Home Societate Şomajul, la mare căutare printre elevii care şi-au picat Bac-ul

Şomajul, la mare căutare printre elevii care şi-au picat Bac-ul

Elevii bistriţeni care au picat anul acesta examenul de Bacalaureat şi care nu îşi găsesc loc de muncă pot primi lunar, timp de şase luni, o indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 250 de lei. Pentru a intra însă în posesia acestor bani, ei trebuie să dovedească prima dată faptul că timp de 60 de zile şi-au căutat un job, dar nu au găsit.
Până la ora actuală, doar câţiva elevi bistriţeni au intrat în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (AJOFM BN), însă, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea instituţiei, peste 200 de tineri care au picat examenul maturităţii au venit să se intereseze cum pot intra în posesia banilor.

Conform legilor în vigoare, indemnizaţia de şomaj se poate obţine pe baza foii matricole care atestă finalizarea studiilor.
Anul acesta, în judeţul nostru, dintr-un total de 3.447 de elevi prezenţi la Bacalaureat, doar puţin peste 43 la sută au reuşit să obţină notă de trecere. Cei care au picat au avut ocazia sa se înscrie zilele trecute pentru sesiunea din toamnă, însă un număr de 251 de elevi nu s-au prezentat la centre în acest sens, renunţând, cel puţin deocamdată, la a susţine examenul.
Sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat va începe în 22 august. În data de 4 septembrie se vor afişa rezultatele şi se vor depune contestaţiile, urmând ca acestea să fie rezolvate între 5-6 septembrie. În data de 7 septembrie se vor afişa rezultatele finale.

Elevii îngroaşă rândul şomerilor

O parte dintre elevii care au picat anul acesta examenul de Bacalaureat au început să se pregătească pentru a doua sesiune prin meditaţii sau studiu individual. Alţii au optat pentru cea de-a doua variantă: să îşi găsească un loc de muncă. În caz contrar, cum locurile de muncă se găsesc cu dificultate, ei vor ajunge să îngroaşe rândul şomerilor, şi aşa mulţi la număr.
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Adina Butuza, spune că până la ora actuală circa 200 de elevi aflaţi în această situaţie au trecut pragul instituţiei pentru a afla cum pot intra în posesia indemnizaţiei de şomaj. Unii s-au grăbit şi şi-au depus dosarele în acest sens, însă deocamdată numărul lor e mic.
„Tinerii vin la noi să se intereseze ce trebuie să conţină dosarul, câţi bani vor primi şi când. Până în momentul de faţă la sediul AJOFM BN s-au prezentat în jur de 200 de persoane care au picat examenul de Bacalaureat în prima sesiune, dar numărul celor care au depus dosare este încă mic”, a explicat Adina Butuza.
Pentru a primi indemnizaţia de şomaj, persoanele interesate au de urmat câţiva paşi. Primul pas este înscrierea la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă de care aparţine respectivul tânăr, pentru a fi în evidenţa acestei instituţii ca persoană care îşi caută un loc de muncă. Dosarul trebuie să conţină actul de identitate, actul de absolvire a formei de învăţământ, certificate de naştere şi de căsătorie (dacă este cazul), adeverinţă medicală (cu mențiunea „apt muncă” sau „apt muncă, dar cu următoarele restricţii …”), acte eliberate de organele fiscale teritoriale care să ateste că nu are venituri, carnet de muncă sau adeverinţă de vechime (dacă a mai fost angajat).
Pentru a beneficia de acest ajutor, absolvenţii trebuie să se înregistreze la agenţia din raza domiciliului în cel mult 60 de zile de la data absolvirii şi să aibă minimum 16 ani.
Potrivit legislaţiei în vigoare, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat. Data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii următoare celei înscrise în diplomă sau, după caz, în certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ de stat sau particular, autorizată ori acreditată în condiţiile legii, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire.

1.700 de elevi mai au o şansă în toamnă

Procentul de promovabilitate la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an în Bistriţa-Năsăud a fost cu mult sub aşteptări – 43,17 % – faţă de 2010, când procentul de promovabilitate a fost de 58,9%.
Dacă în anii precedenţi au existat în judeţ elevi care au obţinut note de 10, în acest an nimeni nu a reuşit să obţină nota maximă. Cea mai mare medie de anul acesta a fost 9,93, ea fiind obţinută de una dintre elevele Colegiului Naţional „George Coşbuc” Năsăud. Gabriela Dănilă a luat la istorie şi geografie 10, iar la limba şi literatura română 9,8.
Înainte de rezolvarea contestaţiilor, dintr-un total de 3.447 de elevi prezenţi, doar 179 au obţinut note între 9 şi 9,99. Majoritatea au luat note cuprinse între 7 şi 7,99 şi între 6 şi 6,99. Alţi 1.998 de elevi au fost declaraţi respinşi deoarece nu au reuşit să obţină media de trecere, de minim 6, iar alţi patru pentru că au încercat să copieze.
Un număr de doar 43 de elevi au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat după ce au depus contestaţii, obţinând note mai mari faţă de prima corectură în care au fost declaraţi respinşi. În urma calculelor făcute de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), procentul de promovabilitate în Bistriţa-Năsăud după rezolvarea contestaţiilor este de 43,17 %, faţă de cel anunţat iniţial, de 41,92 %.
Aşa se face că puţin peste 40 de procente dintre elevii bistriţeni au reuşit să treacă cu bine de examenul de bacalaureat şi să se gândească mai departe la înscrierea în învăţământul superior. Totuşi, cei care au picat examenul în prima sesiune mai au o şansă în toamnă.
Potrivit informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Anamaria Leuca, în urma centralizării tuturor cererilor de înscriere la sesiunea din toamnă, s-a constatat ca s-au înscris doar 1.704 elevi din cei 1.955 declaraţi respinşi în prima sesiune. 251 de elevi au renunţat să mai susţină Bacalaureatul, cel puţin în acest an.

Iulia Bartha

900 de absolvenţi au primit şomaj anul trecut

În cursul anului trecut, circa 900 de tineri din judeţ, fie absolvenţi de liceu, fie de facultăţi, au primit lunar, timp de şase luni, câte 250 de lei drept indemnizaţie de şomaj pentru că nu şi-au găsit de lucru.
Numărul absolvenţilor care au reuşit totuşi să intre în câmpul muncii este de zece ori mai mic. Conform datelor furnizate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, în anul ce a trecut, agenţii economici din judeţ au angajat prin subvenţionarea locului de muncă 91 de absolvenţi de studii superioare, aflaţi în căutarea unui job.
Instituţia şi-a propus să încadreze în muncă 80 de absolvenţi şomeri, însă în final a reuşit să le găsească de lucru unui număr de 91.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version