Rolurile pe care le joacă instituția pentru fermierii români, implicit și pentru cei din Bistrița-Năsăud sunt într-o evidentă contradicție. Cu o mână îi ajută, cu alta îi sancționează!
Fie că vorbim despre Camere Agricole sau despre centre de consultanță și comunicare, sunt niște proiecte împotmolite încă din 2010, spun surse din Ministerul Agriculturii. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) nu pot să-l consilieze pe fermier și, în același timp, să gestioneze cererile de plată și proiectele de finanțare. Este o dublă muncă și un dublu rol!
Cel puțin APIA este într-o situație de-a dreptul paradoxală. Pe de o parte, APIA îl consiliază pe fermier pentru declarațiile pe care le face în cererea unică despre suprafețele exploatate sau numărul de animale din fermă, iar, pe de altă parte, îl verifică și-l sancționează tocmai pentru cele declarate.
APIA a devenit un soi de instituție bicefală, cu două capete, cu unul consiliază, cu altul sancționează. Neobișnuita situație trenează din vechiul PNDR 2007-2013 și s-a transmis moștenire și noului PNDR 2014-2020. De multe ori, agricultorii pierd bani pentru că află târziu că li se cuvine o subvenție, că sunt eligibili pentru o schemă de plată sau pentru un ajutor de stat. Cele mai recente declarații făcute de ministrul agriculturii Achim Irimescu pasează consultanța pentru fermieri ba Camerelor Agricole, ba Direcțiilor Agricole.
[…] Situație paradoxală pentru APIA apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]