiuni electorale
Locurile de joaca din judetul Bistrita-Nasaud sunt o eterna problema, care înca nu si-a gasit rezolvare, în ciuda promisiunilor care mai de care mai electorale. Acum, în prag de alegeri, cel mai probabil, candidatii vor lua iar “taurul votantilor de coarne” si vor promite atât creera unor noi spatii destinate celor mici, cât si modernizarea celor existente. Daca promisiunile vor fi de data aceasta îndeplinite ramâne de vazut. Pâna la onorarea promisiunilor celor care ocupa un fotoliu confortabil în primarii sau celor care vor urma, trebuie sa ne multumim cu ce avem. Din nefericire, nu prea este cu ce.
În unele zone ale judetului, în spatiile destinate copiilor au ramas acum doar un schelet de metal sau piciorul unui carusel. În judet exista numai spatii de joaca pentru copii apartinând primariilor din orase si din resedinta de judet, spatii în care sunt amplasate diverse tipuri de echipamente de agrement (tobogane, hinte, balansoare, scarite de diferite forme drepte, rotunde, semicerc dreptunghiulare, triunghiulare, cadre de catarare model paianjen, carusele, scrâncioaburi, etc).
Defectiuni depistate de OJPC BN
În intervalul 2-12 iunie, au fost efectuate verificari de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bistrita-Nasaud, în total 73 de amplasamente (69 în Bistrita), miza acestei actiuni fiind siguranta copiilor.
În cursul actiunii tematice de control s-a verificat modul efectiv de exploatare a echipamentelor de agrement, fiind verificata starea tehnica a echipamentelor din 17 spatii de joaca apartinând Primariei Bistrita, precum si starea tehnica a echipamentelor din toate spatiile de joaca care apartin Primariei Nasaud (doua spatii), Primariei Beclean (un spatiu), Primariei Sângeorz-Bai (un spatiu). Cu aceasta ocazie au fost depistate numeroase defectiuni ale echipamentelor de joaca cele mai multe în municipiul Bistrita. În spatiul de joaca din Parcul Municipal exista un tobogan cu o componenta defecta, suprafata de alunecare prezentând o denivelare care poate duce la accidentarea copiilor. Risca accidente si copiii care folosesc casutele din spatiul de joaca de la Sala Polivalenta, podestul din sipci de lemn fiind uzat, iar distanta dintre sipci este prea mare. În plus, mânerele a patru balansoare tip pârghie nu au stabilitate din cauza uzurii. În spatiul de joaca de pe strada Vasile Lupu bloc 1, jgheabul unui tobogan este rupt în zona de alunecare, un carusel cu actionare manuala are sezuturile din lemn deteriorate, fiind astfel neutilizabil, iar în spatiul de joaca de pe B-dul Decebal bloc 42 jgheabul toboganului spirala este rupt în zona de alunecare.
Toate echipamentele de joaca pentru copii, exemplificate mai sus au primit titlul – defecte si au fost oprite temporar de la utilizare „cu obligativitatea ca pe fiecare echipament sa fie afisata interdictia de folosire”. Din totalul de 161 echipamente verificate în cursul actiunii tematice de control, au fost oprite temporar de la utilizare un numar de 22 echipamente (13,7 %).
Norme europene date uitarii
Mai mult, pentru a fi respectate normele europene în vigoare, toboganele, scrâncioburile si restul accesoriilor care fac deliciul celor mici trebuie sa fie confectionate din lemn sau plastic, fara muchii ascutite, iar în cazul în care este folosit metalul, acesta trebuie sa aiba îmbracaminte din cauciuc sau PVC. Prin statele ceva mai civilizate, s-a renuntat în totalitate la folosirea metalelor pentru amenajarea spatiilor de joaca, fiind folosite doar lemnul, plasticul, fibra de sticla sau sfoara. Ei, dar unde mai pui ca delimitarile spatiilor destinate celor mici care constau în borduri de piatra sau beton, în borduri care se afla la marginea unor trotuare asfaltate ce se învecineaza cu spatiile de parcare, garduri ale unor asociatii de proprietari/locatari, garduri ale unor locuinte particulare ce se afla între blocuri, etc., trebuie sa nu se afle în imediata apropiere a echipamentelor de joaca si asta pentru a se evita posibilele accidente ale copiilor, ca de exemplu caderea de pe o bordura.
Viata copiilor pusa în pericol
Problema spatiilor de joaca este destul de evidenta si ridica multe semne de întrebare. Fara sa se gândeasca la riscuri, odata aflati în astfel de spatii de joaca copiii sunt din punct de vedere fizic este în pericol. Primariile din judetul nostru “se pot lauda” cu spatii de joaca care, pe lânga ca sunt putine la numar, nici nu respecta prevederile legale. Ori nu sunt împrejmuite, ori sunt prost amplasate, ori echipamentele sunt defecte sau, si mai rau, toate trei la un loc.
Un astfel de caz îl întâlnim si la unul din cele doua spatii de joaca din comuna Dumitra care este un adevarat pericol pentru copii. Amplasat la marginea drumului national, în localitatea Cepari, spatiul de joaca nu este împrejmuit. De precizat este faptul ca amplasarea acestuia este total aiurea – într-o curba destul de periculoasa. Daca luam în calcul câte masini trec zilnic pe un drum national si, mai mult, câti inconstienti sunt la volan, nu ne-ar surprinde sa aflam în curând ca acei micuti au fost accidentati, asta într-un caz fericit. Pentru ca primarul comunei Dumitra, Gheorghe Balajan, nu a fost de gasit, cu privire la acest aspect cel care ne-a dat lamuriri a fost Calin Hurdea, consilier principal în cadrul Primariei Dumitra. Acesta are o explicatie de-a dreptul puerila: ”Este spatiu verde, de ce sa nu fie corect amplasat. Da, poate fi un pericol, dar daca ne luam asa, nici scoala nu este bine amplasata. Spatiul a fost împrejmuit, dar s-a luat gardul, iar pâna la sfârsitul saptamânii vom pune altul”. Total fals, acel gard împrejmuitor nu a existat niciodata, si asta poate sa confirme orice persoana care trece zilnic prin zona.
Elisabeta Ciuta
nu sint parcuri in dumitra pentru ca balajan georghe a vindut toate spatile verzi