După doar un an de la arestarea sa în Mexic, interlopul Florian Tudor, cunoscut drept Rechinu, este tot în Mexic, chiar dacă inclusiv FBI a arătat că el este liderul mafiei române din Cancun. Acesta este anchetat pentru diverse fapte atât în România, cât și Mexic și Statele Unite.
Mexicul și România nu au reușit să ajungă la un acord pentru extrădarea acestuia. Procesul său a fost blocat la Procuratura Generală din Mexic.
Când a fost arestat acum un an la solicitarea autorităților române, președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a spus că va fi un proces rapid. Însă Rechinu a deschis mai multe procese, printre care și unul în care se plângea de mâncarea din penitenciarul Altiplano, iar rezultatul a fost că este încă în Mexic.
Surse din Ministerul Afacerilor Externe au menționat că dosarul este blocat de Procuratura Generală din Mexic care ar trebui să ia o decizie, însă aceasta întârzie.
Presiuni din închisoare
Biroul Federal de Investigații (FBI) investighează rețelele de finanțare și de spălare a banilor din Mexic legate de politicienii mexicani din Quintana Roo, inclusiv Laura Lynn Fernández Piña, candidata la funcția de guvernatoare a provinciei din partea Alianței pentru Mexic.
În cadrul anchetei asupra mafiei românești, condusă de Florina Tudor, zis Rechinu, care operează în Riviera Maya, martori colaboratori ai FBI aflați sub protecția autorităților Statelor Unite au avertizat că, deși Tudor este încarcerat, grupul său continuă să funcționeze în Quintana Roo în rețeaua clonării cardurilor, traficului ilegal de cubanezi și traficului de femei.
Unul dintre martori a declarat autorităților americane că grupul condus de Tudor a folosit un intermediar cunoscut sub numele de „Capitán Marino” pentru a sprijini campaniile Laurei Fernández la alegerile pentru primarul orașului Puerto Morelos în 2016 și 2018 și a susținut și alte campanii pentru candidații Partidului Verzilor din Quintana Roo.
Ce a făcut Rechinu pentru a nu fi deportat
Gruparea condusă de Florian Tudor clona aproximativ 1000 de carduri pe zi și fura câte 200 de euro de la fiecare victimă. Asta însemna cam 20 de milioane de dolari lunar, iar prejudiciul total se ridică la 1,2 miliarde de dolari, conform FBI.
Așadar, Florian Tudor are o avere impresionantă, astfel încât și-a permis să angajeze o armată de avocați care au deschis mai multe procese, contestând diferite lucruri la mai multe instanțe. Unele dintre procese au fost pierdute, altele câștigate, iar altele sunt încă pe rolul instanțelor mexicane.
O problemă juridică a fost chiar și în momentul arestării în vederea expulzării, întrucât Rechinu acesta beneficia de o decizie anterioară a unei instanțe prin care era decretată suspendarea tuturor actelor de deportarea la adresa românului.
Rechinu a deschis zeci de procese împotriva autorităților mexicane
Autoritățile române l-au dat în urmărire internaţională pe Florian Tudor la 24 martie 2021, iar acesta a fost arestat în Cancun, Mexic, la 27 mai 2021, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române.
Într-o decizie din data de 27 martie 2021, parafată de Carlos Antonio Burgos Sansores, secretar al Instanței a 5-a a districtului din statul Quintana Roo, este decretată „suspendarea tutuor actelor de extrădare, deportare și delocare forțată în detrimentul lui Florian Tudor (…) Acest lucru trebuie făcut cunoscut autorităților responsabile, astfel încât acestea să o respecte în cea mai strictă responsabilitate”.
De altfel, la 14 aprilie, și Julio César Ortiz Mendoza, șeful Judecătoriei a VIII-a din Cancún, provincia Quintana Roo, hotărâse suspendarea provizorie care împiedică reținerea și deportarea lui Florian Tudor.
Mutat în închisoarea de unde evadase El Chapo
După arestare, la câteva zile, Florian Tudor a fost mutat în închisoarea Altiplano, din Mexico City, cunoscută pentru faptul că de acolo reușise să evadeze celebrul El Chapo. Imediat, a contestat deținerea sa în închisoarea de maximă siguranță Altiplano, însă a un judecător a calificat drept legal transferul său acolo.
Însă Florian Tudor avea deja o altă contestație depusă la o altă instanță, acolo unde plătise și o garanție.
În iunie 2021, Antonio González García, judecătorul de circumscripție pentru drepturi și libertăți în materie penală, a acceptat procesarea solicitării depuse de Florian Tudor împotriva extrădării sale în România și i-a acordat o nouă suspendare.
Judecătorul a subliniat că inculpatul și-a ratificat cererea cu garanții, motiv pentru care suspendarea planului de extrădare este încă în vigoare.
La 3 august 2021, Un judecător federal a emis un al treilea ordin de arestare preventivă împotriva cetățeanului român. Dar procesele nu aveau să se oprească aici.
Florian Tudor a contestat deținerea sa în penitenciarul de maximă siguranță Altiplano, dar cererea i-a fost respinsă. Apoi a dat-o în judecată pe judecătoarea care i-a respins cererea.
La finalul lunii august un judecător federal a dispus arestarea oficială în scopul extrădării a lui Florian tudor și a stabilit că acesta rămâne detenție preventivă în închisoarea de maximă siguranță Altiplano, în statul Mexic, pe perioada procesului.
Un judecător i-a aprobat cererea pentru a avea mai multă mâncare la închisoare
Ultima găselniță a fost să dea în judecată, în noiembrie 2021, închisoarea în care se află pentru „dieta inadecvată și rația alimentară insuficientă”.
Drept urmare, judecătorul José Fernando García Quiroz i-a ordonat directorului închisorii să-i ofere lui Florian Tudor hrană adecvată și suficientă și a acordat un termen de 24 de ore pentru rezolvarea acestei situații.
La rândul său, directorul închisorii de maximă siguranţă a informat judecătorul că ordinul a fost deja executat.
Sursă: Newsweek
Citește și: „În eternitate cu… Transilvania din cuvinte”, comemorare a scriitorului Vasile Lechințan