Un polițist de la Biroul de Imigrări Bistrița-Năsăud a fost condamnat, zilele trecute, la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită. Omul care trebuia să păzească respectarea legii a primit peste 18.000 de euro șpagă de la reprezentanta unei firme de recrutare de forță de muncă. Sentința a fost una blândă în condițiile în care polițistul și-a recunoscut faptele și a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

Agentul principal de poliție Vasile Adrian Andreica, angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) – Biroul pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud, a avut parte de o carieră foarte scurtă în structura Ministerul de Interne, după ce a lăcomit la bani necuveniți. Cu un salariu de sub 6.000 de lei net, omul s-a gândit să-și completeze veniturile. Iar ocazia i s-a ivit în primăvara anului trecut, când reprezentanta unei firme de recrutări a poposit la Bistrița pentru a depune la Biroul de Imigrări niște cereri pentru obținerea avizelor de angajare/muncă pentru cetățeni străini din Asia, mai precis din zona India. Și cum o mână spală pe alta, și cei doi s-au “ajutat” reciproc: femeia și-a văzut avizate dosarele pentru angajare de polițistul din Bistrița, iar acesta a fost recompensat cu câte 300 de euro de cerere rezolvată. Numai că, la un moment dat, femeia a intrat în vizorul procurorilor DNA și ca să nu aibă mult de pătimit a acceptat să colaboreze, în dosarul polițistului Andreica ea având calitatea de martor-colaborator.

Trei sute de euro avizul

Când a ajuns pentru prima dată la biroul teritorial al IGI din Bistrița, unde reușise să facă cel mai repede o programare, reprezentanta firmei de recrutări a intrat în contact direct cu șeful instituției, comisarul șef de poliție Liviu Gabriel Lung, care a sfătuit-o să evite să depună cereri de angajare pentru cetățeni din Bangladesh, fiindcă exista să nu primească avizele necesare, deoarece aceștia ar fi pretabili să părăsească teritoriul României la scurt timp după venirea lor în țară.

Cu toate acestea, femeia a depus 25 de cereri pe care le avea pregătite, pentru care comisarul șef Lung i-a cerut să completeze niște formulare tipizate pentru fiecare dosar în parte. Aici este momentul în care intră în scenă polițistul Andreica, cel care i-a înmânat respectivele documente spre completare. Dintr-o vorbă în alta, cei doi au făcut schimb de numere de telefon, iar a doua zi s-au întâlnit la Hotelul Metropolis, unde femeia era cazată și unde au continuat discuția despre modalitatea de obținere a avizelor de muncă. Hotărât de a face bani extra-salariu, Andreica a întrebat-o cu tupeu câți bani este dispusă să ofere pentru a o sprijini în vederea obținerii cu celeritate programarea cererilor și eliberarea avizelor de angajare și muncă. Oferta nu a fost de neglijat: 300 de euro pentru fiecare cerere înregistrată și implicit aviz de angajare/muncă eliberat.

“Inculpatul Andreica Vasile Adrian a fost de acord cu această sumă de bani promisă, asigurând-o pe martora colaborator de întreaga sa colaborare, chiar mai mult oferindu-se să discute inclusiv cu alți colegi dintre ai săi,  pentru ca dosarele aferente cererilor pentru eliberare avizelor de muncă depuse de către martoră, să fie înregistrate în mod preferențial, urgent și avizele de angajare/muncă să îi fie eliberate într-un termen redus față de procedurile legale.

În acest context, în urma discuțiilor purtate cu martora, inculpatul Andreica Vasile Adrian i-a garantat acesteia că dacă va primi suma de 300 de euro pentru fiecare cerere depusă sub coordonarea acestuia, îi va elibera avizul de angajare cu tot cu urgentarea programării într-un termen de maximum 8 săptămâni, programarea acesteia putând fi obținută/realizată de către inculpat în maxim 2-4 săptămâni, în condițiile în care, în mod normal ar fi trebuit să aștepte obținerea doar a unei programări a dosarelor aferente cererilor într-un termen de 3-4 luni, pentru depunerea acestora fizic la sediul instituției, în vederea verificării și procesării acestora”, au reținut procurorii în acordul de recunoaştere.

