Aproape 1200 de păgubiți și creditori se confruntă cu recuperarea sumei de 842 milioane de lei de la Euroins, fostul lider în asigurările auto, care a intrat în faliment vara trecută. Restul cererilor depuse în instanță depășesc 3,1 miliarde de lei, potrivit oficialilor CITR, lichidatorul judiciar al asigurătorului. Până în prezent, CITR a reușit să recupereze doar 5,7 milioane de lei din vânzarea activelor, iar în prezent există peste 13.000 de litigii în curs de soluționare.

Raportul prezentat vineri de CITR a relevat că Euroins a intrat în faliment din cauza neîndeplinirii indicatorilor de solvabilitate, cu multiple cauze, printre care structura concentrată a portofoliului de asigurări în RCA, decapitalizarea prin gestionarea defectuoasă a fondurilor și rezervele de daune sub nivelul adecvat. Situația a fost exacerbata de neplata la timp a daunelor și de lipsa demersurilor pentru recuperarea creanțelor și împrumuturilor acordate.

Euroins mai are în prezent 64 de angajați, față de cei 358 la momentul declanșării procedurii de faliment. ASF a retras autorizația de funcționare pentru Euroins în martie 2023, constatând starea de insolvență a societății, cu un deficit de capital de solvabilitate de 2,2 miliarde de lei și un deficit de capital minim de 1,75 miliarde de lei.

Grupul bulgar Eurohold a acuzat o preluare ostilă a activelor Euroins România. Primele plăți către păgubiții Euroins au început să fie făcute în mai 2023, însumând peste 650.000 de lei pentru peste 1.000 de cereri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.