Cântăreața de muzică populară Vlăduța Lupău a pierdut procesul cu 5 firme care administrează diferite ziare și televiziuni. Ea a deschis procesul pentru ca articolele și materialele media care conțineau declarații controversate făcute de fostul ei coleg, Armin Nicoară, și de o altă cântăreață de muzică populară, Georgiana Lobonț, să fie șterse. Decizia nu este definitivă și a fost atacată în apel.

Vlăduța Lupău a deschis un proces împotriva firmelor Room 12 Management SRL, Ideal Business Team SRL, Dogan Media International SA, Antena TV Group și SB Corporate Limited. Aceste societăți administrează site-urile de știri www.playtech.ro, www.impact.ro, www.cancan.ro, www.wowbiz.ro și www.spynews.ro. În cererea de chemare în judecată, Lupău a cerut eliminarea articolelor care vizează viața ei privată și subiectul existenței unei relații non — profesionale cu numitul Armin Nicoară, fost membru al formației cu care ea cânta la evenimente, și a celor în care o altă cântăreață de muzică populară, Georgiana Lobonț, aduce critici la adresa comportamentului lui Lupău. Clujeanca a mai cerut plata sumei de câte 2000 euro pentru fiecare pagină și publicație în cadrul căreia au fost publicate articolele respective.

”O practică intens răspândită, atât în lumea show-business, cât și în cea mass-media este asocierea de imagine dintre două sau mai multe persoane publice, sub forma unor ”stiri de scandal”, care are ca scop creșterea numărului de vizualizări și urmăritori ai publicației și a paginilor media și de televiziune ale acestora.

În concret, o publicație poate obține, într-un timp foarte scurt, o foarte mare expunere, datorită subiectelor tratate și a informațiilor, reale sau imaginare, transmise publicului larg, amator de detalii din viața persoanelor publice.

În ceea ce privește prejudiciul, acesta urmează a fi analizat prin raportare la efectele negative pe care postările si articolele publicate de parati i le-a produs.

Acțiunile pârâților, săvârșite în modalitatea prezentată mai sus, o îndreptățesc pe reclamantă, în calitate de persoană lezată, să uzeze de toate demersurile pe care legea i le pune la dispoziție”, arată cererea de chemare în judecată făcută de avocații solistei.

Nu poți condamna pe cineva pentru insinuări

Pe de altă parte, reprezentanții Dogan Media spun că nu ar trebui trași la răspundere pentru ceea ce declară persoanele în cadrul articolelor.

”Atât reclamanta cât și persoanele implicate în cele două scandaluri — Georgiana  Lobonț si Arrnin Nicoară au detaliat, atât în cadrul unor emisiuni TV cât și pe paginile de socializare, diverse aspecte de ordin privat dintre aceștia și Vlăduța Lupău. Faptul că aceste declarații scrise din mediul online au fost ulterior sterse, așa cum chiar reclamanta recunoaste „ atat numitul Armin Nicoară cât și numita Georgiana Lobonț au încetat orice dezbatere în presa a acestor subiecte și orice răspândire, pe orice cale și prin intermediul oricăror mijloace media’

Responsabilitatea privind introducerea în spațiul public a unor elemente de ordin privat nu poate fi incumbată nici subscrisei și nici altor televiziuni/societăți care se ocupă cu publicarea articolelor întrucât aceste informații au fost preluate direct din spațiul public, fiind dezvăluite și dezbătute chiar de către niște persoane publice în spațiul public. Doar aceste persoane pot fi trase la răspundere pentru împrăștierea în mediul public a acestor informații. Faptul că Armin nicoară nu a confirmat expres existența unei relații neprofesionale între acesta și reclamantă dar nici nu a negat expres, ci mai mult decât atât. a lăsat mereu să se înțeleagă că există mult mai multe lucruri pe care însă nu le va dezvălui a contribuit Ia specularea nu numai de către subscrisa ci de publicul urmăritor a unei relații neprofesionale între cei doi”, arată întâmpinarea depusă de unul dintre editorii publicațiilor.

În cadrul acestui document se subliniază că persoanele „publice” trebuie să accepte ingerinţe în viața lor privată în mai mare măsură decât persoanele obișnuite și gradul accesibil de cercetare mai atentă urmează să fie cu atît mai mare cu cât figura publică în cauză și inforrnația ce se dezvăluie sunt mai importante.

Vlăduța Lupău nu a reușit să o convingă pe judecătoare

La emiterea sentinței, instanța a avut în vedere statutul Vlăduței Lupău, de persoană publică.

