Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, vrea să dezafecteze tancurile sovietice „monument” care, după mai bine de două decenii de la prăbușirea fostei URSS, încă mai tronează în mai multe localități ale țării. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, câțiva deputați socialiști din Moldova însoțiți de mai mulți activiști au stat de pază la tancul sovietic din localitatea Cornești, raionul Ungheni, de teamă că ministrul Apărării ar putea demonta „monumentul”.

 

Printre parlamentarii moldoveni care s-au opus demontării tancului de la Cornești a fost și deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) din Ungheni, Ghenadie Mitriuc. Un alt opozant, socialistul Alexandr Nesterovschi, a publicat pe pagina sa de Facebook câteva poze de la fața locului, unde a scris că „Fascismul actual nu va reuși. Vom apăra amintirea strămoșilor noștri”, a consemnat publicația Expresul.

Deși a amânat deocamdată dezafectarea tancurilor „monument”, ministrul Șalaru spune că acest lucru se va întâmpla oricum, pentru că „dacă vrem să construim o societate nouă e necesar să ne debarasăm de acest balast al trecutului”.

Stimați prieteni, e timpul să ne luăm istoria înapoi. Desovietizarea și decomunizarea Republicii Moldova trebuie să continue. Tancurile sovietice, cu țevile tunurilor îndreptate spre Uniunea Europeană și NATO, trebuie duse la muzeu. Monumentele criminalului Lenin își au locul doar la groapa de gunoi a istoriei. Nu ne putem integra in Europa cu ajutorul tancurilor, simbol al ocupației sovietice, al execuțiilor in masă, al deportărilor in GULAG, al foametei organizate și al deznaționalizarii. Dacă vrem să construim o societate nouă e necesar să ne debarasăm de acest balast al trecutului”, a declarat ministrul Apărării pe o reţea de socializare, citat de site-ul libertv.md, imediat după protestele de la Cornești,.

Anterior, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, declarase că intenționează să demonteze tancul sovietic de pe teritoriul Brigăzii de Infanterie Motorizată „Ştefan cel Mare”, „pentru ca soldații moldoveni să nu se mai formeze, educați prin simboluri militare sovietice”, mai precizează expresul.com.

La câteva zile de la incidentul de la Cornești (luni, 5 decembrie) ministrul a venit cu o nouă declarație publică tranșantă cu privire la protestul celor câțiva socialiști moldoveni, și cu adresă directă către liderul lor de partid, Igor Dodon, proaspăt ales președinte al Republicii Moldova.

În cazul de față acest tanc nu prezintă un simbol. Degeaba merg socialiștii acolo și se închină la acest tanc, fiindcă el a fost produs în 1945 și nu a participat la operații de luptă. (…) Tancul nu este monument de arhitectură, nu este monument de cultură. Dacă noi vrem să îl păstrăm, trebuie să îl reparăm, să-l vopsim, să scoatem rugina din el și să-l punem la muzeu. Atunci Dodon și socialiștii vor putea veni în fiecare zi să-l vadă. Pot să vă garantez că până în clipa asta ei nici nu au știut că la Cornești este pus un tanc”, a spus ministrul Anatol Șalaru, în emisiunea „ÎnPROfunzime”, realizată de Lorena Bogza, la postul de televiziune PRO TV Chișinău.

Acest tanc stă la Muzeul de Istorie și Cultură a Armatei. E în Registrul nostru. El nu este al satului, nu este al Ministerului Culturii, el nu este al primarului, el nu este al lui Dodon. El este al Armatei. (…) Dacă va trebui să scoatem tancurile din Moldova, le vom scoate. Dar există lege. Noi trebuie să facem totul după lege. (…) Eu nu accept ideea că noi trebuie să ne închinăm la un tanc. Locul lor este la muzeu. Războiul s-a terminat și toate tancurile astea stau cu țeava îndreptată spre Uniunea Europeană și spre NATO”, a mai spus ministrul.

Primul tanc „monument” în Republica Moldova, despre care în perioada comunistă se spunea că ar fi fost găsit în Nistru, a fost instalat pe șoseaua care leagă Dubăsarii de Tiraspol, lângă satul Pohrebea, în 1965, în ajunul aniversării a 20-a de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, scrie timpul.md. Ulterior, propaganda sovietică a creat o adevarată legendă despre membrii echipajului, care au fost declarați, post-mortem, eroi ai URSS. Celelalte șase tancuri au fost instalate în anii ’60, la Leușeni, Cornești (Ungheni), Cineseuți (Rezina), Nisporeni, Bălți și Tiraspol.

În perioada sovietică, tancurile erau un puternic element de îndoctrinare, „monumentele” fiind vizitate, obligatoriu, de elevi. Lângă tancuri se țineau mitinguri cu ocazia sărbătorilor sovietice, tot acolo elevii devenind pionieri. „La tancuri” veneau să depună flori și să se fotografieze mirii și miresele.

Din 1993, tancurile respective nu mai figurează în lista monumentelor ocrotite de stat. După „revoluțiile de catifea”, toate tancurile din Țările Baltice și ex-sovietice au fost demontate și duse la muzee ale comunismului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.