Tribunalul Specializat Cluj va decide în această toamnă dacă Grupul Metropolis intră sau nu în faliment. Asta după ce grupul a evitat până acum falimentul la mustață de mai multe ori. Dosarul a fost înregistrat în luna martie a acestui an, iar următorul termen de judecată va fi chiar săptămâna aceasta.
Primele demersuri au fost începute în urmă cu 5 ani, când ANAF a încercat să execute silit mai multe bunuri mobile ale firmei și chiar Hotelul Metropolis. Ca să nu piardă bunurile, Metropolis Grup a cerut în instanță intrarea în insolvență și posibilitatea de reorganizare a societățile. A reușit astfel să suspende executările silite.
Când au cerut suspendarea executării silite, cei de la Metropolis au motivat că “bunurile mobile, autoturisme şi autoutilitare, sunt utilizate în scopul îndeplinirii obiectului de activitate al societăţii, fiind necesare aprovizionării, întreţinere tehnică, asigurare service, puncte de service”.
Numai că cei de la Fisc au pus ochii și pe Hotel Metropolis, care și acesta a fost scos la vânzare, tot în septembrie 2017, după ce patronii firmei au reușit să obțină suspendarea vânzării bunurilor mobile.
Licitaţia hotelulului era programată pentru data de 26 septembrie 2017. Ca să nu rămână fără cel mai de preț bun al lor, fără de care ar fi fost terminați, cei de la Metropolis au arătat în instanță că „imobilul «complex hotelier şi de agrement, restaurant, în regim de înălţime S+P+2E»” este singurul bun al societăţii debitoare”, astfel că în cererea de deschidere a procedurii reprezentanții firmei bistrițene și-au manifestat în mod expres intenţia de reorganizare, care va putea avea loc în exploatarea hotelului.
ANAF a cerut și anul trecut falimentul
Drept urmare, anul trecut, ANAF, care este înscrisă cu o creanţă totală de 20.715.115 lei reprezentând un procent de 23,29% din masa credală, a cerut falimentul celor de la Metropolis.
Cum situația financiară nu s-a îmbunătățit, în 2021, Fiscul a cerut în instanță intrarea în faliment a Metropolis Grup, însă instant a spus pas.
“De la data confirmării planului de reorganizare societatea a achitat parţial ratele prevăzute in planul asumat de reorganizare economico-social; bugetul de stat, mai mult decât atât pe parcursul derulării procedurii de reorganizare, aceasta a acumulat noi obligaţii bugetare astfel ca, creanţa instituţiei a crescut de la 15.489.044 lei (….), la suma de 21.874.890 lei (creanţa la zi), conform fişei sintetice pe care o a anexat-o, astfel ca a solicitat dispunerea intrării debitoarei în procedura falimentului”, susțineau reprezentanții ANAF.
Grupul a vândut un apartament amenajat în hotel cu peste un milion de euro. Din această sumă, în jur de 700.000 de euro au mers în conturile ANAF. Mare parte din suma rămasă, în jur de 235.000 de euro, a mers pe datoriile acumulate la utilități: energie, gaz, apă și telefonie.
Război total între acționarii Metropolis
Imperiul Metropolis a fost pus pe picioare de Radu Chifa și Petru Rus, care au fost asociați în cele mai multe dintre firmele care au aparținut de grup. Petru Rus a decedat în august 2020, după o grea suferință din cauza unei boli incurabile.
Gurile rele spun că Radu Chifa ar fi încercat să profite de acest nefericit eveniment și-ar fi tras-o pe sfoară pe Ionela Rus, soția lui Petru Rus, după moartea acestuia. Se pare că nici Ionela Rus și nici copiii săi, care dețin acțiuni la societate, nu sunt dispuși să renunțe și să predea armele.
Așa se face că între Ionela Rus și Radu Chifa a început un război care s-a mutat inclusiv în instanță. Momentan, Ionela Rus încearcă să îl scoată din acționariat pe Radu Chifa, cu ajutorul judecătorilor. Dosarul a fost înregistrat în luna aprilie a acestui an, la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Obiectul dosarului este „excludere asociat”, iar reclamanții sunt Ionela Rus, dar și cei doi copii care au acțiuni și părți din Grupul Metropolis: Alex și Jessica. Pârât este Metropolis Grup SRL, Radu Chifa și soția sa Floarea Chifa. Deocamdată procesul este la debut, instanța stabilind doar o primă înfățișare, care va avea loc săptămâna aceasta.
În aceeași lună, pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud mai era înregistrat un dosar care-l viza pe Radu Chifa, dar și pe Ionla Rus și copiii săi. Reclamantul era chiar Plăian Cozma, un alt asociat de-al lui Radu Chifa. Se cerea constatarea încetării mandatului administratorului societății. Primul termen de judecată stabilit în acest dosar este abia în octombrie.
În urmă cu câteva luni, asociații Metropolis Grup au fost nevoiți să pună zăvorul pe hotelul de 5 stele din inima Bistriței. Hotel Metropolis a fost închis mai bine de o lună și jumătate.
Situația a fost atât de tragică, încât hotelul din parc a rămas inclusiv fără utilități, adică fără curent și gaz. Redeschiderea unității a fost însă anunțată de un apropiat al lui Radu Chifa.
Hotelul a fost preluat în administrare de SC Exclusive Business Express SRL, care are momentan calitatea de chiriaș. Noul administrator dă vina pentru situația creată pe administratorul judiciar Global Money Recovery SPURL Oradea.
„După 48 de zile, în care hotelul a fost închis din motive tehnice (lipsa utilități – curent și gaz – ce nu au fost achitat de către „reprezentanții în funcție”, administratorul judiciar Global Money Recovery SPURL Oradea și „Administratorul judiciar” Șoiman Rodica), firma Exclusive Business Express SRL a reușit, în calitate de chiriaș, să redeschidă publicului hotelul de 5 stele. Motivele tehnice au fost rezolvate prin preluarea/plata datoriilor la utilități de către noul chiriaș”, se arată într-o informare trimisă presei locale.
Se pare că lucrurile au mers din rău în mai rău, iar cei care au organizat acolo evenimente au rămas cu un gust amar. Un cuplu a fost nevoit să aducă din afară de la ospătari până la bucătari și să cumpere materie primă din supermarket pentru a-și putea ține nunta acolo.
Văzând dezastrul pe care îl face asociatul său, se par că Ionela Rus ar fi reușit să preia din nou frâiele hotelului.
Mai mult, aceasta vrea să anuleze și vânzarea apartamentului din cadrul hotelului, deși banii s-au evaporat deja. Este vorba despre un apartament cu șase camera și dependințe, aflat la etajul al treilea al clădirii.
Acesta a fost vândut la licitație cu strigare, la care au participat mai multe firme de construcții. După a 18-a strigare, apartamentul de lux a fost adjudecat de către Îndemânarea Construct YND SRL prin Alexandru Darius Simionca. Afaceristul a pus jos anul trecut, cu o zi înainte de Crăciun nu mai puțin de 1,1 milioane de euro.
Doamne feri.
Oare cine mai are apartamente acolo?🤮🤕