Când toată lumea credea că firmele lui Ioan Moldovan revin pe linia de plutire, vine o altă undă de șoc: omul de afaceri cere insolvența în bloc pentru trei dintre firmele sale. Culmea, în paralel, Moldovan continuă să investească într-un domeniu cu totul nou: furnizarea de carburanți auto, pregătind o nouă stație PECO în Bistrița.
În urmă cu mai bine de un an, Ioan Moldovan șoca pe toată lumea când își scotea la vânzare toate hotelurile deținute, precum și spațiile comerciale mai mult sau mai puțin utilizate.
Omul de afaceri a început cu șocurile încă de la debutul anului 2018. Atunci, acesta concedia jumătate din angajații abatorului din Șieu Măgheruș, fiind nevoit să anunțe Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, de unde, evident, a transpirat informația și a ajuns în presă.
Ulterior, Ioan Moldovan a scos la vânzare toate cele trei hoteluri deținute, începând cu Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuța și terminând cu Hotel Coroana de Aur și Hotel Codrișor. Au fost scoase la vânzare și fostul restaurant lăsat în paragină de lângă gară, clădirea de la han, dar și halele de la Odyseia.
Toate cele trei hoteluri au fost scoase la vânzare anul trecut, în cursul lunii februarie, chiar în perioada în care concedia jumătate din angajații abatorului. Primul care a atras atenția a fost Hotel Castel Dracula, scos la vânzare pentru nu mai puțin de 7 milioane de euro, cu TVA.
La vânzare a rămas doar Hotel Castel Dracula și Hotel Codrișor, dar și mai multe spații comerciale. Clădirea de la Han a fost vândută, spun surse Gazeta de Bistrița, pentru 700.000 de euro.
Se pare că această sumă a fost folosită pentru a achita o parte din datorii, fiind lichidate cele pe care Ioan Moldovan le avea la stat.
Hotel Castel Dracula a rămas la vânzare chiar și acum. Prețul însă s-a modificat simțitor. Dacă în prima fază Ioan Moldovan cerea 7 milioane de euro pe acest hotel-obiectiv turistic, un an mai târziu, acesta a lăsat 70% din preț, așteptând doar două milioane de euro pe „lăcașul” lui Dracula.
Hotelul, o adevărată atracție turistică se întinde pe 4.097 de metri pătrați și are trei etaje. Acesta are 140 de locuri de cazare, un restaurant, o cramă, două bucătării, o terasă și o zonă specială de agrement, unde doritorii pot să în întâlnească pe contele Dracula.
Ioan Moldovan a pus mâna pe acest hotel în anii `80, când l-a preluat în gestiune. În prima fază, omul de afaceri a luat contact cu castelul ca simplu bucătar. La începutul anilor `90, acesta a reușit să cumpere hotelul.
Moldovan cere insolvența pentru trei firme
Când toată lumea a crezut că Ioan Moldovan a trecut peste probleme, acesta șochează din nou. Săptămâna trecută, acesta a cerut insolvența pentru trei dintre firmele sale, nemaiputând să își onoreze obligațiile financiare față de partenerii de afaceri
Este vorba despre Combis SA, Agro-Invest Prod SRL și Hotel Coroana de Aur SRL. Ioan Moldovan a depus o cerere comună de intrare în insolvență. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud și are stabilit primul termen de judecată pe 1 noiembrie.
Anul trecut, Combis SA raporta un profit net de 3,7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 34,1 milioane de lei, dar și datorii totale de 27,4 milioane de lei. Cu un an în urmă, în 2017, compania raporta 50 de milioane de lei cifră de afaceri și pierderi de 635.346 de lei.
Anul de glorie al companiei a fost 2014, când înregistra o cifră de afaceri de 93,2 milioane de lei. Cifra de afaceri însă era destul de modestă, ajungând la doar 144.369 de lei.
Agro-Invest Prod SRL a raportat pierderi de 22.595 de lei și o cifră de afaceri de 28 de milioane de lei, cam de trei ori mai mică față de aul precedent. Și pierderile au fost mai mari în 2017, ajungând la 2,2 milioane de lei. Datoriile ajungeau anul trecut la 63,7 milioane de lei în 2018 și la 68,4 în 2017.
Schimbări mari s-au văzut și la numărul de angajați. Dacă în 2017, firma avea 205 angajați, în 2018, numărul acestora a ajuns la doar 81. De altfel, aceasta este firma pe care funcționa abatorul de la Șieu Măgheruș, de unde au fost concediați jumătate din angajați.
Hotel Coroana de Aur pare să își fi revenit anul trecut, când a raportat un profit net de două milioane de lei și o cifră de afaceri de 15,34 milioane de lei. Datoriile ajung și ele la 3,3 milioane de lei în scădere față de anul 2017, când datoriile treceau de 4 milioane de lei.
Au rămas cu două firme și pregătesc un PECO
Soții Moldovan nu au planuri, deocamdată, să se lase de afaceri. Cei doi mai dețin două firme: Agro-Carn Food SRL și Agro-Carn Food Company SRL.
Agro-Carn food SRL a fost înregistrată în anul 2012, însă nu a fost folosită până în 2018, când a înregistrat o cifră de afaceri de 31,5 milioane de lei, un profit net de 1,5 milioane de lei și datorii de 4,4 milioane. În 2018, 66 de persoane au fost angajate pe această firmă.
Agro- Carn Food company a fost înregistrată doar anul trecut. Pentru 2018, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 6,4 milioane de lei, un profit net de 900.538 de lei și datorii de 3 milioane de lei. SRL-ul are 18 angajați.
Anul acesta, Ioan Moldovan a hotărât să se și reprofileze. Acesta va deschide și o stație PECO într-una dintre cele mai căutate zone din oraș: Calea Moldovei.
Omul de afaceri a început deja demersurile pentru a solicita avizele necesare de la Agenția pentru Protecția Mediului. Instituția i-a dat deja undă verde pentru proiectul omului de afaceri.
Primăria municipiului Bistrița a dat avizul de oportunitate PUZ-ului încă din a doua parte a lunii martie, iar certificatul de urbanism a fost eliberat și el în toamna anului 2018. Municipalitatea avea înregistrat terenul respectiv ca teren arabil.
Potrivit documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului este vorba despre o suprafață de 2.500 de metri pătrați. Stația include o clădire cu parter și un etaj și platformă cu pompe, acoperită cu copertină metalică, care se vor întinde pe 400 de metri pătrați.
„Pe terenul studiat se vor amplasa: clădire stație, depozit produse petroliere subteran – două rezervoare de carburanți cu capacitatea totală de 120 de metri cubi pentru benzină și motorină, cu pereți dubli, un cămin de descărcare carburanți și două pompe de alimentare a autovehiculelor”, se arată în documentația făcută publică pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului.
Zonele carosabile și pietonale vor ocupa 1.312 metri pătrați, iar spațiile verzi vor ocupa 30% din teren adică 734 de metri pătrați. Stația PECO va avea cinci locuri de parcare, intrarea urmând a se face din Calea Moldovei.
Culmea este faptul că deși omul de afaceri Ioan Moldovan deține mai multe firme, autorizațiile și avizele sunt cerute de la Agenția pentru Protecția Mediului nu în numele vreunei societăți comerciale, ci în nume personal.
Andreea Moldovan