Însă  cele 25 de dosare depuse la Biroul de Imigrări din Bistrița nu au primit avizul necesare, astfel că reprezentanta firmei de recrutări a fost nevoită să vină din noul la Bistrița pentru a ridica hotărârea de respingere, când s-a întâlnit din nou cu comisarul-șef Lung, care i-a promis că va programa mai repede alte 5 cereri, dar cu condiția ca cetățenii să nu fie din Bangladesh. La discuția respectivă a fost de față și Andreica, cu care va ține legătura mai departe pentru a-i rezolva cererile din dosarele de angajare.

“Și de această dată, martora XX a intrat în contact cu același șef al Biroului pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud-Năsăud, care a asigurat-o pe martoră că va programa mai repede alte 5 cereri, fără însă a i se pretinde vreo sumă de bani în acest sens, cu condiția ca cetățenii să nu fie din Bangladesh, rugând-o totodată să îl contacteze după ce va întocmi dosarele și după ce le va încărca în cadrul platformei Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru a putea verifica disponibilitatea programărilor și să identifice dacă poate să o programeze mai devreme motivând faptul că au un număr prestabilit de dosare.

Inclusiv inculpatul Andreica Vasile Adrian, care a fost de față la discuția purtată cu șeful Biroului pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud, i-a comunicat ulterior acesteia, că va fi în regulă, mai ales în contextul în care șeful Biroului a propus această variantă, garantându-i totodată, că va realiza programarea cererilor depuse online de către martoră în mod preferențial, cu rugămintea ca martora trebuie să vină personal să le depună fizic la ghișeul Biroului pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud.

Drept urmare, la solicitarea inculpatului Andreica Vasile Adrian, martora XX a depus cele 5 dosare/cereri pentru eliberarea avizelor de angajare, fiind de asemenea respinse, pe motiv că expirase termenul de valabilitate al cazierelor judiciare aflate la fiecare dintre dosarele depuse de către martoră.

După aproximativ o lună de zile de la recepționarea deciziei de respingere, în cursul lunii iulie 2023, martora XX a luat legătura cu inculpatul Andreica Vasile Adrian, în vederea identificării posibilității de a depune din nou, cereri pentru eliberarea avizelor de muncă, fiindu-i comunicat de către acesta că se poate prezenta să depună un număr 10 dosare aferente cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă, pentru care i-a pretinsă cu titlu de mită, suma de 3.000 de euro, conform înțelegerii anterioare”, se arată în acordul de recunoaştere.

Astfel, reprezentanta firmei de recrutare a depus online cele 10 cereri, care i-au fost programate de Andreica după doar o săptămână, iar mai apoi dosarele au fost depuse fizic la Imigrări Bistrița. După alte patru săptămâni, în august 2023, i-au fost eliberate 8 avize de muncă, două fiind respinse. Pentru cele 8 cereri avizate favorabil, pentru tot atâția cetățeni din Sri Lanka, Andreica a primit 2.400 de euro (12.000 lei). Banii i-au fost virați într-un cont indicat de el. Unul care nu era al lui, ci al unui prieten bun, care avea card Revolut. De fapt, potrivit procurorilor, Andreica a primit, în perioada 21.08.2023-20.09.2023, 28.390 lei, adică 5.678 euro. Astfel, prima plată a fost cea de 2.400 de euro (12.000 lei), apoi pe data de 11 septembrie i-au mai fost virați 8.936 lei (echivalentul a1800 euro), iar pe data de 20 septembrie alți 7.545 lei ( echivalentul a 1.500 euro), ultimele două plăți fiind rezolvarea, în lunile august și septembrie, a 11 cereri pentru tot atâția cetățeni din Bangladesh. Toate aceste viramente au avut ca și referință de plată menționat AVANS.