”Comportamentul anterior al reclamantei conturează caracterul acesteia de „persoană publică”, acest statut fiind recunoscut și chiar asumat de către reclamantă. Un astfel de statut este dobândit ca urmare a poziției, a comportamentului unei persoane, a ceea ce face respectiva persoană”, consideră judecătorul.

De asemenea, el mai arată în motivare că Lupău nu a reușit să demonstreze faptele ilicite de care îi acuză pe Armin Nicoară și Georgiana Lobonț.

”Reclamanta nu reușește prin cererea de chemare în judecată să dovedească faptele ilicite pe care le impută, simplele afirmații cu caracter general referitoare la pretinse încălcări ale dreptului la propria imagine neputând demonstra conduita negativă a subscrisei de încălcare a acestor drepturi. Mai mult, aceasta a fost prezentă în numeroase emisiuni de televiziune alături de numitul Armin Nicoară precum și de fina acesteia Georgiana Lobonț. Astfel, considerăm că este neîntemeiată afirmația reclamantei conform căreia numele și imaginea acesteia au fost folosite alături de cea a lui Armin Nicoară si a Georgianei Lobonț ca și informații „scoase din context, interpretative și care aduc atingere vieții private a subsemnatei”.

Consider că reclamanta nu a reușit să dovedească faptele ilicite pe care i le impută, simplele afirmații referitoare la pretinse încălcări ale drepturilor la viața privată și la propria imagine neputând demonstra conduita negativă a pârâtei de încălcare a acestor drepturi.”, se mai arată în motivare.

Ce a supărat-o pe Vlăduța Lupău

Motivele pentru care Vlăduța Lupău a deschis acest proces vin ca urmare a unor declarații făcute de fina ei, Georgiana Lobonț, cântăreață de muzică populară, și Armin Nicoară, unul dintre formației cu care solista susținea reprezentații.

  • ”Deocamdată știu cine sunt și de unde am plecat. Asta e viața. Te aștepți la rău cel mai puțin de la oamenii pe care îi consideri parte din familia ta. Prietenia mea cu Vlăduța s-a stins. Tu aveai datoria morală de nașă a copiilor mei să păstrezi o relație normală cu noi, așa cum ne-am dorit de la început. Îmi pare rău că s-a ajuns aici, dar nu mai suport să văd așa ceva, mi-ai demonstrat multe”, Georgiana Lobonț.
  • ”Nu are nimeni de unde să știe ce s-a întâmplat între mine și Vlăduța. Dacă s-a întâmplat ceva, eu, ca bărbat, nu o să mă laud, nu te poți lăuda cu așa ceva.Mai bine o să spun că nu am avut nicio relație cu ea, decât să spun că am făcut și am dres. Eu, ca bărbat, nu pot să mă laud cu așa ceva, chiar dacă a fost, chiar dacă nu a fost… Trebuie să fiu nebun la cap”, Armin Nicoară.

Cum se definește o ”persoană publică”

”Din jurisprudența CEDO se extrage ideea că măsura protecției vieții private a unei persoane publice este cu totul alta decât atunci când este vorba de o persoană oarecare. Când vorbim de o persoană publică notorie, care a făcut obiectul publicațiilor de orice fel cu privire la viața sa privată, măsura protecției vieții private este diferită. Acela care joacă în mod voluntar un rol public trebuie să accepte riscurile, în special de a vedea acest rol defăimat și contestat. Curtea a preferat să protejeze libertatea de exprimare, în loc să protejeze un rol. Acest raționament juridic se regăsește în soluțiile date în ultimii ani de Curtea Europeană, întrucât ia în considerare caracterul de persoană publică sau privată al reclamantului, comportamentul anterior al acestuia și nu doar natura faptelor dezvăluite.

Jurisprudența CEDO a clarificat pe cât posibil problemele cele mai frecvente privind raportul dintre viața și libertatea presei. Această instanță recunoaște rolul primordial al presei într-o societate democratică, dar consideră necesară limitarea acesteia când, în virtutea îndeplinirii obligației de informare a publicului, încalcă viața privată a persoanelor. Această încălcare însă va fi analizată în fiecare caz în parte și va avea în vedere caracterul de persoană publică și comportamentul anterior al acestei persoane, faptul că viața sa privată a fost pusă la dispoziția opiniei publice, în cele mai multe cazuri de însăși persoana publică, înțelegând astfel să-și asume un rol public”.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.