Soţii Simion şi Saveta Rus din Năsăud încep a 8-a a cincea lună de proteste. Din iunie şi până acum, cei doi năsăudeni au fost prezenţi, aproape zi de zi,în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, dar şi în faţa celui de la Năsăud, la sediul Biroului Executorial Marin Manchevici, dar mai ales în faţa sediului CEC Bank – sucursala Bistriţa, iar în ultima perioadă şi în faţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Cei doi năsăudeni cer să li se facă dreptate, iar cei care au beneficiat de banii luaţi în baza unor credite false de la CEC Bank în 2007, nimeni alţii decât Irina şi Gavril Carşai şi fiul acestora Florin, să îi returneze băncii. Culmea, există şi o sentinţă definitivă a instanţei în care se precizează cine trebuie să returneze datoria CEC-ului, însă banca se încăpăţânează să ia pielea de pe cei amărâţi.

 

Saveta şi Simion Rus au ajuns la capătul răbdărilor din cauza problemelor financiare pe care le au din cauza unui credit fals de la CEC Bank luat pe numele lor de Irina Carsai, în 2007, însă şi-au adunat toată forţa ca să lupte mai departe până li se face dreptate. Fiindcă nu au găsit altă soluţie, cei doi năsăudeni au ieşit în stradă ca să-şi facă cunoscute problemele. Aşa, au luat la rând Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, sediul Biroului Executorial Marin Manchevici şi sediul CEC Bank – sucursala Bistriţa şi sediul Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

„Nu vrem decât să ni se facă dreptate. Noi plătim pentru nişte credite pe care familia Carşai le-a obţinut prin fals de la CEC în 2007. Nu am beneficiat de nici un bănuţ. Toţi banii au fost viraţi automat în contul Irinei Carşai. Noi doi figurăm fiecare cu câte 250.000 de lei, iar acum, după atâţia ani, cu dobânzi cu tot, totalul a ajuns pentru amândoi la aproape 700.000 lei. Când am fost duşi la CEC să semnăm actele, noi ştiam că suntem pe post de giranţi, nu de titulari de credite, şi acolo nici măcar nu ne-au lăsat să citim hârtiile pe care trebuia să le semnăm. Ni s-a spus scurt: semnează aici, aici şi aici, şi gata. Carşai au făcut un an, respectiv doi ani de puşcărie, din total cât au fost condamnaţi, şi acum sunt bine mersi. Nimeni nu le-a cerut nimic, nu le sunt executate toate bunurile cu care au girat. În schimb noi suntem executaţi din pensiile de boală. Şi asta cu toate că există o sentinţă definitivă care spune că actele false sunt anulate, deci şi creditele, şi îi obligă pe cei din familia Carşai să dea banii înapoi CEC-ului, nu pe noi. CEC-ul însă nu a luat nimic din toate acestea în seamă şi ne execută pe noi în continuare”, declara la începutul protestelor Saveta Rus.

 

Soţii Rus: Ei au luat banii, noi suntem executaţi

 

Cazul celor doi năsăudeni a fost monitorizat îndeaproape de Gazeta de Bistriţa şi chiar dacă par că se luptă cu morile de vânt, Saveta şi Simion Rus nu renunţă deloc. Au însă un gust foarte amar fiindcă trăiesc într-un stat care justiţia nu este respectată, iar cei care au bani, au şi putere şi-şi văd nestingheriţi  de-ale lor.

„Cei din familia Carşai au făcut puşcărie pentru ce-au comis, atât cât au făcut, fiindcă au executat doar o parte din pedepse. Toţi sunt bine mersi, iar noi cei pe numele cărora ei au scos creditele, noi plătim. Judecătorii au spus că ei trebuie să dea banii înapoi CEC-ului, CEC ne execută pe noi. Acum am cerut în instanţă anularea contractelor de credit, fiindcă prin sentinţa penală de condamnare a celor din familia Carşai, instanţa a dispus şi anularea actelor care au stat la baza contractelor false de credit. Dar CEC-ul nu vrea să anuleze contractele. Păi dacă actele false care au stat la baza contractelor de credit sunt anulate, nu sunt oare şi contractele nule? Atunci când familiei Carşai li s-au aprobat creditele, cei de la CEC le-au virat banii direct în contul lor personal. Niciunul dintre noi care figurăm drept titulari de credite nu a pus mâna pe vreun bănuţ. Şi dacă ni s-ar fi înmânat vreun ban, atunci am fi aflat pe loc că de fapt noi figurăm ca şi titulari de credite şi nu giranţi. Acum CEC-ul vine şi spune că poate noi am luat banii, deşi procurorii de la DIICOT care au anchetat cazul scriu negru pe alb cum s-au petrecut lucrurile. Şi uite, cu adevărul, nimeni nu ne face dreptate”, spune Simion Rus.

 

Judecătorii au decis ca familia Carşai să plătească creditele restante plus dobânzile

 

Irina Carsai, împreună cu soţul ei Gavril şi fiul Florin au obţinut, în 2007, nu mai puţin de 12 credite de la CEC Bank pe numele a tot atâtea persoane, cărora le-au semnat adeverinţe false de venit.

Cazul a fost unul răsunător la acea vreme, în condiţiile în care aşa zişii împrumutaţi de CEC cu sume de circa 250.000 lei per cap de persoană, figurau în adeverinţele de venit cu salarii colosale – între 5.000 şi 7.000 lei noi.Valori care de altfel sunt foarte mari şi la nivelul anului 2017, darămite în urmă cu 10 ani. Acest aspect nu a dat de gândit nimănui din conducerea CEC Bank(care culmea, în faţa procurorilor au susţinut faptul că au fost induşi în eroare de Carşai)astfel că s-a dat undă verde pentru acordarea împrumuturilor. Evident, după ce aşa zişii împrumutaţi au semnat documentele de credit, în condiţiile în care ei ştiau că figurează drept giranţi, banii au fost viraţi în contul Irinei Carşai. Suma totală obţinută prin credite false de la CEC de Irina Carsai este una colosală, nu mai puţin de 2,7 milioane lei.