Vizată într-un dosar penal, a bătut palma cu procurorii DNA

Lucrurile însă nu s-au oprit aici, deoarece colaborarea dintre polițist și reprezenta firmei de recrutare continuă și cu rezultate bune pentru ambele părți. Astfel, În perioada septembrie – octombrie, arată procurorii, femeia a întocmit alte 22 de dosare pentru emiterea avizelor de angajare în muncă, toate pentru cetățeni din Bangladesh, cererile aferente fiind încărcate în perioada 6.11. – 8.11 2023, pe platforma online aferentă programărilor pentru Biroul pentru Imigrări al Județului Bistrița-Năsăud, pentru care polițistul Andreica urma să primească în total 6.600 euro. Este și perioada în care reprezentanta firmei de recrutare este înștiințată oficial că are calitatea de inculpat într-un dosar penal anchetat de DNA, astfel că femeia este de acord să colaboreze.

„Concret, s-a observat că deși au fost desfășurate pe o perioadă de 7 zile, programările depunerii fizice a cererilor pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, ultimele fiind înregistrate oficial în evidența Biroului pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud la data de 23.11.2023, într-un termen scurt, de aproximativ 2 săptămâni, au și fost emise avizele de muncă pentru toate cele 22 de cereri (…)

Ca și mod de operare, s-a reținut faptul că, așa cum a rezultat din ansamblul probator, inculpatul Andreica Vasile Adrian se asigura de fiecare dată, ulterior încărcării online a cererilor pentru eliberarea avizelor de angajare/muncă de către martora XX, că toate cererile depuse de martora vor fi preluate direct de către inculpat, în vederea realizării programării finale spre a fi depuse fizic la sediul instituției în cel mai scurt timp posibil și disponibil.

În concret, inculpatul Andreica Vasile Adrian a facilitat obținerea programării în mod preferențial, spre a fi depuse fizic la sediul instituției, într-un termen relativ scurt de timp dar în zile diferite, dosarele fiind fracționate în această modalitate, având în vedere numărul considerabil corelativ cu capacitatea de soluționare a Biroului, dar mai ales pentru a nu atrage suspiciuni asupra activității infracționale derulate.

Conform înțelegerii perfectate cu inculpatul Andreica Vasile Adrian, de a-i remite suma de 300 de euro pentru fiecare cerere de eliberare a avizelor de angajare/muncă programată și implicit aviz eliberat, pentru aceste 22 de dosare, ale căror avize au fost eliberate la data de 11.12.2023, martora colaborator trebuia să îi remită cu titlu de mită, în toamna-iarna anului 2023, inculpatului Andreica Vasile Adrian, suma totală de 6.600 euro, întrucât toate cererile/dosarele au fost programate și aprobate, iar avizele de muncă puse la dispoziția acesteia, conform celor stabilite.

În acest context, martora colaborator XX a fost contactată telefonic în mod insistent de către inculpatul Andreica Vasile Adrian în perioada ulterioară eliberării avizelor de muncă, pentru a îi remite suma de 6.600 de euro, cu titlul de mită dar aceasta a evitat să îi răspundă având în vedere cercetările ce se efectuau față de aceasta în cadrul unei cauze penale aflate în derulare la nivelul Direcției Naționale Anticorupție în care aceasta are calitatea de inculpat”, se mai arată în acordul de recunoaștere.

Astfel, începând cu luna februarie 2024, procurorii monitorizează îndeaproape toate acțiunile lui Andreica în legătură cu reprezentanta firmei de recrutare, cu largul concurs al acesteia. Prin urmare, în luna martie femeia a mai depus online alte 13 cereri pentru angajarea a tot atâția cetățeni indieni. Dosarele au fost depuse în două rânduri, prima dată cinci, iar mai apoi celelalte opt, iar după eliberarea avizelor Andreica a primit alți 3.900 de euro.

“Intrând în posesia avizelor de angajare/muncă, martora XX a discutat, prin intermediul aplicației Whatsapp cu inculpatul Andreica Vasile Adrian pentru a stabili modalitatea în care se vor întâlni în vederea remiterii sumei de bani pretinse cu titlu de mită de către acesta. (…)

În continuare, potrivit procesului-verbal de supraveghere operativă din data de 22.05.2024 (vol. 8 filele 333-363), în jurul orei 14:40 inculpatul Andreica Vasile Adrian a fost observat ieșind din sediul Biroului pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud, deplasându-se spre locul de întâlnire stabilit cu martora colaborator, fiind observat câteva minute mai târziu, urcând pe locul pasagerului din dreapta față al autoturismului utilizat de către martora colaborator, marca BMW 320D cu numărul de înmatriculare B-245-LDY, deplasându-se la indicația acestuia, până în incinta unei parcări din oraș Bistrița, strada Lupeni, unde au rămas în staționare.

Cu ocazia întâlnirii avute de către martora colaborator cu inculpatul, discuțiile au fost purtate în habitaclul autoturismului acesteia, BMW 320D cu numărul de înmatriculare B(…), discuții ce au fost interceptate și înregistrate în baza mandatelor de supraveghere tehnică emise de către Tribunalul București – Secția I Penală, și în care inculpatul Andreica Vasile Adrian a confirmat din nou, și și-a însușit activitatea infracțională desfășurată atât în anul 2023 cât și în prezent, privind urgentarea programării cererilor și implicit eliberarea în mod preferențial al avizelor de angajare/muncă ca urmare a solicitărilor efectuate de către martora colaborator în numele și pe seama societăților comerciale angajatoare/beneficiare a forței de muncă.

Cu această ocazie, inculpatul Andreica Vasile Adrian a confirmat inclusiv numărul  dosarelor cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă programate în mod preferențial în cursul anului 2023, dar și cuantumul sumelor de bani pretinse cu titlu de mită de către acesta, precizând în mod expres că pentru anul 2023, mai exact, pentru urgentarea programării și eliberării unui număr de 22 de avize de angajare/muncă martora colaborator XX trebuia să îi mai remită cu titlu de mită suma de 6.600 de euro.

Inculpatul Andreica Vasile Adrian recunoaște cu această ocazie, inclusiv remiterea sumei de 500 de lei, pretinsă de acesta în contul celor 6.600 de euro rămași de remis din toamna anului 2023, solicitându-i martorei să oprească din suma de bani echivalentul sumei în euro, respectiv 100 de euro.

În acest context, martora colaborator i-a remis în habitaclul autoturismului utilizat de către aceasta, doar suma de 6.500 de euro rămași de remis pentru cele 22 avize de muncă eliberate de acesta în cursul anului 2023, ca urmare a urgentării programării cererilor și implicit eliberarea acestor avize de angajare/muncă (…), sumă de bani pe care acesta a introdus-o într-un plic de hârtie și mai departe în buzunarul drept al hainei negre pe care acesta o purta la acel moment.

În continuarea activității infracționale, în cadrul discuției purtate cu martora colaborator, inculpatul Andreica Vasile Adrian a prezentat și modul de lucru în care urmează să primească și celelalte 7 cereri pentru eliberarea avizelor de muncă de la martoră, pe care le va programa în același mod, respectiv în afara programărilor online, garantându-i că le va procesa și îi va elibera avizele de muncă până la sfârșitul lunii iunie 2024”, se mai arată în acordul de recunoaștere.

La începutul lunii iunie anul acesta reprezentanta firmei de recrutare a depus și cele 7 dosare aferente cererilor pentru eliberarea unor noi avize de muncă, dosare primite la ghișeu chiar de către Andreica, urmând ca, spre sfârșitul lunii iunie 2024, să elibereze și avizele. Acestea însă, au fost ridicate de femeie la jumătatea lunii iulie, când trebuia să îi achite lui Andreica 6.000 de euro, bani care îi datora atât pentru ultimele 7 avize, dar și pentru celelalte 13 primite anterior, dar rămase “neachitate”. Este momentul în care procurorii DNA decid să îl prindă în flagrant de poliţistul Andreica.