Cu aceşti bani, Irina Carsai intenţiona să îşi cumpere o casă în Bistriţa, precum şi unele bunuri de lux, dar şi să înceapă o afacere prin construirea unei pensiuni pe un teren de 7.000 m.p. pe care îl deţinea tot pe raza municipiului, precum şi pentru realizarea altor investiţii pe numele său ori al altor membrii de familie.

După ce procurorii au intrat pe fir, dosarul fiind instrumentat de DIICOT Bistriţa-Năsăud, a fost scoasă la suprafaţă înşelăciunea. Irina Carsai, soţul acesteia – Gavril Carsai, şi fiul Florin Carsai, precum şi fiica şi ginerele, dar şi ofiţerul de credite Viorica Fustos au fost trimişi în judecată în anul 2009. Prima sentinţă a fost pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud în iunie 2012, Irina Carsai fiind condamnată la 7 ani de închisoare, Gavril Carsai şi Florin Carsai la câte doi ani. Ofiţerul de credite, Viorica Fustoş, a primit o condamnare de doar două luni de închisoare cu suspendare.

Evident, părţile din dosar au înaintat recurs. Inculpaţii au fost nemulţumiţi de pedepsele primite, iar DIICOT de faptul că ofiţerul de credite primise o condamnare prea mică.

Teoretic, dosarul ar fi trebuit să ajungă în scurt timp la Curtea de Apel Cluj, însă a lâncezit în sertarele DIICOT timp de un an fiindcă procurorii nu au fost în stare să formuleze acţiunea de recurs. În mod ciudat, imediat ce Gazeta de Bistriţa a depus o solicitare pentru consultarea dosarului, subit procurorii şi-au adus aminte de acesta şi în aproximativ 3 zile dosarul a fost trimis şi la Cluj. La instanţa clujeană dosarul a fost înregistrat fix pe data 12 noiembrie 2013, iar pe 2 aprilie 2015 a fost pronunţată şi decizia definitivă.

  • Irina Carşai a fost condamnată la 5 ani şi 2 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor (aceasta a beneficiat de o pedeapsă mai mică deoarece la momentul pronunţării sentinţei definitive intrase în vigoare Noul Cod Penal în care limitele de pedeapsă pentru infracţiunea comisă erau mult mai mici decât în vechiul cod)
  • Florin Carsai – 2 ani şi 2 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor.
  • Gavril Carsai – 2 ani şi 2 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor.
  • Fustoş Viorica – 8 luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni. Pe de altă parte, instanţa precizează că în acest caz „încetează procesul penal pornit împotriva aceleiaşi inculpate pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 alin. (1) Cod penal (faptă comisă în cursul lunii iunie 2007) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”.

Atât Florin Carsai, cât şi Gavril Carsai au executat jumătate din pedeapsă, adică circa un an, fiindeliberaţi condiţionat. La fel s-a întâmplat şi cu Irina Carsai care după ce a executat 2 ani de închisoare a fost şi ea eliberată condiţionat.

Pe lângă condamnările primite, instanţa a dispus anularea actelor false, iar cei trei Carşai au obligaţia să plătească CEC-ului creditele restante plus dobânzile aferente, în sumă totală de peste 3,5 milioane lei.

Numai că, înainte ca instanţa de judecată să pronunţe o sentinţă defintivă, CEC-ul a demarat executarea silită. Dar nu împotriva familiei Carşai, ci împotriva persoanelor pe numele cărora s-au întocmit actele de credit.

 

3 COMENTARII

  1. Bravo ! Voi de opt ani, dar ce sa zic ca eu intru in al 11-lea an fara AUTORIZATIE la casa mea construita cu toate actele in regula pe terenul proprietate cumparat de tata de la SASI in 1939 si care culmea este intabulat pe mine si platim impozit pe el, in schimb constructia nu este recunoscuta. Alo DNA se aude ? Te rog sa intervi !

  2. Mai oameni buni , ati fost la un avocat bun ?! Luati-va avocat ca stie ela ce sa faca ptr Dvs si nu mai tot umblati cu jalba-n protzap ba la Prefectura, ba la Consiliul Judetean, ba la Politie si mai stiu eu pe unde… pe la ce partide…
    Faceti-le domnilor plangere penala celor care cu toate hotararile instantelor de judecata, prin care s-a stabilit cine este vinovatul si a comis acele abuzuri in numele Dvs… totusi va executa silit pe Dvs si nu pe cei vinovati… ptr ca este imposibil sa nu fie ceva PUTRED la baza a ceea ce reclamati Dvs … !
    LUATI-VA UN AVOCAT BUN … ca singuri nu veti reusi sa faceti absolut nimic. Nu este de competenta celor la care umblati cu „jalba-n protzap”… si nici cu tot felul de „table agatzate de gat ” … si tot felul de articole la ziar !!!

  3. Puteți protesta până la adânci bătrânețe. Ați semnat ca fraierii contractul de girant și sunteți buni de plată. Scrie în Biblie, cine se pune girant altuia, nebun este.
    Domnule Bălan Marius așteptați rezoluția justiției. Degeaba faceți „alo” DNA prin confuzie cu Telekom că nu vă ascultă nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.