Prins cu mâța-n sac

Astfel, pe data de 16 iulie, cei doi s-au întâlnit în parcarea Complexului Comercial B1 Retail de pe Calea Moldovei, unde, după ce și-a primit șpaga, Andreica este săltat de procurorii DNA.

“În jurul orelor 16:25, inculpatul Andreica Vasile Adrian a fost observat ajungând în parcarea Complexului Comercial B1 Retail (…), cu autoturismul marca TOYOTA (…), pe care l-a parcat în fața magazinului de electrocasnice FLANCO.

Ulterior, inculpatul Andreica Vasile Adrian s-a deplasat la autoturismul marca BMW (…), în habitaclul căruia se afla martora colaborator XX și a urcat în habitaclul acestuia, pe scaunul din partea dreapta-față.

Cu ocazia supravegherii operative, s-a observat faptul că inculpatul Andreica Vasile Adrian a discutat cu martora XX până în jurul orelor 17:05, discuția fiind înregistrată în mediul ambiental, în baza ordonanței de colaborator și a mandatelor de supraveghere tehnică, emise în prezenta cauză. (…)

În jurul orelor 17:05, potrivit supravegherii operative desfășurate, inculpatul Andreica Vasile Adrian a fost observat coborând din autoturismul martorei colaborator, continuându-și deplasarea, prin parcare, în direcția în care se afla parcat autoturismul marca TOYOTA ##### cu nr. de înmatriculare #########, moment în care, la scurt timp, echipa operativă din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a intervenit și l-a oprit pe acesta, în vederea constatării infracțiunii flagrante (…).

Astfel, cu această ocazie, după ce organele de urmărire penală și-au declinat calitatea și au procedat la legitimarea inculpatului Andreica Vasile Adrian, fiind întrebat cu privire la primirea vreunei sume de bani, inculpatul a declarat verbal că deține asupra sa suma de 6.500 de dolari SUA, pe care a primit-o de la «o doamnă din București, pe care o cheamă XX».

În continuare, fiindu-i solicitată predarea sumei de bani pe care o deține asupra sa, inculpatul Andreica Vasile Adrian a scos din buzunarul pantalonilor, din partea stângă-față, suma de 6.500 de dolari SUA, formată din 65 de bancnote în cupiură de 100 de dolari SUA, despre care a declarat verbal că a primit-o în schimbul ajutorului oferit cu privire la eliberarea unui număr de 20 de avize de angajare/muncă, pentru cetățeni din Inndia, pentru o firmă din (…).

În prezența inculpatului Andreica Vasile Adrian, s-a procedat la verificarea seriilor de identificare ale celor 65 de bancnote în cupiură de câte 100 de dolari SUA, identificate asupra sa, ocazie cu care s-a constatat faptul că acestea sunt identice cu seriile celor 65 de bancnote în cupiură de 100 de dolari SUA, care, la data de 16.07.2024, au fost predate de către organele de urmărire penală martorei XX, în vederea remiterii, cu titlul de mită, inculpatului Andreica Vasile Adrian, ca urmare a pretinderii acestuia pentru urgentarea programărilor și eliberarea celor 20 de avize de angajare/muncă în numele și pe seama S.C. (…) S.R.L.”, se mai arată în documentul procurorilor.

Andreica a fost reținut și arestat preventiv pentru 22 de zile, după care a primit arest la domiciliu pentru 30 de zile, ulterior fiind plasat sub control judiciar.

Și-a pierdut uniforma

Fiindcă polițistul și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii DNA, acceptând totodată o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, ancheta a fost finalizată rapid, astfel că la începutul lunii septembrie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud. Acordul de recunoaștere a fost admis pe data de 30 octombrie, însă pe lângă pedeapsă, instanța a decis aplicarea unor interdicții, cu titlu de pedeapsă complementară, pe o durată de 3 ani: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv aceea de polițist; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.